Λίμνη Κοϊτσεγκίζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άποψη της λίμνης

Η λίμνη Κοϊτσεγκίζ είναι μια λίμνη στην επαρχία Μούγλα της νοτιοδυτικής Τουρκίας και μια από τις μεγαλύτερες παράκτιες λίμνες της χώρας. Παίρνει το όνομα της από την ομώνυμη πόλη, που βρίσκεται στη βόρεια όχθη της. Συνδέεται με τη Μεσόγειο μέσω ενός στενού και καλαίσθητου καναλιού που ονομάζεται "Νταλιάν", το οποίο ρέει από τον ομώνυμο δήμο και την αρχαία πόλη Κάουνος. Το κανάλι Νταλιάν ενώνει τη λίμνη με τη θάλασσα στην παραλία Ιζτούζου.

Η περιοχή γύρω από τη λίμνη και ειδικά οι όχθες της σύνδεσης με την θάλασσα Νταλιάν είναι σημαντικά φυσικά καταφύγια και δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα. Είναι μέρος της Ειδικής Περιοχής Προστασίας Περιβάλλοντος Κοϊτσεγίζ-Νταλιάν.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νησί στην λίμνη Κιοϊτσεγκίζ.

Η λίμνη τροφοδοτείται από τους ποταμούς Ναμνάμ και Γιουβαρλακτσάι και από διάφορα ορεινά ρυάκια. Το βάθος της λίμνης κυμαίνεται από 20 έως 60 μέτρα. Η λίμνη έχει άφθονα ψάρια.

Στα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά της λίμνης Κοϊτσεγκίζ υπάρχουν πεδιάδες, ενώ άλλα μέρη περιβάλλονται από λόφους. Οι υψηλότεροι από αυτούς είναι το όρος Ολεμέζ (937 μέτρα) στα νοτιοδυτικά και το Μποζμπορούν Τεπέσι (556 μέτρα) στο νότο. Στη λίμνη υπάρχουν πέντε ακατοίκητα νησιά. Ένα από αυτά ονομάζεται ως Χαπισανέ Αντάσι, που σημαίνει νησί της φυλακής. Αρχικά το νησί χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς, και κατόπιν μετατράπηκε σε φυλακή. Σήμερα δεν χρησιμοποιείται ως φυλακή και δεν κατοικείται.[1]

Γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη σχηματίστηκε περίπου 7.500 χρόνια πριν, όταν ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου είχε πληγεί από σεισμούς. Στη νότια πλευρά της λίμνης Κιοϊτσεγκίζ, υπάρχει ένα ρήγμα με κατεύθυνση ΒΔ - ΝΑ, που συνορεύει με πολλές θειούχες θερμές πηγές, μεταξύ των οποίων και τη ιαματική πηγή Σουλτανιγιέ.[1]

Ειδική προστατευόμενη περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη έχει εξελιχθεί σε οικολογικά σημαντική περιοχή. Μαζί με τις όχθες της και τη λεκάνη Νταλιάν περιλαμβάνει την Ειδική Περιβαλλοντική Προστατευόμενη Περιοχή Κοϊτσεγκίζ-Νταλιάν.

Στις όχθες βόρεια του Σουλτανίγιε, βορειοδυτικά του Χαμίτκιοϊ, στο Κιοϊτσεγκίζ, στο Καβακαράσι και το Τεπεαράσι εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια ελώδη δάση. Οι μικρές περιοχές γύρω από τη λίμνη είναι ενδιαφέρουσες λόγω της παρουσίας πτηνών. Η περιοχή προσελκύει πολλούς παρατηρητές πουλιών. Η περιοχή είναι επίσης πλούσια σε ερπετά και έντομα.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Die Amphibien und Reptilien der Südwest-Türkei; M. Franzen, M. Bußmann, Th. Kordges. B. Thiesmeier; Laurent Verlag; 2008; (ISBN 978-3-933066-38-1)
  2. Cantecleer Natuur reisgidsen Turkije, blz. 81-86; Aygün Kasparek en Max Kasparek; 1992; (ISBN 90-213-1000-7)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dalyan 2005 Gezi Kitabı, Fatih Akaslan, (ISBN 975-270-471-9)
  • Köyceğiz-Dalyan (A journey through the history within the labyrinth of nature, Altan Türe, Faya Kültür Yayınları-1, 2011, (ISBN 978-978-978-605-3)
  • Cornucopia magazine, 20th edition, 2000: Reflections on Water; The Lake: part 1; author: Lady Patricia Daunt

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]