Μαργαρίτα της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαργαρίτα της Δανίας
MargaretScotlandNéeDenmark.jpg
Βασιλική σύζυγος της Σκωτίας
Περίοδος εξουσίας
1469 - 1486
Γέννηση 23 Ιουνίου 1453
Κοπεγχάγη, Δανία
Θάνατος 14 Ιουλίου 1486 (30 ετών)
Κάστρο Στίρλινγκ, Σκωτία
Πατέρας Χριστιανός Α' της Δανίας
Μητέρα Δωροθέα του Βραδεμβούργου
Σύζυγος Ιάκωβος Γ΄ της Σκωτίας
Επίγονοι Ιάκωβος Δ΄ της Σκωτίας
Ιάκωβος Στιούαρτ, δούκας του Ρος
Ιωάννης Στιούαρτ, κόμης του Μαρ

Η Μαργαρίτα της Δανίας (Margrete af Danmark, 23 Ιουνίου 1456 - 14 Ιουλίου 1486), η οποία αναφέρεται επίσης και ως Μαργαρίτα της Νορβηγίας, ήταν βασίλισσα της Σκωτίας από το 1469 έως το 1486 ως σύζυγος του Ιάκωβου Γ' της Σκωτίας. Ήταν κόρη του βασιλιά Χριστιανού Α΄ της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας και της Δωροθέας του Βραδεμβούργου. Τον Ιούλιο του 1469 στο αββαείο του Χόλιρουντ παντρεύτηκε τον βασιλιά της Σκωτίας Ιάκωβο Γ΄ με τον οποίο απέκτησε τρεις γιους :

Ο πατέρας της, βασιλιάς της Δανίας και της Νορβηγίας Χριστιανός Α΄, υποσχέθηκε να της δώσει σημαντική προίκα, στην οποία ανήκαν τα νησιά του Σέτλαντ και του Όρκνεϊ, σαν εγγύηση μέχρι να πληρωθεί η περιουσία της. O Γουλιέλμος Σίνκλερ, 1ος κόμης του Κέθνες ήταν εκείνη την εποχή ο Νορβηγός κόμης του Όρκνεϊ που εξαναγκάστηκε να ανταλλάξει το Όρκνεϊ με το κάστρο του Ράβενσκριγκ, ώστε ο Σκωτσέζικος θρόνος να αποκτήσει δικαιώματα πάνω στα νησιά.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Margaret of Denmark της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).