Καμφορά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η μοριακή δομή της καμφοράς

Η καμφορά είναι στερεά χημική ουσία, έντονα πτητική και εύφλεκτη, η οποία έχει πολύ έντονο άρωμα. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για αρωματικούς, θεραπευτικούς ή/και προστατευτικούς λόγους[1] σε όλο τον κόσμο, κυρίως όμως στην Ασία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά, το 1870 στις ΗΠΑ, ο εφευρέτης Τζον Ουέσλι Χάιατ και ο αδελφός του Isaiah ανέπτυξαν για πρώτη φορά το πλαστικό υλικό Celluloid, αντιδρώντας νιτροκυτταρίνη μαζί με καμφορά και αλκοόλη υπό υψηλή πίεση.[2]

Φυσική προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προέρχεται ως εκχύλισμα (αιθέριο έλαιο) από τα φύλλα και το ξύλωμα του Ασιατικού είδους που λέγεται καμφορά ή καμφορόδενδρο, με τη βοτανική ονομασία Cinnamomum camphora. Στην Ασία, θεωρείται μία μοναδικά εξαιρετική ουσία, που χρησιμοποιείται και για θρησκευτικούς λόγους σε τελετές και μυστήρια. Το δένδρο καμφορά απαντάται κυρίως στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, καθώς και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας.

Από χημικής άποψης, η καμφορά ανήκει στα τερπενοειδή και έχει μοριακό τύπο C10H16O. Απαντάται και σε άλλα είδη και έχει τον ίδιο χημικό τύπο. Σήμερα, η καμφορά είναι δυνατόν να παραχθεί τεχνητά μέσω της συνθετικής χημείας, με βασική πρώτη ύλη το τερεβινθέλαιο (turpentine).[3]

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καμφορά, ως αιθέριο έλαιο, αξιοποιείται τόσο ως άρωμα, όσο και ως φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις, λ.χ. ως αναλγητικό, αντιβηχικό, αντιφλεγμονώδες ή ως μυοχαλαρωτικό.[4] Είναι σημαντική ουσία για την τέχνη της αρωματοθεραπείας και η χρήση της πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες. Πρόσθετα, αποτελεί μια πολύτιμη (φυσική) ύλη επίσης για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Έχει εντυπωσιακά υψηλή εντομοαπωθητική δράση.

Σήμερα, τα προϊόντα Vicks και VapoRub, για το κρύωμα, περιέχουν σημαντική ποσότητα καμφοράς. Η καμφορά μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στον ανθρώπινο οργανισμό.[5] Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση της, αφού δύναται να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού με αρνητικές συνέπειες[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]