Κεραυνοβόλος Έρωτας (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κεραυνοβόλος Έρωτας
ΣκηνοθεσίαΆνταμ Σάνκμαν
ΠαραγωγήWarner Bros.
ΣενάριοΝίκολας Σπαρκς
(βιβλίο)
Κάρεν Τζάνσεν
(σενάριο)
Βασισμένο σεA Walk to Remember
ΠρωταγωνιστέςΣέιν Γουέστ
Μάντυ Μουρ
ΜουσικήΜέρβιν Γουάρεν
ΦωτογραφίαJulio Macat
ΜοντάζEmma E. Hickox
Εταιρεία παραγωγήςDi Novi Pictures
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 25 Ιανουαρίου 2002
Country flag 2 Αυγούστου 2002
Διάρκεια102 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Κεραυνοβόλος Έρωτας (αγγλικά: A Walk to Remember) είναι αμερικανική αισθηματική ταινία, παραγωγής 2002. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα "A Walk To Remember" τουΝίκολας Σπαρκς. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Μάντυ Μουρ και Σέιν Γουέστ. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Άνταμ Σάνκμαν και την παραγωγή ανέλαβαν οι Ντενίζ Ντι Νόβι και Χαντ Λόουρι για την Warner Bros. Το μυθιστόρημα τοποθετείται στη δεκαετία του '50 ενώ η ταινία είναι τοποθετημένη στο το 1998.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από ένα περιστατικό, ο δημοφιλής, αλλά επαναστατικός Landon Carter (Shane West) απειλείται με απέλαση. Τιμωρία του είναι η συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες μετά το σχολείο, συμπεριλαμβανομένων του ανοιξιάτικου μιούζικαλ, όπου συναντά την θρησκευόμενη Jamie Sullivan (Mandy Moore), μοναχοκόρη του Αιδεσιμοτάτου Sullivan (Ντάριλ Χάνα), πάστορα του ναού της περιοχής (Πίτερ Κογιότ). Ο Landon έχει δυσκολία με το να μάθει τα λόγια του ρόλου του, έτσι ζητά από την Jamie να τον βοηθήσει. Αποφασίζει να τον βοηθήσει αλλά υπό έναν όρο: ο Landon πρέπει να της υποσχεθεί ότι δεν θα την ερωτευτεί. Λόγω της εξαιρετικά συντηρητικής ενδυμασίας της αλλά και της κοινωνικής της θέσης, ο Landon χλευάζει την παράκλησή της.

Ο Landon και η Jamie αρχίζουν να κάνουν πρόβες μαζί στο σπίτι της, μετά το σχολείο. Καθώς περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, μια φιλία αρχίζει να αναπτύσσεται. Η Jamie σταδιακά θα πει στον Landon μία λίστα με τις επιθυμίες της που φιλοδοξεί να επιτύχει στη ζωή, η οποία περιλαμβάνει τα εξής: να είναι σε δύο μέρη ταυτόχρονα, να κάνει τατουάζ και να φτιάξει ένα νέο τηλεσκόπιο. Αρνείται συστηματικά να του πει το νούμερο ένα στη λίστα της. Ωστόσο, η φιλία τους καταστρέφεται όταν ο Landon την χλευάζει μπροστά στους φίλους του. Η Jamie, πολύ απογοητευμένη με την αντίδρασή του, αρνείται να συνεχίσει τις πρόβες μαζί του. Ο Landon αποφασίζει να μάθει το σενάριο μόνος του, και κάνει πράξεις καλοσύνης με την ελπίδα να τον συγχωρέσει η Jamie. Η Jamie βλέπει την προσπάθεια του, αλλά παραμένει ανένδοτη.

Κατά τη διάρκεια της σκηνής που μοιράζονται οι δύο στο σχολικό θεατρικό, ο Landon εκφράζει την έκπληξή του όταν η Jamie, σε ένα κομψό φόρεμα, με κατσαρά μαλλιά και μακιγιάζ, απελευθερώνει τον εαυτό της στη σκηνή και τραγουδάει. Αυτό, μαζί με τη σκηνή του φιλιού που οι δύο οφείλουν να επιτελέσουν, φαίνεται να κάνει τον Landon να συνειδητοποιήσει τα συναισθήματά που τρέφει για την Jamie, τα οποία θα προκαλέσουν ζήλια στη Belinda, την πρώην φίλη του.

