Μεταμόσχευση Εγκεφάλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η μεταμόσχευση εγκεφάλου ή μεταμόσχευση ολόκληρου σώματος είναι διαδικασία κατά την οποία ο εγκέφαλος ενός οργανισμού μεταμοσχεύεται στο σώμα ενός άλλου οργανισμού. Διαφέρει από τη μεταμόσχευση κεφαλής, η οποία περιλαμβάνει τη μεταφορά ολόκληρου του κεφαλιού σε ένα νέο σώμα, σε αντίθεση με τον εγκέφαλο μόνο. Θεωρητικά, σε ένα άτομο με προχωρημένη ανεπάρκεια οργάνων θα μπορούσε να δοθεί ένα νέο και λειτουργικό σώμα διατηρώντας ταυτόχρονα τη δική του προσωπικότητα, μνήμες και συνείδηση μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας.

Δεν έχει γίνει ποτέ μεταμόσχευση ανθρώπινου εγκεφάλου. Ο νευροχειρουργός Ρόμπερτ Τζ. Ουάιτ έχει προσαρμόσει το κεφάλι ενός πιθήκου πάνω στο ακέφαλο σώμα ενός άλλου πιθήκου. Οι αναγνώσεις EEG έδειξαν ότι ο εγκέφαλος αργότερα λειτουργούσε κανονικά. Αρχικά, πιστεύεται ότι αποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος ήταν ένα ανοσολογικά προνομιακό όργανο, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή δεν του επιτέθηκε στην αρχή [1] αλλά η ανοσοενέγχυση προκάλεσε τον πίθηκο να πεθάνει μετά από εννέα ημέρες. [2] Οι μεταμοσχεύσεις εγκεφάλου και παρόμοιες έννοιες έχουν επίσης διερευνηθεί σε διάφορες μορφές επιστημονικής φαντασίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Adams, Cecil (20 Δεκεμβρίου 2013). «What Would Happen in a Brain Transplant?». Washington City Paper. 
  2. McCrone, John. «head transplants». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2015.