Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) είναι ένας πόρος τον οποίο καταβάλλουν οι εργοδότες για τις περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων. Τα χρήματα αυτά συγκεντρώνονται στον ΟΑΕΔ ο οποίος και είναι υπεύθυνος για τη διαχείρισή τους. Ο Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση συστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 2434/96.[1]

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χρήματα που καταβάλλονται είναι το 0,45% των μικτών αποδοχών του εργαζόμενου και καταβάλλονται στο ΙΚΑ μαζί με τις εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης. Τα χρήματα αυτά συγκεντρώνονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση όσων ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

Κάθε επιχείρηση (δημόσια ή ιδιωτική) μπορεί να ζητήσει από τον Ο.Α.Ε.Δ. τα χρήματα που έχει καταβάλει για να τα χρησιμοποιήσει για εκπαίδευση ή κατάρτιση όσων εργαζόμενων έχει ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και η κατηγορία στην οποία τους ασφαλίζει επιβάλλει την καταβολή του πόρου 0,45% για ΛΑΕΚ.

Παράδειγμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία επιχείριση έχει δύο εργαζόμενους και πρόκειται να καταβάλει για αυτούς μέσα στο τρέχον έτος (2 εργαζόμενοι Χ 14 μισθοί ετησιως Χ 1.000 μικτές αποδοχές Χ 0,45% =) 126 ευρώ. Μπορεί να ζητήσει από τον Ο.Α.Ε.Δ. τα χρήματα αυτά είτε στο σύνολό τους αν προτίθεται να εκπαιδεύσει τον έναν (ή και τους δύο υπαλλήλους) με κάποιο σεμινάριο που θα κοστίσει όσο τα χρήματα αυτά. Αν το σεμινάριο κοστίσει περισσότερο από 126 ευρώ της καταβάλλονται μόνο τα 126 ευρώ. Αν το σεμινάριο κοστίσει λιγότερο από 126 ευρώ τότε της καταβάλλεται μόνο το ποσό που κόστισε το σεμινάριο. Επίσης, αν κάποια επιχείρηση δεν έχει χρησιμοποιήσει όλο το ποσό που κατέβαλε το προηγούμενο έτος μπορεί να το χρησιμοποιήσει και αυτό στο τρέχον έτος. Ποσά που έχει καταβάλει σε προ-προηγούμενα έτη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα μια επιχείρηση θα πρέπει να ενημερωθεί ο Ο.Α.Ε.Δ. μέσω ειδικής Διαδικτυακής εφαρμογής τουλάχιστον 5 (πέντε) εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος.

Προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (ΛΑΕΚ 1-25)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όσα χρήματα δεν απορροφηθούν από προγράμματα των επιχειρήσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις εργατικές και εργοδοτικές οργανώσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης.

Κάθε χρόνο ο Ο.Α.Ε.Δ. εκδίδει εγκύκλιο με την οποία καλεί τους φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών να προτείνουν και να υλοποιήσουν επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης.

Στα προγράμματα αυτά μπορούν να πάρουν μέρος βασικά μόνο εργαζόμενοι των επιχειρήσεων του κλάδου που εκπροσωπούν.

Κατά παρέκκλιση μπορούν να πάρουν μέρος και εργαζόμενοι άλλων κλάδων εφόσον:

  • οι εργοδότες τους δεν καλύπτονται από φορέα εκπροσώπησης
  • οι εργοδότες τους δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης μέσω του φορέα εκπροσώπησης του κλάδου τους
  • το αντικείμενο απασχόλησης του εργαζόμενου δεν του επιτρέπει να έχει κάποιον σταθερό εργοδότη

Επιδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερα η επιδότηση των προγραμμάτων ΛΑΕΚ 1-25 γινόταν με τη μορφή πληρωμής του φορέα ο οποίος ήταν και υπεύθυνος για την πληρωμή των επιδοτούμενων μερών (καταρτιζόμενοι, εκπαιδευτικοί οργανισμοί κλπ). Πλέον η πληρωμές γίνονται με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να αποφεύγονται, όσο το δυνατόν, οι ατασθαλίες.

Περικοπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα πλαίσια μείωσης των εργοδοτικών εισφορών το 2014 η Κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση της εισφοράς προς τον ειδικό αυτό Λογαριασμό.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πρόγραμμα Επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ 0,45% του έτους 2014» (PDF) (pdf). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2014. 
  2. «Ποιες εισφορές μειώνονται από 1η Ιουλίου;». Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2014.