Κάλτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι αρχαιότερες κάλτσες του κόσμου βρέθηκαν στην Οξύρυγχο και είναι του 300 - 500 μ.Χ. Το χώρισμα των δακτύλων διευκόλυνε τη χρήση σανδάλων.

Η κάλτσα, ή ενδεχομένως οι κάλτσες, δεδομένου ότι συνήθως αποτελούν ζευγάρι, είναι εσώρουχο και φοριούνται στα πόδια. Προστατεύουν το δέρμα από την τριβή με το εσωτερικό του παπουτσιού, ενώ ταυτόχρονα απορροφούν τον ιδρώτα και προφυλάσσουν από το κρύο. Η καθημερινή αλλαγή της κάλτσας είναι θέμα υγιεινής.Επίσης η κάλτσες υπάρχουν σε διαφορετικά χρώματα και σχέδια, έτσι μπορείς να διαλέξεις ότι χρώμα ή σχέδιο θέλεις.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανί που τύλιγαν στα πόδια

Πριν τις κάλτσες οι άνθρωποι τύλιγαν τα πόδια τους με δέρματα ή με πανί. Στην αρχαία Ελλάδα του 8ου αιώνα π.Χ. οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν ήδη μάλλινες κάλτσες για να μη κρυώνουν τα πόδια τους. Οι Ρωμαίοι τύλιγαν τα πόδια τους με δέρμα ή ύφασμα. Στην μεσαιωνική Ευρώπη του 5ου αιώνα μ.Χ. οι κάλτσες συμβόλιζαν την αγνότητα, και γι'αυτό τις φόραγαν οι ευσεβείς άνθρωποι, ενώ αργότερα, το 1000 μ.Χ. οι κάλτσες ήταν σύμβολο πλούτου και γι'αυτό τις φορούσαν οι ευγενείς και οι αριστοκράτες. Με την εξέλιξη της υφαντουργίας, και ειδικά με την εφεύρεση της πλεκτικής μηχανής οι κάλτσες έγιναν προσιτές και στο ευρύ κοινό.