Μιλητούπολις Περσίδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μιλητούπολις ήταν μία αρχαία ελληνική πόλη στην Περσίδα.

Η μοναδική αναφορά για την ύπαρξη αυτής της πόλεως ήταν από τον Βυζαντινό γεωγράφο Στέφανο Βυζάντιο στο βιβλίο του Εθνικά [1]

Μια έμμεση ωστόσο υπόνοια για την εν λόγω Μιλητούπολη θα μπορούσε να είχε γίνει από τον Ηρόδοτο, ειδικά στο σημείο που αναφέρει ότι οι Πέρσες μετά την καταστροφή της Μιλήτου, μετοίκησαν δια της βίας τους Μιλήσιους στην Σουσιανή και πιο συγκεκριμένα στις όχθες του ποταμού Τίγρη [2]

Μία άλλη εκδοχή, ίσως το ίδιο ή λιγότερο πιθανή, η ιρανική Μιλητούπολις να όφειλε την ίδρυση της στον αυτόνομο σατράπη της Μηδίας Τίμαρχο, έναν ευγενή από την Μίλητο που αυτονομήθηκε από τον Σελευκίδη βασιλέα Δημήτριο και που έδρασε κατά τα έτη 163-160 π.Χ.

Αν και τυγχάνει όλως άγνωστη η σημερινή τοποθεσία της Μιλητουπόλεως, ωστόσο θα βρισκόταν, είτε σημερινό νότιο Ιράν, ή στο ΝΑ Ιράκ.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στεφάνου Βυζαντίου Εθνικά στο λήμμα Μιλητούπολις: ἔστι καὶ ἄλλη ἐν Περσίδι. ὁ πολίτης Μιλητοπολίτης καὶ τὸ θηλυκὸν ἡ Μιλητοπολῖτις.
  2. Ηροδότου Ιστορίαι, βιβλίο 6, παράγραφος 20: ἐνθεῦτεν οἱ ζωγρηθέντες τῶν Μιλησίων ἤγοντο ἐς Σοῦσα. βασιλεὺς δὲ σφέας Δαρεῖος κακὸν οὐδὲν ἄλλο ποιήσας κατοίκισε ἐπὶ τῇ Ἐρυθρῇ καλεομένῃ θαλάσσῃ ἐν Ἄμπῃ πόλι, παρ᾽ ἣν Τίγρης ποταμὸς παραῤῥέων ἐς θάλασσαν ἐξιεῖ.