Καθαρισμός χαλιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Tennant R3, ένα καθαριστικό δαπέδου (μηχάνημα καθαρισμού χαλιών) μέσα στο Sullivan Hall στο Eastern Kentucky University.


Ο καθαρισμός χαλιών μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι είτε σε καθαριστήριο χαλιών. Στο σπίτι μπορεί και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα αλλά και όταν παρουσιαστεί κάποιος έντονος λεκές, ενώ στα ταπητοκαθαριστήρια λαμβάνει χώρα ο ετήσιος καθαρισμός, όταν μαζεύονται τα χαλιά για το καλοκαίρι, ο οποίος συνδυάζεται συνήθως με ασφαλή αποθήκευση και φύλαξη μέχρι το φθινόπωρο. Στο σπίτι, ο καθαρισμός του χαλιού μπορεί να γίνει με φυσικά μέσα αλλά και με ήπια απορρυπαντικά, ενώ στο καθαριστήριο χαλιών ο καθαρισμός μπορεί να είναι βιολογικός καθαρισμός, ξηρός ή υγρός καθαρισμός.

Στο σπίτι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο βήμα στον καθαρισμό στο σπίτι περιλαμβάνει το πέρασμα με την ηλεκτρική σκούπα, διότι ιδιαίτερα τα παχιά χαλιά μαζεύουν πολλή σκόνη. Έπειτα, ένα φυσικό και ασφαλές καθαριστικό που χρησιμοποιείται είναι το ξύδι. Σε τρία μέρη χλιαρού νερού διαλύεται ένα μέρος λευκού ξυδιού, καθώς το ξύδι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθάει να διατηρηθούν τα χρώματα του χαλιού ζωντανά. Για τα κρόσσια του χαλιού χρησιμοποιείται το ίδιο διάλυμα, στο οποίο επιπλέον –ή αντί για ξύδι- προστίθεται και απορρυπαντικό. Χρειάζεται όμως προσοχή, για να μη βραχεί το πέλος. Για το φρεσκάρισμα του χαλιού αποτελεσματική δουλειά κάνει ο ατμοκαθαριστής, στο δοχείο του οποίου μπορεί να προστεθεί λίγο ξύδι. Για δύσκολους λεκέδες η μαγειρική σόδα σε σκόνη είναι θαυματουργή. Αυτή χρησιμοποιείται και σε συνδυασμό με οξυζενέ για λεκέδες από κόκκινο κρασί ή καφέ. Ο καθαρισμός με χημικά μέσα περιλαμβάνει ήπιο απορρυπαντικό που δεν επιβαρύνει με πολύ βαριά χημική σύνθεση το χαλί, ενώ απαιτείται άφθονο νερό, για να απομακρυνθούν όλοι οι ρύποι και η σκόνη.

Στο στέγνωμα, το να φύγει όλη η υγρασία είναι κομβικής σημασίας για τη μακροζωία του χαλιού. Το ανοιχτόχρωμο χαλί μπορεί να στεγνώσει στον ήλιο, στα σκουρόχρωμα όμως χαλιά κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό, αφού θα ξεβάψουν τα χρώματά τους. Η τοποθέτηση σε κάποιο δροσερό και σκιερό μέρος, το οποίο όμως αερίζεται καλά, για να μπορέσει το χαλί να στεγνώσει γρήγορα, κρίνεται η πιο ασφαλής. Για την αποθήκευση απαιτείται τύλιγμα σε νάιλον σακούλα με κάποια αντισκωριακή προστασία, ενώ στη συνέχεια η φύλαξη τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να γίνει σε κάποιο χώρο χωρίς καθόλου υγρασία.

