Λιμπεράλ Μπρυάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιμπεράλ Μπρυάν
Ανδριάντας του Λιμπεράλ Μπρυάν στο Λούβρο, ανάμεσα στους 86 Επιφανείς Άνδρες της Γαλλίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Libéral Bruand (Γαλλικά)
Γέννηση1636 (περίπου)[1]
Παρίσι
Θάνατος22  Νοεμβρίου 1697
Παρίσι
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία[2]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας
Οικογένεια
ΑδέλφιαJacques Bruant
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λιμπεράλ Μπρυάν (γαλλικά: Libéral Bruand) (Παρίσι, περ. 1636 - Παρίσι, 22 Νοεμβρίου 1697) ήταν Γάλλος αρχιτέκτονας, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του «γαλλικού κλασικισμού».[3]

Ανάμεσα στα πολλά κτήρια που σχεδίασε στο Παρίσι, ξεχωρίζει το Μέγαρο των Απομάχων (περίπου 1670-1677), του οποίου ο θόλος και η εκκλησία προστέθηκαν αργότερα από τον Ζυλ Αρντουάν-Μανσάρ.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νοσοκομείο Σαλπετριέρ
Μέγαρο Λιμπεράλ Μπρυάν

Ο Λιμπεράλ Μπρυάν κατάγονταν και ήταν το πιο αξιοσημείωτο μέλος μια οικογένειας αρχιτεκτόνων που δραστηριοποιήθηκαν από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα.[4]

Μαθητής του αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπλοντέλ, το 1663 έγινε βασιλικός αρχιτέκτονας και στη συνέχεια το 1670 κληρονόμησε το αξίωμα του πατέρα του και έγινε υπεύθυνος των έργων ξυλουργικής του βασιλείου. Με αυτήν την ιδιότητα, ανέλαβε πολλά δημόσια έργα στο Παρίσι και τις Βερσαλλίες, σε μια εποχή έντονου αρχιτεκτονικού μετασχηματισμού (κυρίως στην περιοχή Λε Μαραί του Παρισιού). Εμφανίζεται στους καταλόγους των βασιλικών κτηρίων του Λουδοβίκου ΙΔ΄ από το 1671 έως το 1680 με 1.600 λίβρες ετησίως και ελάμβανε 500 επιπλέον ως βασιλικός αρχιτέκτονας. Υπό τον Κολμπέρ, ο Μπρυάν ήταν υπεύθυνος από το 1669 έως το 1695 στη θέση του «μηχανικού των γεφυρών και των δρόμων της Γαλλίας».

Το 1663 παντρεύτηκε την Κατρίν Νομπλέ και απέκτησαν δύο γιούς, και οι δύο έγιναν αρχιτέκτονες.

Το 1671, έγινε ένα από τα πρώτα οκτώ μέλη της Βασιλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής, που δημιουργήθηκε από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄.[5]

Όπως πολλοί αρχιτέκτονες αυτής της περιόδου έντονων αστικών μετασχηματισμών, ο Μπρυάν άσκησε τόσο τη δραστηριότητα του αρχιτέκτονα όσο και τον ρόλο του επιχειρηματία και ασχολούνταν με την ανάπτυξη ακινήτων με την ευκαιρία ανακαίνισης μιας περιοχής. Το 1685, στην περιοχή Λε Μαραί του Παρισιού, ο Μπρυάν ανήγειρε το ιδιωτικό του μέγαρο, που για χρόνια στέγαζε το Μουσείο Κλειδαριών, κλειστό από το 2003.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μέγαρο των Απομάχων
Η Βασιλική Νοτρ-Νταμ-ντε-Βικτουάρ

Ο Λιμπεράλ Μπρυάν, από όλο το έργο του, όπως και από τις παρεμβάσεις του στη Βασιλική Ακαδημία Αρχιτεκτονικής, ήταν ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες της εποχής του Λουδοβίκου ΙΔ΄, που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τη βασιλική αυλή για τις τεχνικές του γνώσεις, όπως φαίνεται από τις πολυάριθμες αναθέσεις δημόσιων έργων. Ανέλαβε επίσης και πολλά ιδιωτικά έργα, όπως τα μέγαρα πλούσιων αριστοκρατών και αστών στο Παρίσι και τις Βερσαλλίες, μεταξύ των οποίων και το ιδιωτικό του μέγαρο. Συνέβαλε στη δημιουργία του «αρχοντικού» παρέχοντάς του πολλές τεχνικές και καινοτομίες που χαρακτηρίζουν τα αρχοντικά του 17ου αιώνα. Τέλος, με τους συνιδρυτές της Βασιλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής, είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού κλασικισμού.

Ανάμεσα στα κυριότερα έργα του είναι:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Ολλανδικά) RKDartists. rkd.nl/explore/artists/339807. Ανακτήθηκε στις 23  Αυγούστου 2017.
  2. (Ολλανδικά) RKDartists. rkd.nl/explore/artists/339807. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2020.
  3. . «artsandculture.google.com/Libéral Bruand». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  4. . «britannica.com/biography/Liberal-Bruant». 
  5. . «universalis.fr/encyclopedie/liberal-bruand/». 
  6. . «histoire.inserm.fr/les-lieux/hopital-de-la-pitie-salpetriere». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  7. . «eutouring.com/history_of_les_invalides_paris». 
  8. . «paris-promeneurs.com/Patrimoine-ancien/L-hotel-Liberal-Bruant». 
  9. . «unjourdeplusaparis.com/paris-culture/notre-dame-des-victoires».