Λεόντιος (φανταστικός χαρακτήρας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέδιο με μελάνι της β' σκηνής της δεύτερης Πράξης του Χειμωνιάτικου παραμυθιού: η Παυλίνα παρακαλεί τον Λεόντιο να δείξει έλεος στην κόρη του, την Περντίτα. Η εικονογράφηση σχεδιάστηκε για μια έκδοση από 1918 του Tales from Shakespeare (1807) των Charles και Mary Lamb.

Ο βασιλιάς Λεόντιος είναι φανταστικός χαρακτήρας στο έργο του Σαίξπηρ Το χειμωνιάτικο παραμύθι. Είναι πατέρας του Μαμίλιου και σύζυγος της βασίλισσας Ερμιόνης. Παθαίνει εμμονή με την πεποίθηση ότι η σύζυγός του έχει σχέση με τον Πολύξενο, τον παιδικό του φίλο και βασιλιά της Βοημίας. Εξαιτίας αυτού, προσπαθεί να δηλητηριάσει τον φίλο του, βάζει τη γυναίκα του στη φυλακή και διατάζει να διώξουν τη μικρή του κόρη. Η κόρη της, η Περντίτα, επιβιώνει ωστόσο όταν ανακαλύπτεται στο καλάθι της στις ακτές της Βοημίας από βοσκούς που την υιοθετούν και την μεγαλώνουν.[1] Ο νεαρός γιος του πεθαίνει από τη θλίψη του για τη δυσχερή θέση της μητέρας του και η Ερμιόνη λιποθυμά στο άκουσμα των ειδήσεων και δηλώνεται νεκρή. Ο Λεόντιος καταλαβαίνει τα λάθη του και γεμίζει τύψεις για την κακομεταχείριση της βασίλισσάς του. Στο τέλος του έργου, επανενώνεται με την κόρη και τη σύζυγό του, η οποία επιστρέφει από το θάνατο στο μυστηριώδες φινάλε του έργου.

Ο κριτικός λογοτεχνίας Χάρολντ Μπλουμ έχει αποκαλέσει τον Λεόντιο ως την καλύτερη αναπαράσταση του Σαίξπηρ για τη ζήλια της ανδρικής καρδιάς. Η απεικόνιση του Σαίξπηρ είναι αμφισβητήσιμη, καθώς θεωρείται ως ένας ζηλιάρης τύραννος, από πολλές απόψεις ένας πραγματικός κακός, αν και υπάρχει επίσης μια ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι ο Σαίξπηρ ήθελε σκόπιμα να παρουσιάσει έναν παιδαριώδη, επιπόλαιο άνθρωπο.[2]

Στους ηθοποιούς που έχουν δώσει αξιόλογες ερμηνείες ως Λεόντιος περιλαμβάνονται οι Τζόνστον Φορμπς-Ρόμπερτσον, Χένρι Ένλεϊ, Τζον Γκίλγκουντ, Τζέρεμι Άιρονς, Πάτρικ Στιούαρτ και Άντονι Σερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]