Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, (ή στην τουρκική Kıbrıs Merkez Bankası), ιδρύθηκε το 1963, τον τρίτο χρόνο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, το 1960, ως αυτόνομο ίδρυμα σύμφωνα με τον περί της ίδρυσής της σχετικό νόμο του 1963 και των σχετικών άρθρων του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τον Ιούλιο του 2002 η ΚΤΚ, (ΚΜΒ), διέπεται από τον νέο περί αυτής νόμο 2002 με τον οποίο εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της και η συμβατότητά της με σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το καταστατικό του ευρωπαϊκού συστήματος κεντρικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα τροποποιήθηκαν (τον ίδιο μήνα) και οι σχετικές διατάξεις του συντάγματος που αφορούσαν την τράπεζα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Πρωταρχικός σκοπός της ΚΤΚ είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, ενώ βασικές αρμοδιότητες αυτής είναι όπως και όλων των άλλων κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών της Ε.Ε. η χάραξη και άσκηση της νομισματικής πολιτικής, η κατοχή, διαφύλαξη και διαχείριση των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων, η εποπτεία των τραπεζών καθώς και η συμμετοχή της ως μέλους σε διεθνείς οικονομικούς και νομισματικούς οργανισμούς.

  • Σημειώνεται ότι την 1 Ιανουαρίου του 2008 η Κύπρος εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]