Κλουμπ Σπόρτινγκ Ταμπάκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπόρτινγκ Ταμπάκο
Επίσημη ονομασίαΚλουμπ Σπόρτινγκ Ταμπάκο
ΠροσωνύμιοTabaqueros
Cigarreros
Bajopontinos
Ίδρυση16 Νοεμβρίου 1926
Διάλυση13 Δεκεμβρίου 1955
ΣτάδιοΕστάδιο Νασιονάλ, Λίμα
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση

Η Κλουμπ Σπόρτινγκ Ταμπάκο (ισπανικά: Club Sporting Tabaco) είναι περουβιανός πρώην ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα το διαμέρισμα του Ρίμακ, στη Λίμα.

Εκ των πρωταγωνιστών του πρωταθλήματος του Περού κατά τη διάρκεια της ερασιτεχνικής περιόδου της ιστορίας του, ωστόσο, δεν ήταν σε θέση, πλέον, να συνεχίσει την επιτυχημένη παρουσία του έπειτα από την επαγγελματικοποίησή του, το 1951. Το 1955, προχώρησε σε συγχώνευση με την ζυθοποιία Backus & Johnston, η οποία και οδήγησε, με τη σειρά της, στην ίδρυση της Σπόρτινγκ Κριστάλ, εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων του Περού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σπόρτινγκ Ταμπάκο ιδρύθηκε το 1926 από εργάτες της Estanco de Tabaco[1], δημοσίου χαρακτήρα καπνοβιομηχανίας, η οποία και κατείχε το μονοπώλιο του εμπορίου καπνού εντός του Περού. Το 1928, ο σύλλογος κατέκτησε το πρωτάθλημα της Ντιβισιόν Ιντερμέντια (ισπανικά: División Intermedia), πρωτογενή μορφή της μετέπειτα δεύτερης κατηγορίας, λαμβάνοντας, ως αποτέλεσμα, το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας του 1929.

Το 1934, ο σύλλογος υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, προτού, στη συνέχεια, προβιβαστεί εκ νέου έπειτα από χρονικό διάστημα τριών ετών στην ανώτερη κατηγορία του περουβιανού ποδοσφαίρου, όπου και παρέμεινε έως το 1955, έτος κατά το οποίο και διαλύθηκε. Κατά τη διάρκεια των, συνολικά, 25 σεζόν παρουσίας του συλλόγου στην πρώτη κατηγορία, η Κλουμπ Σπόρτινγκ Ταμπάκο πέτυχε να αναδειχθεί δευτεραθλήτρια Περού δύο φορές, πιο συγκεκριμένα το 1931 και το 1954, και στις δύο περιπτώσεις με τελική πρωταθλήτρια την Αλιάνσα Λίμα.

Λόγω οικονομικών δυσκολιών και, πιο συγκεκριμένα, χρέους της τάξεως των 350.000 σολ[2], ο σύλλογος οδηγήθηκε σε συγχώνευση, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 1955, με τη ζυθοποιία Backus & Jonhston, γεγονός το οποίο και οδήγησε στην ίδρυση της Σπόρτινγκ Κριστάλ Μπάκους[2], νεοϊδρυθέντος συλλόγου ο οποίος και διατήρησε τα χρώματα του προκατόχου του.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνικές διοργανώσεις Τοπικές διοργανώσεις
  • Ντιβισιόν Ιντερμέντια (Λίμα ι Καγιάο) (1):
    • Νικήτρια: 1928.

Ιστορικές προσωπικότητες του συλλόγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παίκτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώην παίκτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Ισπανικά) «'Lo que tu viejo no te contó». www.libero.pe. 16 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 (Ισπανικά) Behr, Raúl (13 Δεκεμβρίου 2010). «Adiós Tabaco, hola Cristal Backus». www.dechalaca.com. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2020.