Κατάλογος Προέδρων της Κάτω Βουλής της Ιταλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αυτή είναι μια λίστα των Προέδρων της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων από το Βασίλειο της Σαρδηνίας έως τις ημέρες μας.

Βασίλειο της Σαρδηνίας (1848-1860)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος Από Μέχρι Σημειώσεις
1o Nομοθετικό σώμα
Βιντσέντσο Τζιομπέρτι 8 Μαΐου 1848 30 Δεκεμβρίου 1848
2o Νομοθετικό σώμα
Λορέντσο Παρέτο 1 Φεβρουαρίου 1849 30 Μαρτίου 1849
3o Νομοθετικό σώμα
Λορέντσο Παρέτο 30 Ιουλίου 1849 20 Νοεμβρίου 1849
4o Νομοθετικό σώμα
Πιερ Ντιονίτζι Πινέλλι 20 Δεκεμβρίου 1849 22 Απριλίου 1852

Πέθανε κατά την εντολή

Ουρμπάνο Ραττάτσι 11 Μαΐου 1852 27 Οκτωβρίου 1853
Κάρλο Μπον Κομπάνι 6 Νοεμβρίου 1853 21 Νοεμβρίου 1853
5o Νομοθετικό σώμα
Κάρλο Μπον Κομπάνι 19 Δεκεμβρίου 1853 16 Ιουνίου 1856
Κάρλο Καντόρνα 7 Ιανουαρίου 1859 16 Ιουλίου 1857
6o Νομοθετικό σώμα
Κάρλο Μπον Κομπάνι 14 Δεκεμβρίου 1857 14 Ιουλίου 1858
Ουρμπάνο Ραττάτσι 20 Ιανουαρίου 1859 21 Ιανουαρίου 1860
7o Νομοθετικό σώμα
Τζιοβάννι Λάντσα 2 Απριλίου 1860 17 Δεκεμβρίου 1860

Βασίλειο της Ιταλίας (1861-1946)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος Από Μέχρι Σημειώσεις
8o Νομοθετικό σώμα
Ουρμπάνο Ραττάτσι 18 Φεβρουαρίου 1861 3 Μαρτίου 1862
Sebastiano Tecchio 22 Μαρτίου 1862 21 Μαΐου 1863
Giovanni Battista Cassinis 21 Μαΐου 1863 7 Σεπτεμβρίου 1865
9o Νομοθετικό σώμα
Αντριάνο Μάρι 18 Νοεμβρίου 1865 13 Φεβρουαρίου 1867
10o Νομοθετικό σώμα
Αντριάνο Μάρι 22 Μαρτίου 1867 27 Οκτωβρίου 1867
Τζιοβάννι Λάντσα 16 Δεκεμβρίου 1867 8 Αυγούστου 1869
Αντριάνο Μάρι 25 Νοεμβρίου 1868 14 Αυγούστου 1869
Τζιοβάννι Λάντσα November 18, 1869 December 15, 1869
Giuseppe Brancheri 12 Μαρτίου 1970 2 Νοεμβρίου 1870
11o Νομοθετικό σώμα
Giuseppe Branchieri 5 Δεκεμβρίου 1870 20 Σεπτεμβρίου 1874
12o Νομοθετικό σώμα
Giuseppe Branchieri 23 Νοεμβρίου 1874 3 Οκτωβρίου 1876
13o Νομοθετικό σώμα
Francesco Crispi November 26, 1876 December 26, 1877
Benedetto Cairoli March 7, 1878 March 24, 1878
Ντομένικο Φαρίνι 27 Μαρτίου 1878 19 Μαρτίου 1880
Μικέλε Κοππίνο April 13, 1880 May 2, 1880
14o Νομοθετικό σώμα
Ντοένικο Φαρίνι 26 Μαΐου 1880 25 Σεπτεμβρίου 1882
15o Νομοθετικό σώμα
Domenico Farini November 22, 1882 March 12, 1884
Michele Coppino March 19, 1884 April 27, 1884
Giuseppe Branchieri April 7, 1884 April 27, 1886
16o Νομοθετικό σώμα
Giuseppe Branchieri June 10, 1886 August 3, 1890
17o Νομοθετικό σώμα
Giuseppe Branchieri December 10, 1890 September 27, 1892
18o Νομοθετικό σώμα
Giuseppe Zanardelli November 23, 1892 February 20, 1894
Giuseppe Branchieri February 22, 1894 January 13, 1895
19o Νομοθετικό σώμα
Τομάσο Βίλα June 10, 1895 March 2, 1897
20o Νομοθετικό σώμα
Τζιουζέππε Ζαναρντέλλι April 5, 1897 December 14, 1897
Τζιουζέππε Μπρανκιέρι January 26, 1898 July 15, 1898
Τζιουζέππε Ζαναρντέλλι November 16, 1898 May 25, 1899
Luigi Chinaglia May 30, 1899 June 25, 1899
Γκιουζέπε Κολόμπο November 14, 1899 May 17, 1900
21o Νομοθετικό σώμα
Niccolò Gallo June 16, 1900 June 24, 1900
Tommaso Villa June 28, 1900 February 22, 1902
Giuseppe Branchieri March 10, 1902 October 18, 1904
22o Νομοθετικό σώμα
Τζιουζέππε Μαρκόρα November 30, 1904 March 10, 1906
Τζουζέππε Μπρανκιέρι 10 Μαρτίου 1906 30 Ιανουαρίου 1907
Τζιουζέππε Μαρκόρα February 2, 1907 February 8, 1909
23o Νομοθετικό σώμα
Τζιουζέππε Μαρκόρα 24 Μαρτίου 1909 29 Σεπτεμβρίου 1913
24o Νομοθετικό σώμα
Τζιουζέππε Μαρκόρα 24 Νοεμβρίου 1913 29 Σεπτεμβρίου 1919
25o Νομοθετικό σώμα
Βιτόριο Εμανουέλε Ορλάντο 1 Δεκεμβρίου 1919 25 Ιουνίου 1920
Ενρίκο Ντε Νίκολα 26 Ιουνίου 1920 April 7, 1921 Elected first President of the Italian Republic
26o Νομοθετικό σώμα
Ενρίκο Ντε Νίκολα 11 Ιουνίου 1921 25 Ιανουαρίου 1924 Elected first President of the Italian Republic
27o Νομοθετικό σώμα
Αλφρέντο Ρόκο May 24, 1924 January 5, 1925
Antonio Casertano January 13, 1925 January 25, 1929
28o Νομοθετικό σώμα
Giovanni Giuriati April 20, 1929 January 19, 1934
29o Νομοθετικό σώμα
Costanzo Ciano April 28, 1934 March 2, 1939
30o Νομοθετικό σώμα
Chamber of Fasci and Corporations
Giacomo Acerbo 23 Μαρτίου 1939 27 Ιουνίου 1939
Dino Grandi 30 Νοεμβρίου 1939 2 Αυγούστου 1943
Βιτόριο Εμανουέλε Ορλάντο 15 Ιουλίου 1944 25 Ιουνίου 1946

