Ιατρική Σχολή (Τίρανα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
University of Medicine, Tirana
Universiteti i Mjekësisë, Tiranë
Τύποςδημόσιο πανεπιστήμιο
Ίδρυση23 Ιανουαρίου 2013 (2013-01-23)
Προϊστάμενος ιδρύματοςProf. Dr. Arben Gjata ( 2015 - )[1]
Ακαδημαϊκό προσωπικό413 ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό
Διοικητικό προσωπικό70
Φοιτητές7.500 φοιτητές
ΤοποθεσίαΤίρανα, Αλβανία
ΣυνεργασίεςBalkan Universities Network, Erasmus Mundus, UT, UNIPR, UNICAM, WHO, IFMSA.
Ιστότοποςumed.edu.al

Η Ιατρική Σχολή των Τιράνων (αλβανικά : Universiteti i Mjekësisë, Tiranë) είναι δημόσιο Πανεπιστήμιο των ιατρικών επιστημών και με έδρα τα Τίρανα της Αλβανίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιατρική Σχολή έχει τις ρίζες της στην ίδρυση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Αλβανία, με τη δημιουργία του Ανώτατου Ινστιτούτου Ιατρικής το 1952. Το 1957, το Ανώτατο Ινστιτούτο Ιατρικής και άλλα πέντε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ινστιτούτα σχημάτισαν το Κρατικό Πανεπιστήμιο των Τιράνων. Με την ευκαιρία αυτή δημιουργήθηκε η Ιατρική Σχολή, ως το κύριο ίδρυμα αναφοράς για την αλβανική Ιατρική. Λόγω του υψηλότερου βαθμού εξειδίκευσης και επαγγελματισμού, στις 23 Ιανουαρίου 2013, η Ιατρική Σχολή προήχθη με το καθεστώς του Πανεπιστημίου, ιδρύοντας το Πανεπιστήμιο Ιατρικής των Τιράνων (Universiteti i Mjekësisë, Tiranë). Το UMT κληρονόμησε τη Σχολή Ιατρικής και Τεχνικών Ιατρικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο των Τιράνων και δημιούργησε ως εκ τούτου τη Φαρμακευτική Σχολή, την Οδοντιατρική Σχολή και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας. Ο πρώτος πρύτανης του Ιατρικού Πανεπιστημίου Τιράνων ήταν ο καθηγητής Jera Kruja. Από την αναδιοργάνωσή του, στις 30 Μαρτίου 2016, το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Τιράνων αποτελείται από τρεις Σχολές: Σχολή Ιατρικής, Σχολή Τεχνικών Ιατρικών Επιστημών, Σχολή Οδοντιατρικής.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Τιράνων είναι ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της Αλβανίας. Το UMT αποτελείται από τρεις Σχολές, 21 ακαδημαϊκά τμήματα.

Τα προγράμματα σπουδών χωρίζονται σε τρία ακαδημαϊκά επίπεδα: Bachelor, Master of Sciences/Professional, Integrated Master of Sciences και διδακτορικό. Το UMT προσφέρει επίσης προγράμματα σπουδών ειδίκευσης για την ιατρική πρακτική στην Ιατρική Σχολή και στην Οδοντιατρική Σχολή (2-4 έτη).

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Τιράνων αποτελείται από πάνω από 300 μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού, 78 τακτικούς καθηγητές και περίπου 7.500 φοιτητές εγγεγραμμένους στα τρία επίπεδα σπουδών Bachelor (Bsc), Master (MP και Msc) και διδακτορικό δίπλωμα (Phd).

Η πανεπιστημιούπολη του Ιατρικού Πανεπιστημίου Τιράνων βρίσκεται στην αστική περιοχή, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο "Μητέρα Τερέζα".


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]