Θρησκεία στο Μπρουνέι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Τζαμί Σουλτάν Ομάρ Αλί Σαϊφουντίν την νύχτα. 

Μεταξύ των θρησκειών στο Μπρουνέι, το Σουνιτικό Ισλάμ είναι η κυρίαρχη θρησκεία. Το 67% του πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι.[1] Ωστόσο, οι άλλες θρησκείες έχουν επίσης μια σημαντική θέση στη χώρα. Το 13% του πληθυσμού του Μπρουνέι είναι Βουδιστές και ένα άλλο 10% είναι Χριστιανοί. Το υπόλοιπο 10% είναι πιστεύουν σε διάφορες θρησκείες, συμπεριλαμβανομένων αυτοχθόνων θρησκειών.

Το ισλάμ είναι η κρατική θρησκεία του Μπρουνέι, αλλά η ελευθερία της θρησκείας είναι εγγυημένη.[2] Το δικαίωμα της εξάσκησης των κατοίκων δίνεται μια πληθώρα από θρησκείες. Επιπλέον, ορισμένες μη Ισλαμικές γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα, αναγνωρίζονται. Ωστόσο, τα δικαιώματα αυτά είναι περιορισμένα: η θρησκευτική εκπαίδευση ελέγχεται, ακόμη και στα ιδιωτικά σχολεία, όπου κάθε μη Ισλαμικό θρησκευτικό υλικό που διανέμεται υπόκεινται σε κατάσχεση.

Το κρατικό μαντχάμπ του Ισλάμ είναι η σχολή σάφι της νομολογίας του Σουνιτικό Ισλάμ.[3] Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι στο Μπρουνέι είναι εγγεγραμμένοι στην σχολή σάφι, η οποία είναι μιαμια σημαντική πηγή δικαίου για τη χώρα. Ωστόσο, με άδεια από τον Σουλτάνο, οι νομοθέτες μπορούν επίσης να συμβουλεύονται άλλες τρεις Σουνιτικές σχολές του φικ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Brunei». The World Factbook. Central Intelligence Agency. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2011. 
  2. «Brunei». Background Notes. United States State Department. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2011. 
  3. «Brunei». emory.edu. Emory. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2011.