Λιάνα Μιχαήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιάνα Μιχαήλ
Γέννηση1924
Πειραιάς
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός

Η Λιάνα Μιχαήλ-Γλίτσου (στην κινηματογράφο εμφανίστηκε απλά ως Λιάνα Μιχαήλ, Πειραιάς 1924) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και φιλόλογος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε παιδική ηλικία εμφανίστηκε σε επιθεωρήσεις των θεατρικών επιχειρήσεων του πατέρα της. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Κωστή Μπαστιά καθώς και στη Φιλοσοφική Σχολή και Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκρότησε θιάσους και πραγματοποίησε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ενώ ρόλους ενσάρκωσε και στον κινηματογράφο.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στην ιδιαίτερη πατρίδα της τα Ψαρά, ενώ πέθανε σε νοσοκομείο στη Γερμανία. Με τη διαθήκη της άφησε όλοι της την περιουσία στον Δήμο Ψαρών με μοναδικό όρο να συντηρείται η εκκλησία των Αγίων Σπυρίδωνα και Ταξιάρχη που βρίσκεται πλησίον της οικίας της. Δυστυχώς ο Δήμος Ψαρών και ο Ε.Ο.Τ. γκρέμισαν την οικία της για να χτιστεί στη θέση του ξενοδοχείο στις αρχές του 1980.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος
1957 Τα μαναβάκια
Συννεφιασμένη Κυριακή [1]
Το κορίτσι με τα παραμύθια Στέλλα
Μπαρμπα-Γιάννης ο κανατάς μαντάμ Φλοράνς [2]
1959 Τα θολά νερά
Μια ζωή την έχουμε
Για το ψωμί και τον έρωτα [3] Ελένη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φίνος Φιλμ (1958-08-05), Finos Film - 'Μια Ζωή Την Έχουμε' (1958), http://finosfilm.com/movies/view/31, ανακτήθηκε στις 2023-03-02 
  2. «Ο Μπαρμπά-Γιάννης Ο Κανατάς - Pathfinder TV». tv.pathfinder.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2023. 
  3. Ευθυμίου, Αντώνιος (20 Δεκεμβρίου 2020). «Δάφνη Σκούρα: Μια αγωνίστρια της τέχνης». MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2023.