Κόκκινο τριών της μισής πένας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εξάδα των 3/4 d (κόκκινο) του 1870. Η θέση των γραμματοσήμων στην πλάκα ήταν B, C (2η, 3η γραμμή), J, K, L (10η, 11η, 12 στήλη).
Μια πρώτη εκτύπωση (imprimatur) του 1870 των 3 μισόπενων (κόκκινο) από την πλάκα 3 (συλλογή του Βρετανικού Ταχυδρομικού Μουσείου και Αρχείου.[1])

Το γραμματόσημο των τριών μισόπενων (κόκκινο), αγγλ.: Three Halfpence Red, εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 1 Οκτωβρίου 1870 και ήταν το πρώτο γραμματόσημο των 3/4 d που εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το γραμματόσημο ήταν γραμμικά χαραγμένο και εμφάνιζε το μπούστο της βασίλισσας Βικτωρίας σε προφίλ, κοινό με τη Πένι Μπλακ και την Πένι Ρεντ, με γύρω επιγραφή "Postage Three Half Pence" και με γράμματα στις γωνίες, που δείχνουν τη θέση του στο φύλλο. Τυπώθηκε σε κόκκινο-ροζ και βυσσινί. Υπάρχει επίσης μία σπάνια παραλλαγή σε ροζ-μαύρο, που παράχθηκε δέκα χρόνια νωρίτερα το 1860 ως πρόβλεψη μιας αλλαγής στα ταχυδρομικά τέλη. Το νέο ταχυδρομικό τέλος δεν εγκρίθηκε, και 10.000 φύλλα των γραμματοσήμων καταστράφηκαν το 1867, αλλά μερικά αντίτυπα έχουν επιβιώσει ως ασφράγιστα.

Οι πλάκες ήταν αριθμημένες 1 και 3, καθώς η πλάκα 2 ήταν ελαττωματική και δεν είχε ολοκληρωθεί. Για την πλάκα 3 μόνο, ο αριθμός πλάκας ήταν χαραγμένος στο σχέδιο, στο αριστερό και δεξί πλευρικό δαντελωτό πλέγμα.

Το γραμματόσημο αντικαταστάθηκε το 1880 από αυτό που εκτυπώθηκε με αξία τρία μισόπενα (βενετικό κόκκινο).

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές και πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές
  1. Phillips Collection, Vol. XXIX, p. 41, British Postal Museum & Archive, finding ref. POST 141/29.
Πηγές