Λιμάνι της Σεντσέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Λιμάνι της Σεντσέν είναι ένα γενικό όνομα για μια σειρά από λιμάνια κατά μήκος των περιοχών της ακτογραμμής του Σεντσέν, η οποία είναι επαρχία της Γκουανγκντόνγκ στην Κίνα. Αυτά τα λιμάνια ως σύνολο αποτελούν ένα από τα πιο πολυσύχναστα και ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Το λιμάνι είναι χώρος φιλοξενίας 39 ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν ξεκινήσει 131 διεθνείς διαδρομές εμπορευματοκιβωτίων. Υπάρχουν 560 πλοία στο λιμάνι Σενζέν, σε μηνιαία βάση, και 21 δρομολόγια τροφοδοσίας σε άλλα λιμάνια της περιοχής του Δέλτα του ποταμού Περλ.[1] Το "Shekou Passenger Terminal" παρέχει γρήγορες υπηρεσίες ακτοπλοϊκών μεταφορών σε όλο το δέλτα του ποταμού Περλ στο Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και το "Zhuhai".

Το 2018 κατέκτησε την 3η θέση στην λίστα των πιο απασχολημένων λιμανιών εμπορευματοκιβωτίων με 25,2 εκατομμύρια TEUs.[2][3]

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λιμάνι της Σεντσέν βρίσκεται σε απόσταση 260 χιλιομέτρων από την πόλη της Σεντσέν. Διαχωρίζεται από τα "New Territories" και τη χερσόνησο "Kowloon" του Χονγκ Κονγκ σε δύο περιοχές: το ανατολικό λιμάνι και το δυτικό λιμάνι.[1]

Το δυτικό λιμάνι της Σεντσέν βρίσκεται στα ανατολικά του "Lingdingyang" στις εκβολές του ποταμού Περλ και αποτελείται από ένα λιμάνι βαθιάς θάλασσας με ασφαλή φυσικά καταφύγια. Απέχει περίπου 37,04 χλμ από το Χονγκ Κονγκ στα νότια και 111,12 χλμ από το Γκουανγκζού στα βόρεια. Ως αποτέλεσμα, η περιοχή του δυτικού λιμένα συνδέεται με την περιοχή του ποταμού Περλ που περιλαμβάνει πόλεις και κομητείες κατά μήκος του ποταμού. Η περιοχή του ανατολικού λιμένα βρίσκεται βόρεια του κόλπου "Dapeng" όπου το λιμάνι είναι ευρύ και ήρεμο και θεωρείται ότι είναι το καλύτερο φυσικό λιμάνι της Νότιας Κίνας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]