Κοντολέων Τορνίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοντολέων Τορνίκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος10ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚατεπάνω της Ιταλίας (Μαΐου 1017 – Σεπτέμβριος 1017)
στρατηγός

Ο Κοντολέων Τορνίκης ήταν βυζαντινός αξιωματούχος κατεπάνω της Ιταλίας από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 1017. Καταγόταν από την Οικογένεια των Τορνικίων με αρμενικές και γεωργιανές ρίζες[1].

Ήταν αρχικά στρατηγός στην Κεφαλλονιά. Ως στρατηγός, συνόδευσε τον κατεπάνω Βασίλειο Μεσαρντονίτη στην Απουλία το 1011. Ο Βασίλειος πέθανε το 1016 και ο Κοντολέων ήταν υποψήφιος για να τον αντικαταστήσει, και έφθασε για αυτό τον σκοπό τον Μάιο της ίδιας χρονιά. Εκείνη την εποχή ο Μέλης του Μπάρι και ο αδελφός του Τάτος είχε ξεσηκωθεί και πάλι, αυτή τη φορά με με τη βοήθεια των Νορμανδών. Ο Λέων έστειλε τον Πασσιανό με έναν στρατό εναντίον του και οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στο Φορτόρε. Η μάχη ήταν αμφίρροπη και ο Λέων έστειλε αυτή την φορά τον Τορνίκη όπου οδήγησε τους βυζαντινούς σε μια δεύτερη μάχη κοντά στη Σιβίτα. Αυτή η δεύτερη μάχη ήταν μια νίκη για τον Μέλης αν και οι Λύκος Πρωτοσπαθάριος και ο ανώνυμος χρονικογράφος του Μπαρ μιλάνε για ήττα του Μέλους. Μια τρίτη μάχη και μια αποφασιστική νίκη του Μέλους έγινε στη Βακαρίτσια με αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή του Φορτόρε είχε περάσει στην εξουσία του Μέλη και τον Σεπτέμβριο ο Τορνίκης είχε απαλλαγεί από τα καθήκοντά του υπέρ του Βασίλειου Βοϊωάννου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ferdinand Chalandon, Histoire de la domination normande en Italie et en Sicile, Paris, 1907.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kontoleon Tornikios της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).