Ιωάννης Καντακουζηνός, σεβαστός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωάννης Καντακουζηνός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος17  Σεπτεμβρίου 1176
Μάχη του Μυριοκέφαλου
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαρία Κομνηνή
ΤέκναΕιρήνη Κομνηνή
Μανουήλ Καντακουζηνός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός

Ο Ιωάννης Καντακουζηνός (απεβ. 17 Σεπτεμβρίου 1176) ήταν στρατιωτικός διοικητής και από τα πρώτα μέλη του Οίκου των Καντακουζηνών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γονείς του δεν είναι γνωστοί. Ήταν εξάδελφος του Μανουήλ, πιγκέρνη στη Νίκαια και πατέρα του Μιχαήλ, επίσης πιγκέρνη.

Διακρίθηκε στις εκστρατείες του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού εναντίον των Σέρβων, Ούγγρων και Πετσενέγκων το διάστημα 1150-1153. Κατά τη διάρκεια των εκστρατειών αυτών τραυματίστηκε και έχασε τα δάκτυλα του ενός χεριού του. Το 1155 εστάλη στο Βελιγράδι, όπου επέτρεψε στους κατοίκους του το σχέδιο παράδοσης της πόλης στους Ούγγρους. Στη μάχη του Μυριοκέφαλου ήταν διοικητής ενός σώματος του Ρωμαϊκού στρατού· ακόμη και όταν απομονώθηκε από τους στρατιώτες του, μαχόταν μόνος εναντίον μίας ομάδας Σελτζούκων, ώσπου σκοτώθηκε.

Ήταν παρών στις εκκλησιαστικές Συνόδους που συγκλήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο του 1157, το Μάρτιο του 1166 και τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 1170. Στα πρακτικά των Συνόδων αυτών καταγράφεται ως πανσεβαστός σεβαστός, που είναι ο πιο υψηλή θέση μεταξύ των σεβαστών.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μαρία Κομνηνή, κόρη του Ανδρόνικου σεβαστοκράτορα, αδελφού του Μανουήλ Α΄. Γιος τους ήταν ο:

  • Μανουήλ, που εκστράτευσε με τον Ανδρόνικο Άγγελο εναντίον των Τούρκων. Όταν πρόσβαλε τον Μανουήλ Α΄, ο Αυτοκράτορας τον τύφλωσε και τον φυλάκισε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]