Consulta Nazionale (1945-1946)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος Από Μέχρι Σημειώσεις
Κάρλο Σφόρτσα 25 Σεπτεμβρίου 1945 1 Ιουνίου 1946

Συντακτική Συνέλευση (1946-1948)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος Από Μέχρι Σημειώσεις
Τζιουζέπε Σάραγκατ 25 Ιουνίου 1946 6 Φεβρουαρίου 1947
Ουμπέρτο Τερρατσίνι 8 Φεβρουαρίου 1947 31 Ιανουαρίου 1948

Ιταλική δημοκρατία (1948-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος Από Μέχρι Σημειώσεις
1ο Νομοθετικό Σώμα
Τζιοβάννι Γκρόνκι 8 Μαΐου 1948 24 Ιουνίου 1953 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας
2ο Νομοθετικό Σώμα
Τζιοβάννι Γκρόνκι 25 Ιουνίου 1953 29 Απριλίου 1955 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας
Τζιοβάννι Λεόνε 10 Μαΐου 1955 11 Ιουνίου 1958 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας
3ο Νομοθετικό Σώμα
Τζιοβάννι Λεόνε 12 Ιουνίου 1958 15 Μαΐου 1963 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας
4ο Νομοθετικό Σώμα
Τζιοβάννι Λεόνε 16 Μαΐου 1963 21 Ιουνίου 1963 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας
Μπρουνέττο Μπουκιαρέλλι-Ντούκι 26 Ιουνίου 1963 4 Ιουνίου 1968
5ο Νομοθετικό Σώμα
Αλεσσάντρο Περτίνι 5 Ιουνίου 1968 24 Μαΐου 1972 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας
6ο Νομοθετικό Σώμα
Αλεσσάντρο Περτίνι 25 Μαΐου 1972 4 Ιουλίου 1976 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας
7ο Νομοθετικό Σώμα
Πιέτρο Ινγκράο 5 Ιουλίου 1976 19 Ιουνίου 1979
8ο Νομοθετικό Σώμα
Λεονίλντε Ιόττι 20 Ιουνίου 1979 11 Ιουνίου 1983
9ο Νομοθετικό Σώμα
Λεονίλντε Ιόττι 12 Ιουλίου 1983 1 Ιουλίου 1987
10ο Νομοθετικό Σώμα
Λεονίλντε Ιόττι 2 Ιουλίου 1987 22 Απριλίου 1992
11ο Νομοθετικό Σώμα
Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο 24 Απριλίου 1992 25 Μαΐου 1992 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας
Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο 3 Ιουνίου 1992 14 Απριλίου 1994 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας το 2006
12ο Νομοθετικό Σώμα
Ιρένε Πιβέττι 16 Απριλίου 1994 8 Μαΐου 1996
13ο Νομοθετικό Σώμα
Λουτσιάνο Βιολάντε 10 Μαΐου 1996 29 Μαΐου 2001
14ο Νομοθετικό Σώμα
Πιερ Φερντινάντο Καζίνι 31 Μαΐου 2001 27 Απριλίου 2006
15ο Νομοθετικό Σώμα
Φάουστο Μπερτινόττι 29 Απριλίου 2006 28 Απριλίου 2008
16ο Νομοθετικό Σώμα
Τζιανφράνκο Φίνι 30 Απριλίου 2008 15 Μαρτίου 2013
17ο Νομοθετικό Σώμα
Λάουρα Μπολδρίνι 16 Μαρτίου 2013 Κάτοχος

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]