Μαστίχα Χίου (λικέρ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φιάλες με Μαστιχάτο

Η μαστίχα, μαστιχάτο, είναι λικέρ καρυκευμένο με μαστίχα. Παρασκευάζεται με απόσταξη των κρυστάλλων μαστίχας. Προστίθεται τυπικά ζάχαρη. Είναι γλυκό λικέρ που συνήθως καταναλώνεται στο τέλος του γεύματος. Έχει μια ξεχωριστή γεύση, που θυμίζει πεύκο και βότανα. Ισχυρίζεται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και βοηθά στην πέψη.[1]

Η διαδικασία παραγωγής ρυθμίζεται από την ελληνική νομοθεσία και περιλαμβάνει την ανάδευση ή απόσταξη μαστίχας με οινόπνευμα. Το διάλυμα εν συνεχεία αραιώνεται με νερό και προστίθεται ζάχαρη. Ο τελικός κατ'όγκον αλκοολικός τίτλος της Μαστίχας Χίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 15%.

Οι μόνοι αρωματικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται στο λικέρ Μαστίχα Χίου είναι αλκοολικό απόσταγμα μαστίχας ή μαστιχέλαιο από μαστίχα Χίου. Η μαστίχα είναι ο σκληρυμένος χυμός που συλλέγεται από το μαστιχόδεντρο, μικρός αειθαλής θάμνος που αναπτύσσεται σε βραχώδη εδάφη στο νότιο τμήμα του νησιού. Η μαστίχα Χίου είναι πιστοποιημένη από τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Εποπτείας Αγροτικών Προϊόντων [2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Difford, Simon. «Mastiha (AKA:Mastika, Masticha, Mastic, Mαστίχα». www.diffordsguide.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2019. 
  2. «Inspection and Certification of PDO and PGI Products». Agrocert. Hellenic Agricultural Organization. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2017.