Τις επόμενες ημέρες, ο Landon συνεχώς προσπαθεί να πλησιάσει τη Jamie, αυτή τη φορά όμως ερωτικά, αλλά εκείνη τον απορρίπτει. Το ξέσπασμα έρχεται όταν μερικοί από τους φίλους του Landon, μαζί με την εκδικητική Belinda, κάνουν μία κακόβουλη φάρσα στη Jamie: μια επεξεργασμένη φωτογραφία ενός μοντέλου με μαγιό στο σώμα της οποίας έχει επικολληθεί το πρόσωπο της Jamie, διανέμεται μαζικά σε όλο το σχολείο. Όταν ο Landon έρχεται να τη βοηθήσει, διαλύει τη σχέση που είχε με τους φίλους του. Η Jamie τελικά δέχεται να βγει μαζί του, με την άδεια φυσικά του πατέρα της. Από εκείνη την ημέρα, ένας έρωτας αναπτύσσεται και ο Landon τη βοηθάει να ολοκληρώσει τις επιθυμίες της. Την οδηγεί στη συνοριακή γραμμή της πολιτείας, και έτσι η Jamie καταφέρνει να βρίσκεται σε δύο μέρη ταυτόχρονα. Στη συνέχεια, της κάνει ένα προσωρινό τατουάζ μιας πεταλούδας και μαθαίνει ότι η νούμερο ένα ευχή της είναι να παντρευτεί στην εκκλησία, όπου οι γονείς της παντρεύτηκαν. Σιγά-σιγά ο Landon, μέσα από τη σχέση του με τη Jamie αρχίζει να πιστεύει στον εαυτό του, γι’αυτό και προσδοκεί να γίνει δεκτός στην Ιατρική σχολή. Σε αυτή του την επιθυμία, η Jamie τον ενθαρρύνει.

Ωστόσο, μετά από ένα διάστημα της σχέσης τους, η Jamie του αποκαλύπτει το μυστικό της : έχει λευχαιμία. Του αναφέρει πως η ίδια το ανακάλυψε αυτό πριν από δύο χρόνια και έχει προ πολλού σταματήσει να ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Εκείνη δεν το είπε σε κανέναν άλλον επειδή είχε αποφασίσει να προχωρήσει με τη ζωή της φυσιολογικά, και ο πατέρας της στέκεται δίπλα της προσπαθώντας να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο κοντά της. Η αποκάλυψη αυτή τους φέρνει σε διάσταση: η Jamie αποσύρεται ενώ ο Landon απελπίζεται, γι’ αυτό και πηγαίνει στον πατέρα του, τον οποίο παρόλο που αντιπαθεί, αποφασίζει τελικά να του ζητήσει βοήθεια για την Jamie, καθώς ο ίδιος είναι καρδιολόγος. Τέλος, αφού ο Landon συμβιβάζεται με την πραγματικότητα της κατάστασης της Jamie, το ζευγάρι είναι ξανά μαζί.

Με την αρρώστια της Jamie να αναπτύσσεται, μέχρι το σημείο που η ίδια νοσηλεύεται, ο Landon εξακολουθεί να ικανοποιεί τις επιθυμίες του καταλόγου της Jamie, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας του τηλεσκοπίου. Η Jamie παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο, αποκαλύπτοντας στον Landon ότι ο πατέρας του έχει αναλάβει τα έξοδα για την ιδιωτική περίθαλψη της στο σπίτι: Ο Landon για άλλη μια φορά πηγαίνει έξω για να τον δει και να τον ευχαριστήσει. Μετά από την παρακολούθηση ενός κομήτη που περίμεναν μέσω του τηλεσκοπίου μαζί, ο Landon ζητά να μάθει το νούμερο ένα στη λίστα της Jamie. Η ίδια του λέει ότι θέλει να παντρευτεί στην εκκλησία που παντρεύτηκαν οι γονείς της, με όλους τους φίλους τους, με τον πατέρα της να ιερουργεί το γάμο. Στο τέλος, ο Landon αναφέρει ότι ο ίδιος και Jamie έζησαν το υπόλοιπο του καλοκαιριού μαζί, αφού παντρεύτηκαν, και μετά η ίδια πέθανε.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Landon, ο οποίος έχει πλέον γίνει δεκτός στην ιατρική σχολή, επισκέπτεται τον πατέρα της Jamie. Εκφράζει τη λύπη του, καθώς λέει ότι ποτέ η Jamie δεν κατάφερε να δει την φιλοδοξία της να γίνεται πραγματικότητα, δηλαδή να δει ένα θαύμα. Ο Αιδεσιμότατος Sullivan του λέει ότι το έκανε – το θαύμα της δεν ήταν να θεραπευτεί από τη νόσο της, αλλά ότι είδε τον Landon να αλλάζει προς το καλύτερο. Η ταινία τελειώνει με τον Landon να στέκεται σε μια αποβάθρα, κοιτάζοντας το ηλιοβασίλεμα, σε απόλυτη γαλήνη με τον εαυτό του, χάρη σε όσα τον δίδαξε η Jamie.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σέιν Γουέστ στο ρόλο του Λάντον Ρόλινς Κάρτερ
  • Μάντυ Μουρ στο ρόλο της Τζέιμι Ελίζαμπεθ Σάλιβαν
  • Πίτερ Κογιότ στο ρόλο του Αιδεσιμοτάτου Χέγκμπερτ Σάλιβαν
  • Ντάριλ Χάνα στο ρόλο της Σίνθια Κάρτερ
  • Κλέιν Κρόφορντ στο ρόλο του Ντιν
  • Λόρεν Τζέρμαν στο ρόλο της Μπελίντα
  • Αλ Τόμσον στο ρόλο του Έρικ

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία με προϋπολογισμό 11.800.000 δολάρια[1], έκανε άνοιγμα στην 3η θέση με 12,1 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο σαββατοκύριακο.[1] Συνολικά απέφερε 41,2 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office και 47,4 παγκοσμίως.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Κεραυνοβόλος Έρωτας στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]