Γλώσσα Μανξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μανξ γλώσσα)
Γλώσσα μανξ
Gaelg
ΤαξινόμησηΙνδοευρωπαϊκές γλώσσες
Σύστημα γραφήςλατινική γραφή
Κατάσταση
Επίσημη γλώσσα Νήσος Μαν
ΡυθμιστήςCoonceil ny Gaelgey (Γαελικό Συμβούλιο)
ISO 639-1gv
ISO 639-2glv
ISO 639-3glv
SIL-
Πολλές πινακίδες στη Νήσο Μαν γράφονται τόσο στα αγγλικά όσο και στη μανξ, όπως αυτή στην πρωτεύουσα του νησιού Ντάγκλας.

Η γλώσσα μανξ (μανξ: Gaelg ή Gailck) είναι μια γοϊδελική γλώσσα που ομιλείται στη Νήσο Μαν. Η γλώσσα εξαφανίστηκε το 1974 με τον θάνατο του τελευταίου ομιλητή της μανξ, του ψαρά Νεντ Μάντρελ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η γλώσσα αναβίωσε. Η μανξ διαχωρίστηκε από την ιρλανδική και την σκωτική Γαελική κατά τον 13ο και 15ο αιώνα αντίστοιχα. Σήμερα, η γλώσσα διδάσκεται σε ένα σχολείο στη Νήσο Μαν.

Η γλώσσα μανξ συγγενεύει αρκετά με την ιρλανδική και τη σκωτική γαελική. Γενικά, η γλώσσα αυτή δεν μοιάζει πολύ με τις άλλες δύο, ωστόσο μπορεί να είναι εύκολα κατανοητή με ομιλητές των δύο προαναφερθεισών γλωσσών. Η μαγξ έχει γλωσσικά αντιδάνεια από την αρχαία σκανδιναβική, την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα. Δεν είχαν τυπωθεί βιβλία στη μανξ μέχρι τον 18ο αιώνα, ενώ δεν υπήρχαν λεξικά στη μανξ μέχρι τον 19ο αιώνα. Έτσι, ο λαός των μανξ επικοινωνούσε μόνο με προφορικές παραδόσεις. Αυτό οδήγησε στην παρακμή και στην εξαφάνιση της γλώσσας το 1974, με τον θάνατο του Νεντ Μάντρελ, ενώ αναβίωσε τα τελευταία χρόνια.

Wikipedia
Wikipedia
Έκδοση της Βικιπαίδειας στην Γλώσσα Μανξ
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Manx language της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).