Λουδοβίκος της Έσσης-Φίλιπσταλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λουδοβίκος της Έσσης-Φίλιπσταλ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ludwig von Hessen-Philippsthal (Γερμανικά)
Γέννηση8  Οκτωβρίου 1766
Φίλιπσταλ
Θάνατος15  Φεβρουαρίου 1816
Νάπολη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςΓουλιέλμος της Έσσης-Φίλιπσταλ και Ουλρίκα της Έσσης-Φίλιπσταλ-Μπάρχφελντ
ΑδέλφιαΕρνέστος Κωνσταντίνος της Έσσης-Φίλιπσταλ
Ιουλιανή της Έσσης-Φίλιπσταλ
Κάρολος της Έσσης-Φίλιπσταλ
ΟικογένειαΟίκος της Έσσης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος, γερμ. Ludwig (8 Οκτωβρίου 1766 - 15 Φεβρουαρίου 1816) από τον Οίκο της Έσσης ήταν λαντγράβος της Έσσης-Φίλιπσταλ (1810-16).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Φίλιπσταλ και ήταν ο τρίτος γιος του Γουλιέλμου λαντγράβου της Έσσης-Φίλιπσταλ και της Ουλρίκας Ελεονόρας, κόρης του Γουλιέλμου, λαντγράβου της Έσσης-Φίλιπσταλ-Μπάρχφελντ.

Εισήλθε στον ολλανδικό στρατό. Νυμφεύτηκε το 1791 τη Μαρία Φραγκίσκη Μπέργκε, κόμισσα του Τριπς, αλλά οι γονείς της ήταν καθολικοί και το ζεύγος έκανε τον γάμο χωρίς να τους ενημερώσει. Όταν αυτοί το έμαθαν δεν τον αναγνώρισαν. Επίσης ο ολλανδικός στρατός δεν επέτρεπε γάμο στελέχους του με καθολική και ο Λουδοβίκος έπρεπε να παραιτηθεί, όμως η σύζυγός του με τις γνωριμίες της κατάφερε να τον προσλάβουν στο βασίλειο της Νάπολης.

Κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους πολέμησε με το βασίλειο της Νάπολης. Κατά τον Πόλεμο του Γ΄ Συνασπισμού εναντίον του Ναπολέοντα Α΄ της Γαλλίας διοικούσε τη φρουρά του οχυρού Γκαέτα, όταν το πολιόρκησαν οι Γάλλοι το 1806. Αρνήθηκε την παράδοσή του, ακόμη και όταν η κυβέρνηση της Νάπολης τον διέταξε να το παραδώσει. Ο στρατός του άντεξε έξι μήνες, αλλά καθώς οδηγούσε τους άνδρες του στους προμαχώνες, πληγώθηκε και εγκατέλειψε το οχυρό.

Το 1807 μαζί με τον συνταγματάρχη Νουντσιάντε, τον αντισυνταγματάρχη Μπαρντό και 4000 άνδρες εκστράτευσε από τη Σικελία και προσπάθησε να ανακαταλάβει την ηπειρωτική Νάπολη. Όμως στη μάχη του Μίλετο ηττήθηκαν. Ο πρωτότοκος αδελφός του Κάρολος απεβίωσε στην πολιορκία της Φραγκφούρτης το 1793 και ο δευτερότοκος Φρειδερίκος το επόμενο έτος, οπότε ο Λουδοβίκος έγινε διάδοχος. Ο πατέρας του απεβίωσε το 1810 και τον διαδέχθηκε, αν και το λαντγραβάτο ελευθερώθηκε από τους Γάλλους το 1813, οπότε ανέλαβε και ουσιαστικά. Ο ίδιος απεβίωσε το 1816 άτεκνος και τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδελφός του Ερνέστος Κωνσταντίνος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1791 τη Μαρία Φραγκίσκη Μπέργκε, κόμισσα του Τριπς και είχε τέκνα:

  • Καρολίνα 1793-1872, παντρεύτηκε τον Φερδινάνδο, κόμη ντε Λα Βιγ-συρ-Ιλόν, διαζεύχθηκε το 1814
  • Γουλιέλμος 1798-1802

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Le Bas, Philippe (1842). France, dictionnaire encyclopédique (in French). Firmin Didot.