Μονή των Τριών Ιεραρχών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η μονή των Τριών Ιεραρχών βρίσκεται στο δυτικό άκρο της κορυφής των Αστερουσίων ορέων, που ονομάζεται Κόφινας, κοντά στο χωριό «Καπετανιανά», στα νότια του νομού Ηρακλείου (Κρήτης).

Ιδρύθηκε από τον φιλόσοφο και μοναχό του 14ου αιώνα, Ιωσήφ Φιλάγρη, και λειτούργησε ως εγκατάσταση του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου, διδάσκοντας φιλοσοφία, αστρονομία, γραμματική, θεολογία και ιατρική. Φεύγοντας από την άλλη μονή, την μονή Κουδουμά, νοτίως του Κόφινα και των Αστερουσίων, όπου εμόνασε πρώτα, ο Φιλάγρης, κυνηγημένος από το λατινικό καθολικό φανατικό ιερατείο μετά την επανάσταση του Αγίου Τίτου (1363-1366), κατέφυγε στην περιοχή των Αστερουσίων, όπου ίδρυσε την μονή των Τριών Ιεραρχών, στην περιοχή Λουσούδι Καπετανιανών, (Λουσούδι η ονομασία καθώς υπήρχαν κάποτε εκεί πολλά νερά). Δίπλα της ίδρυσε μία σχολή ελληνικών γραμμάτων, η οποία ουσιαστικά υπήρξε το πρώτο πανεπιστήμιο στον Ελληνικό χώρο, όπου διδασκόταν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, και άλλοι Έλληνες φιλόσοφοι μαζί με τα κείμενα των Πατέρων της εκκλησίας και αντιγράφει τα έργα όλων των μεγάλων της ελληνικής φιλοσοφίας. Η μονή των Τριών Ιεραρχών είναι μετόχι της μονής Κουδουμά.

Το καθολικό της μονής εγκαταλήφθηκε και καταστράφηκε, αλλά αναστηλώθηκε μετά τις ανασκαφές που έγιναν από τον καθηγητή Αθανάσιο Παλιούρα και έφεραν στο φως το μοναστήρι, το 2015 και 2016. Το 2016 έγιναν τα θυρανίξια, μετά από 600 χρόνια.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]