Μαρία Παναγιώτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μαρία Παναγιώτου είναι Ελληνοκύπρια ιστορικός και πολιτικός. Από τον Ιανουάριο του 2024 είναι Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος[1].

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπική ζωή και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Παναγιώτου γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1982. Kατάγεται από τον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου και ζει προσωρινά στη Λάρνακα. Οι γονείς της είναι ο Μιχάλης Παναγιώτου και η Ιφιγένεια Κόσσιφου. Είναι μητέρα ενός αγοριού, του Αχιλλέα Ιωάννου.

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, από όπου αποφοίτησε το 2004 με άριστα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο «σύγχρονη Ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου» (Modern East Mediterranean History) στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, τις οποίες ολοκλήρωσε το 2006. Το 2017 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας (PhD in Modern and Contemporary History) του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ειδίκευση στην οικονομική ιστορία[1].

Έρευνα και εργασιακή δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικό στοιχείο στην καριέρα της αποτελεί η ιστορική έρευνα, και ειδικότερα η έρευνα της οικονομικής ιστορίας της Κύπρου, η μελέτη του εξαγωγικού εμπορίου γεωργικών προϊόντων της Κύπρου και η ανάλυση της βρετανικής δημοσιονομικής πολιτικής. Η έρευνά της για τα λιμάνια, τα λιμενικά έργα και την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου θεωρείται σημαντική, καθώς καλύπτει ένα βιβλιογραφικό κενό. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά άρθρα σε σύμμεικτους τόμους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά (όπως το European History Quarterly), ενώ έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών επιστημονικών συνεδρίων[1].

Από το 2004 ως το 2022 εργάστηκε σε ερευνητικά προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης. Υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έργο «Φάκελος της Κύπρου» για την περίοδο 2007 – 2010. Από το 2017 ως το 2022 εργάστηκε ως Ειδική Επιστήμονας με καθήκοντα διδασκαλίας οικονομικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου[1].

Πολιτική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Παναγιώτου διετέλεσε επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Μετά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2023 διορίστηκε Επίτροπος Περιβάλλοντος. Τον Ιανουάριο του 2024 διορίστηκε Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Βιογραφικό Υπουργού». Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2024.