Μάρκος Ιούλιος Αλέξανδρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκος Ιούλιος Αλέξανδρος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12
Αλεξάνδρεια
Θάνατος44
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταέμπορος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒερενίκη (κόρη του Ηρώδη Αγρίππα Α΄) (41–44)
ΓονείςΑλέξανδρος ο Αλάβαρχος
ΑδέλφιαΤιβέριος Ιούλιος Αλέξανδρος
ΣυγγενείςΦίλων ο Αλεξανδρεύς (θείος)

Ο Μάρκος Ιούλιος Αλέξανδρος (16 μ.Χ. - 44) από τον Οίκο των Αλαβάρχων ήταν πλούσιος έμπορος, διακεκριμένος Ιουδαίος της Αλεξάνδρειας.

Ο Ηρώδης Αγρίππας Α΄, πεθερός του Μάρκου Ιούλιου Αλέξανδρου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Αλέξανδρου αλάβαρχου (εισπράκτορα των λιμενικών τελών) της Αλεξάνδρειας και διοικητή των εκτάσεων στην Αίγυπτο της Αντωνίας της Νεότερης. Ήταν ανιψιός του Φίλωνα του Αλεξανδρέως, που προσπάθησε να εναρμονίσει το Τορά με την Ελληνική φιλοσοφία. Αδελφός του ήταν ο Τιβέριος Ιούλιος Αλέξανδρος προκουράτωρ της Ιουδαίας και πρεφέκτος της Αιγύπτου, που είχε εγκαταλείψει τον Ιουδαϊσμό.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ήταν από οικογένεια ευγενών, που ζούσε στην Αλεξάνδρεια για γενεές. Οι πρόγονοί του έζησαν την εποχή των Πτολεμαίων. Ήταν πλούσιοι και αξιοσέβαστοι· ο πάππος του (ή ο προπάππος του) από τον Οίκο των Αλαβάρχων έγινε Ρωμαίος πολίτης από τον Ιούλιο Καίσαρα. Ο Οίκος του είχε συγγενικούς δεσμούς ή κοινωνικές συνδέσεις με το ιερατείο των Ιουδαίων, τον Οίκο των Ασμοναίων, την Ηρωδιανή Δυναστεία και την Ιουλιο-Κλαυδιανή δυναστεία στη Ρώμη.

Ο Μάρκος έλαβε, μαζί με τον αδελφό του, πλήρη εκπαίδευση. Σπούδασαν Αιγυπτιακό. Ιουδαϊκό, Ελληνικό και Ρωμαϊκό πολιτισμό, ειδικά τις παραδόσεις του Ιουδαϊσμού, τη μελέτη του Τανάκ και την Ελληνική φιλοσοφία.

Ο πατέρας του ήταν για πολύ καιρό φίλος του Ηρώδη Αγρίππα Α΄ της Ιουδαίας. Ο Αλέξανδρος Αλάβαρχος είχε υποστηρίξει τον βασιλιά στο παρελθόν, έτσι εκείνος ήθελε να τον ανταμείψει παντρεύοντας την κόρη του Βερενίκη με τον γιο αυτού Μάρκο Ιούλιο. Όμως ο Μάρκος Ιούλιος απεβίωσε πριν τον Αύγουστο του 44. Τότε ο Ηρώδης Αγρίππας Α΄ πάντρεψε τη Βερενίκη με τον θείο της Ηρώδη της Χαλκίδας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 41 μ.Χ. τη Βερενίκη, κόρη του Ηρώδη Αγρίππα Α΄ της Ιουδαίας. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Evans, Katherine G. (1995). Eugene H. Lovering, Jr. (ed.). "Alexander the Alabarch: Roman and Jew" (PDF). 1995 Seminar Papers. Society of Biblical Literature: 576–594.