Ιστορικό Μουσείο Βατικανού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιστορικό Μουσείο Βατικανού
Χάρτης
Είδοςμουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′12″N 12°30′21″E
ΤοποθεσίαΑνάκτορο του Λατερανού
ΧώραΒατικανό
Έναρξη κατασκευής1973
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Ιστορικό Μουσείο Βατικανού (ιταλ. Museo Storico Vaticano) είναι ένα τμήμα των Μουσείων του Βατικανού. Ιδρύθηκε το 1973 κατ' εντολή του πάπα Παύλου ΣΤ΄ και αρχικά στεγάστηκε σε χώρους κάτω από τον Τετράγωνο Κήπο. Το 1987 μετακινήθηκε στον κύριο όροφο του Ανακτόρου του Λατερανού και άνοιξε τον Μάρτιο του 1991.

Το Ιστορικό Μουσείο του Βατικανού έχει μία μοναδική συλλογή από προσωπογραφίες των παπών από τον 16ο αι. ως την εποχή μας, αξιομνημόνευτα αντικείμενα του Παπικού Στρατιωτικού Σώματος του 16ου-17ου αι. και παλαιά θρησκευτικά παραφερνάλια σχετικά με τις τελετουργίες των παπών. Στον κάτω όροφο εκτίθενται οχήματα των παπών (papa mobili), όπως άμαξες και μηχανοκίνητα παπών και καρδιναλίων, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων αυτοκινήτων που χρησιμοποίησαν οι πάπες.

Αριστερά το Ιστορικό Μουσείο Βατικανού (Ανάκτορο του Λατερανού), δεξιά η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη και κάτω η πλατεία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ανάκτορο του Λατερανού εφάπτεται στη βασιλική του Αγ. Ιωάννη του Λατερανού, στη βορειο-ανατολική πλευρά της. Βορειο-δυτικά είναι η πλατεία του Αγ. Ιωάννη του Λατερανού με τον οβελίσκο της. Το ανάκτορο είναι ένα μεγάλο συγκρότημα διαμερισμάτων του πάπα. Ο Ντομένικο Φοντάνα ήταν ο αρχιτέκτονας του κτηρίου, που κτίστηκε σε σχέδια του 1586. Στην είσοδο εντυπωσιάζει η επιβλητική κλίμακα και οι οροφογραφίες. Ανακαινίστηκε από τον πάπα Παύλο ΣΤ΄ σε δέκα αίθουσες με Μανιεριστικές οροφογραφίες. Η αίθουσα της Συμφιλίωσης έχει αλληγορίες σχετικές με την παποσύνη του Σίξτου Ε΄. Άλλες αίθουσες είναι του Κωνσταντίνου, των Αποστόλων, των Αυτοκρατόρων, των Παπών, κ.ο.κ. Τα θέματα των νωπογραφιών προέρχονται από την ιστορία της Ρώμης, επεισόδια της Βίβλου (με τον Δανιήλ, τον Σαμουήλ, τον Δαβίδ, τον Σολομώντα, κ.ά.) και το Ευαγγέλιο. Αρκετοί πολύχρωμοι τάπητες και ταπισερί προσθέτουν στην αισθητική κομψότητα των αιθουσών. Πριν αποφασίσει το Ιστορικό Μουσείο να μετακομίσει εδώ στην πολυτελή αυτή θέση, κανένα δωμάτιο δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιηθεί για δημόσιο σκοπό. Από το 1991 οι αίθουσες αυτές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για εκθέσεις ή εκθέματα που μεταφέρθηκαν από τα Μουσεία του Βατικανού.

Κάτοψη του ανακτόρου του Λατερανού. Η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Λατερανού βρίσκεται στα αριστερά του κτηρίου: επάνω αριστερά διακρίνεται η βόρεια (πλευρική) είσοδός της.

Τα αντικείμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσείο διαρρυθμίστηκε σε δύο πτέρυγες. Η κύρια πτέρυγα στον όροφο έχει όλα τα καλλιτεχνικά και ιστορικά εκθέματα, ξεκινώντας με πίνακες της ιστορίας του Παπικού Κράτους, προσωπογραφίες των παπών ως σήμερα, αντικείμενα της παπικής οικοσκευής και διάφορα τελετουργικά εμβλήματα και θρησκευτικά δοχεία και διακριτικά, όχι πια σε χρήση.

Η δεύτερη πτέρυγα είναι ένα παράρτημα στο ισόγειο, όπου εκτίθενται παπικά οχήματα: διακοσμημένες άμαξες, εφίππια (σέλλες), φορεία (λεντίκες), βαγόνια και τα πρώτα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν από του πάπες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Guida ai musei e alla Città del Vaticano. Ediz. inglese (in Italian). Edizioni Musei Vaticani. 1986. ISBN 978-88-86921-11-4. Retrieved 9 May 2013.
  • "Museo Storico Vaticano (San Giovanni)". 060608.it. Retrieved 9 May 013.
  • "Lateran Palace Historical Museum and the Vatican" (in Italian). Lazio-Directory.org. Retrieved 9 May 2013.
  • "Museo Storico Vaticano" (in Italian). Museionline.info. Retrieved 9 May 2013.