Λούπης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Επώνυμο οικογένειας (αδελφών) αγωνιστών του 1821 από την Κρήτη.

  • Γεώργιος Λούπης (Σκορδαλού Κυδωνίας 1790 – 1858). Συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις σε όλη την Κρήτη και διακρίθηκε για την ανδρεία του ως οπλαρχηγός της επαρχίας του. Μετά το τέλος της επανάστασης του 1830, επειδή η Κρήτη παρέμεινε υπόδουλη, ο Λούπης δέχτηκε τα κτήματα που του παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του και εγκαταστάθηκε στους Μολάους της Λακωνίας, όπου όμως δολοφονήθηκε.
  • Νικόλαος Λούπης (; – Μολάοι Λακωνίας 1864). Συμμετείχε ως οπλαρχηγός σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις του Κρητικού αγώνα (1821-30) και μετά το τέλος του εγκαταστάθηκε επίσης στους Μολάους της Λακωνίας, όπου του δόθηκαν κτήματα για την προσφορά του στους εθνικούς αγώνες. Επέστρεψε στην Κρήτη και συμμετείχε στην επανάσταση του 1841 ως οπλαρχηγός. Συνυπογράφει το έγγραφο των Σφακιανών οπλαρχηγών της 23/2/1841, όπου απαιτούν από τους επαναστάτες να σταθούν κοντά τους στις μάχες και όχι αφού ξεκινήσουν να τους αφήσουν πάλι μόνους να πολεμούν τους Τούρκους. Μετά το τέλος της επέστρεψε στους Μολάους.



Εικονίδιο αποσαφήνισης
Αποσαφήνιση
Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.
Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τον σύνδεσμο για να συνδέει προς την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.