Λίμνη Κους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°11′N 27°58′E / 40.183°N 27.967°E / 40.183; 27.967

Λίμνη Κους
ΧώρεςΤουρκία
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΕπαρχία Μπαλίκεσιρ
ΝομόςΠάνορμος Κυζίκου
Έκταση160 τ.χλμ.
Μέσο Βάθος3 μ.

Η λίμνη Κους (τουρκικά: Kuş Gölü) ή λίμνη Μανυάς (Manyas Gölü), ή Δασκυλίτις λίμνη[1], είναι μια λίμνη στην Μικρά Ασία, στην περιοχή της Πανόρμου της Κυζίκου στην Τουρκία. Είναι μια ρηχή λίμνη γλυκού νερού πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με μέσο βάθος 3 μέτρα που τροφοδοτείται από υπόγεια νερά και τέσσερα ρέματα. Μικρά δέλτα έχουν σχηματιστεί και τα οποία εισέρχονται στη λίμνη, δημιουργώντας εκτεταμένα έλη και δεντρόφυτες όχθες ποταμών. Στενές ζώνες από καλάμια περιβάλλουν μεγάλο μέρος της λίμνης. Το νερό χρησιμοποιείται για εργοστασιακή χρήση και για άρδευση. Βόσκηση βοοειδών και προβάτων πραγματοποιείται κατά μήκος των ακτών της λίμνης. Η λίμνη προστατεύεται από την συνθήκη Ραμσάρ[2].

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία Κουσγκιολού (Kuşgölü) της λίμνης στα τουρκικά κυριολεκτικά σημαίνει «λίμνη των πουλιών». Το όνομα Μανυάς (Manyas) προέρχεται από την ομώνυμη πόλη που βρίσκεται στα νότια της λίμνης. Η ονομασία Δασκυλίτις λίμνη προέρχεται από την αρχαία πόλη Δασκύλιο που βρίσκεται δίπλα στο νοτιοανατολικό άκρο της λίμνης.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη Κους είναι μια σημαντική τοποθεσία για την αναπαραγωγή και διαχείμαση υδρόβιων πτηνών. Το 1938 ιδρύθηκε ένα φυσικό καταφύγιο σε έκταση 640 στρεμμάτων που περιλαμβάνει μια σε μεγάλο βαθμό παρθένα περιοχή της λίμνης κοντά στο Σιγκιρτσίκ (Sığırcık) στη βορειοανατολική πλευρά της λίμνης. Το καταφύγιο διαθέτει ένα μικρό ορνιθολογικό μουσείο, τηλεκατευθυνόμενες κάμερες παρακολούθησης και έναν πύργο παρατήρησης που ανεγέρθηκε από το Τμήμα Υδρολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης το 1952. Στη λίμνη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 270 είδη πουλιών. Σημαντικά είδη πουλιών περιλαμβάνουν: την Λευκοκέφαλη πάπια (Oxyura leucocephala), την Χουλιαρομύτα (Platalea leucorodia), το Μεγάλο φλαμίνγκο (Phoenicopterus roseus), καθώς και τους αναπαραγωγικούς πληθυσμούς του Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus). Οι μεταναστευτικοί Ροδοπελεκάνοι (Pelecanus onocrotalus) συχνά κουρνιάζουν στη λίμνη.

Το Alburnoides manyasensis είναι ένα είδος Κυπρίνου το οποίο είναι ενδημικό στη λεκάνη απορροής αυτής της λίμνης[3].

Στις μεγάλες απειλές για την λίμνη περιλαμβάνονται η έντονη γεωργική χρήση, η αποχέτευση και η κατασκευή φραγμάτων. Τα τεχνητά υψηλά επίπεδα νερού που δημιουργήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια βάλτων. Τα δέντρα που υπάρχουν στο Εθνικό Πάρκο έχουν επίσης αρχίσει να πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης πλημμύρας. Απόβλητα γεωργικής, βιομηχανικής και οικιακής χρήσης εισέρχονται στη λίμνη σε μεγάλες ποσότητες. Λόγω της υπεραλίευσης, των ασθενειών, της ρύπανσης και πιθανώς των επιπτώσεων του μεταβαλλόμενου ύψους των υδάτων, τα αλιεύματα έχουν μειωθεί δραματικά. Η μετανάστευση των ψαριών στη λίμνη είναι πλέον αδύνατη μετά την κατασκευή των φραγμάτων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΛΟΙ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ ΥΠΟ Α. Ρ. ΡΑΓΚΑΒΗ, ΤΟΜΟΣ ΠΕΜΠΤΟΣ, ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ, ΤΥΠΟΙΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ, 1865, σελ. 200
  2. Ramsar Sites Information Service - Lake Kus, ramsar.org
  3. Red List - Manyas Spirlin Alburnoides manyasensis, iucnredlist.org (13/06/2022)