Καταστολέας lac

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο καταστολέας lac είναι DNA-δεσμευτική πρωτεΐνη που αναστέλλει την έκφραση των γονιδίων που κωδικοποιούν πρωτεΐνες οι οποίες εμπλέκονται στο μεταβολισμό της λακτόζης σε βακτήρια. Τα γονίδια αυτά είναι καταπιεσμένα, όταν η λακτόζη δεν είναι διαθέσιμη στο κύτταρο, εξασφαλίζοντας ότι το βακτήριο επενδύει μόνο ενέργεια στην παραγωγή των μηχανημάτων που απαιτούνται για την πρόσληψη και την αξιοποίηση της λακτόζης, όταν η λακτόζη είναι παρούσα. Όταν η λακτόζη είναι διαθέσιμη, μετατρέπεται σε αλλολακτιόζη, η οποία αναστέλλει την ικανότητα δέσμευσης DNA από το καταστολέα lac, αυξάνοντας την έκφραση των γονιδίων.

Ανακάλυψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καταστολέας lac απομονώθηκε για πρώτη φορά από τους Βάλτερ Γκίλμπερτ και Μπένο-Μίλερ Χιλλ το 1966.[1] Έδειξαν ότι in vitro η πρωτεΐνη που δεσμεύεται σε DNA περιέχει τον οπερώνα lac, και απελευθέρωνε το DNA όταν γινόταν προσθήκη του IPTG (ένα ανάλογο της αλλολακτόζης).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Isolation of the lac repressor». Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 56 (6): 1891–8. December 1966. doi:10.1073/pnas.56.6.1891. PMID 16591435.