Μερίδιο χρήσης λειτουργικών συστημάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα ανά χώρα (Ιούλιος 2018)[1]

Το μερίδιο χρήσης λειτουργικών συστημάτων είναι το μερίδιο των υπολογιστικών συσκευών που τρέχουν σε κάθε λειτουργικό σύστημα οποιαδήποτε στιγμή. Όλα τα ποσοστά και μετρήσεις είναι αναγκαστικά εκτιμήσεις, επειδή τα δεδομένα για το λειτουργικό σύστημα είναι δύσκολο να συλλεχθούν. Υπάρχουν λίγες αξιόπιστες πρωτογενείς πηγές και μη ευρέως αποδεκτές μεθοδολογίες για την συλλογή της.

Στα έξυπνα ρολόγια και τηλέφωνα δύο συστήματα κυριαρχούν: Το Android της Google με πάνω από 2.7 δισεκατομμύρια χρήστες[2] και τα IOS και macOS της Apple με πάνω από 1.3 δισεκατομμύρια χρήστες συνδυαστικά.[2]

Στον τομέα των επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών, τα Microsoft Windows κυριαρχούν, έχοντας το 75% στις περισσότερες αγορές, το macOS της Apple ακολουθεί με περίπου 20%, το ChromeOS της Google με περίπου 5% και το Linux με περίπου 2%. Όλοι αυτοί οι αριθμοί ποικίλλουν κάπως στις διάφορες αγορές και ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνονται.

Για τους δημόσιους διακομιστές διαδικτύου, το Linux θεωρείται γενικά κυρίαρχο, αφού τροφοδοτεί περίπου το διπλάσιο του αριθμού των κεντρικών υπολογιστών που εξυπηρετεί το Windows Server - ο οποίος ακολουθείται από πολλούς μικρότερους παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών λειτουργικών συστημάτων.

Το πεδίο των υπερυπολογιστών κυριαρχείται πλήρως από το Linux - με το 100% των TOP500 να τρέχει σε αυτό το λειτουργικό σύστημα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «StatCounter Global Stats - Browser, OS, Search Engine including Mobile Usage Share». statcounter.com. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2018. 
  2. 2,0 2,1 Thurrott, Paul (27 Ιανουαρίου 2016). «Apple's active installed base is now over 1 billion strong». Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2016. there are three big personal computing platforms. And only one of them is actually declining. We’ll see how Windows 10 fares over the long term, but even if Microsoft hits the 1 billion figure in 1-2 years as promised, it will by then still be the smallest of those three platforms.