Κνέσετ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 31°46′36″N 35°12′19″E / 31.77667°N 35.20528°E / 31.77667; 35.20528

Το κτίριο της Κνεσέτ

H Κνέσετ είναι το κοινοβούλιο του Ισραήλ. Συγκλήθηκε σε σώμα για πρώτη φορά το 1949 και έχει έδρα την Ιερουσαλήμ. Οι συνολικά 120 βουλευτές της Κνέσετ εκλέγονται για 4 χρόνια από τους ισραηλινούς πολίτες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 18 ετών. Η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία της Κνέσετ κατά τη σχετική ψηφοφορία.

Λειτουργία της Κνέσετ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως νομοθετική εξουσία της ισραηλινής κυβέρνησης, η Κνέσετ θεσπίζει νόμους, εκλέγει τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό (αν και τον τελευταίο εθυμοτυπικά διορίζει ο Πρόεδρος), επιβλέπει το έργο της κυβέρνησης, διατηρεί την αρμοδιότητα για την καθαίρεση του προέδρου του κράτους και του ελεγκτή του κράτους από τα καθήκοντά τους, ενώ μπορεί να διαλυθεί η ίδια και να προκηρύξει νέες εκλογές. Η Κνέσετ έχει de jure κοινοβουλευτική υπεροχή και μπορεί να περάσει οποιοδήποτε νόμο με απλή πλειοψηφία.

Το κτίριο του κοινοβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σημερινό κτήριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Τζόζεφ Κλάρβαϊν (Joseph Klarwein) και είναι δωρεά του ευεργέτη Βαρώνου Τζέιμς Ρότσιλντ (James A. de Rothschild). Τα έργα τέχνης είναι δημιουργίες του καλλιτέχνη Μαρκ Σαγκάλ.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Επιφανείς Έλληνες της Κνέσετ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυο τουλάχιστον βουλευτές που είχαν την ελληνική υπηκοότητα και γεννήθηκαν στην Ελλάδα υπηρέτησαν στην Κνέσετ. Ο πρώτος ήταν ο Αβραάμ Ρεκανάτι[1] που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και υπήρξε μάλιστα αντιδήμαρχος της από το 1925 μέχρι το 1933. Ο δεύτερος είναι ο Μπαρούχ Ουζιέλ[2] που και αυτός γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μεταφορά Θεσσαλονικέων λιμενεργατών στην Χάιφα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]