7 κανόνες για τον καθαρισμό του χαλιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρέπει να κάνετε σκούπισμα με την ηλεκτρική σας σκούπα από 1 έως 2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τη χρήση.
  2. Χρησιμοποιήστε 1-2 πατάκια στην εξώπορτα. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρετε να συγκρατήσετε ανεπιθύμητες ουσίες και σκόνη.
  3. Αποφύγετε την μετακίνησή σας στο εσωτερικό του σπιτιού με τα υποδήματά σας.
  4. Όταν σκουπίζετε συχνά με ηλεκτρική σκούπα το χαλί, δεν ωφελεί να το τινάζετε.
  5. Μία φορά το χρόνο, πριν τη φύλαξη, καλό είναι να γίνεται βαθύς καθαρισμός από εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο.
  6. Αν λερωθεί το χαλί σας φροντίστε για την άμεση επέμβαση στην απομάκρυνση των λεκέδων καθώς είναι ακόμα φρέσκοι και νωποί.
  7. Τα χαλιά πρέπει να φυλάσσονται άριστα τυλιγμένα σε ρολό, μακριά από υγρασία και ήλιο, τοποθετημένα σε οριζόντια θέση, επάνω σε επίπεδη επιφάνεια.

Σε καθαριστήριο χαλιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ετήσιος καθαρισμός χαλιών στα ταπητοκαθαριστήρια γίνεται είτε με ξηρή σκόνη απορρυπαντικών είτε με νερό, για να απομακρυνθούν τα ακάρεα, η σκόνη και τα υπολείμματα των λεκέδων. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα επαγγελματικά απορρυπαντικά, τα οποία είναι φτιαγμένα από φυσικά, οικολογικά και υποαλλεργικά συστατικά που σέβονται τα χαλιά σας αλλά και το περιβάλλον. Στον ξηρό καθαρισμό, η σκόνη των βιολογικών απορρυπαντικών, αφού δράσει, αφαιρείται με ηλεκτρική σκούπα, ενώ στον υγρό καθαρισμό γίνεται ξέπλυμα με άφθονο νερό υπό πίεση. Ο καθαρισμός αυτός εξασφαλίζει απομάκρυνση των παθογόνων μικροοργανισμών και των αόρατων λεκέδων σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το πλύσιμο στο σπίτι και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητος τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ειδικά σε χώρους με παιδιά και κατοικίδια.

Πέρα όμως από τη διαδικασία της απομάκρυνσης των ρύπων και των λεκέδων, πολύ βασική είναι και η απομάκρυνση της υγρασίας, η οποία, αν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο χαλί, μπορεί να το βλάψει. Το στύψιμο γίνεται με φυγοκέντρηση με μηχανήματα που εξασφαλίζουν την πλήρη εξάλειψη της υγρασίας. Εκτός από τη φυγοκέντρηση, ρόλο παίζει και το πού θα στεγνώσει το χαλί. Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία, που επικρατεί στην Ελλάδα τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες αποφεύγεται, και στα ταπητοκαθαριστήρια ο καθαρισμός χαλιών ολοκληρώνεται με τη φάση του στεγνώματος, το οποίο λαμβάνει χώρα σε ειδικούς χώρους μακριά από τον ήλιο.

Η διαδικασία αυτή ακολουθείται σε όλους τους τύπους χαλιών. Σε ορισμένα χαλιά, όπως τα χειροποίητα, δίνεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, αφού προτιμάται πάντα ο ξηρός καθαρισμός χαλιών με ειδικά καθαριστικά που σέβονται τη φίνα σύνθεσή τους.

Μετά το πλύσιμο, ακολουθείται ποιοτικός έλεγχος του χαλιού, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν μικρές βλάβες και ανοίγματα, τα οποία πρέπει να προληφθούν εγκαίρως. Η επιδιόρθωση γίνεται από κατηρτισμένο προσωπικό που μεριμνά για την αποκατάσταση των βλαβών με ιδιαίτερη προσοχή στα ευπαθή χαλιά. Μετά την ολοκλήρωση και αυτού του βήματος γίνεται το στάδιο της συσκευασίας σε κατάλληλες σακούλες που προστατεύουν το χαλί από τη σκόνη και την υγρασία, αλλά παράλληλα το αφήνουν να αναπνέει. Ο χώρος της αποθήκευσης είναι απόλυτα στεγνός και φυλασσόμενος, ενώ πολλά ταπητοκαθαριστήρια συνεργάζονται και με εταιρείες φύλαξης, για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των πολύτιμων χαλιών των πελατών τους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]