Η Σίρα και οι Πριγκίπισσες των Μαχητών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Σίρα και οι Πριγκίπισσες των Μαχητών
ΕίδοςΔράση, Περιπέτεια, Επιστημονική φαντασία
ΔημιουργοίNoelle Stevenson
Βασίζεται σεShe-Ra: Princess of Power από Filmation Mattel
Μουσική τίτλων«Warriors» από Aaliyah Rose
Συνθέτης(ες)Sunna Wehrmeijer
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Αριθμός κύκλων5
Αριθμός επεισοδίων52
Παραγωγή
Εκτέλεση παραγωγήςNoelle Stevenson Chuck Austen
Διάρκεια24 λεπτά
Εταιρεία παραγωγήςDreamWorks Animation Television

Mattel Creations

NE4U (animation)
ΔιανομήNetflix NBCUniversal Television Distribution
Προβολή13 Νοεμβρίου 2018–
15 Μαΐου 2020
Χρονολόγιο
ΠροηγήθηκεShe-ra: Princess of power
Σχετίζεται με
She-Ra: Princess of Power (αρχική σειρά)

Η Σίρα και πριγκίπισσες των μαχητών (She-Ra and the Princesses of Power) είναι μια αμερικανική διαδικτυακή τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε από τη Noelle Stevenson και παράγεται από τη DreamWorks Animation Television. Έκανε πρεμιέρα ως πρωτότυπη σειρά του Netflix στις 13 Νοεμβρίου 2018 και έχει 5 seasons. Πρόκειται για reboot της σειράς του 1985, She-Ra: Princess of Power της Filmation. Η σειρά του 2018 αφηγείται την ιστορία μιας έφηβης, που ονομάζεται Αντόρα, η οποία αποκτά δυνάμεις μέσο ενός μαγικού σπαθιού που της επιτρέπουν να μεταμορφώνεται στην ηρωίδα Σίρα. Με τις νέες της δυνάμεις, η Αντόρα οδηγεί μία ομάδα άλλων μαγικών πριγκιπισσών σε μία συμμαχία για να νικήσουν τον κακό Χόρντακ και τους Χορντ.

Η Σίρα και οι Πριγκίπισσες των Μαχητών έλαβε πολύ θετική κριτική, με ιδιαίτερους επαίνους για το ποικίλο cast και την πολύπλοκη σχέση μεταξύ της Σίρα και της καλύτερης της φίλης, που έγινε ο μεγαλύτερος εχθρός της, Γάτρα. Το 2019, η σειρά ήταν υποψήφια για ένα βραβείο GLAAD Media Award στην κατηγορία «Outstanding Kids & Family Programming»,[1] καθώς και για ένα βραβείο Daytime Emmy Award κατά τη διάρκεια των 46<sup>ων</sup> βραβείων Daytime Emmy.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά ακολουθεί την Αντόρα, ένα ορφανό κορίτσι που μεγάλωσαν οι Χορντ. Αυτός ο κακός στρατός οδηγείται από τον σκληρό και αδίστακτο Χόρντακ, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει τον πλανήτη Αιθέρια. Μια μέρα, έχοντας χαθεί στο δάσος, η Αντόρα βρίσκει ένα μαγικό σπαθί που την μεταμορφώνει στην Πριγκίπισσα των Μαχητών, Σίρα. Αφού συνειδητοποιεί τον πόνο που έχουν προκαλέσει οι Χορντ στην Αιθέρια και τους κατοίκους της, η Αντόρα τάσσεται με το μέρος της Επανάστασης στον αγώνα ενάντια στους Χορντ, ξαναφτιάχνοντας την Συμμαχία των Πριγκιπισσών, μια ομάδα μαγικών κοριτσιών που κάποτε αντιτάχθηκαν στον Χόρντακ. Η αφοσίωση στην Επανάσταση στρέφει την Αντόρα εναντίον της πρώην καλύτερης της φίλης, Γάτρα, η οποία λόγω των αισθημάτων εγκατάλειψης, των μοχθηρών στόχων και της εξαφάνισης της πρώην φίλης της, καταφέρνει να ανέβει στην ιεραρχία των Χορντ και να γίνει ο θανάσιμος εχθρός της νέας ηρωίδας. Όμως με τον καιρό η Γάτρα και η Αντόρα θα καταλάβουν ότι έχουν αισθήματα η μία για την άλλη, με αποτέλεσμα στην τελευταία σεζόν της σειράς αφού η Αντόρα την σώσει από την αιχμαλωσία του αρχηγού των Χόρτν , θα γίνουν επίσημα ζευγάρι. [2]

Χαρακτήρες και ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρας Πρωτότυπη φωνή Ελληνική μεταγλώττιση
Επανάσταση
Αντόρα/Σίρα (Adora/She-Ra) Aimee Carrero Ιφιγένεια Στάικου
Γκλίμερ (Glimmer) Karen Fukuhara Αφροδίτη Αντωνάκη
Μπο (Bow) Marcus Scribner Στέλιος Ψαρουδάκης
Βασίλισσα Άντζελα (Queen Angella) Reshma Shetty Λίλα Μουτσοπούλου
Αρωματούλα (Perfuma) Genesis Rodriguez Χαρά Ζησιμάτου
Γοργονίτα (Mermista) Vella Lovell Χαρά Ζησιμάτου
Ψύχρα (Frosta) Merit Leighton Λίλα Μουτσοπούλου
Εντράπτα (Entrapta) Christine Woods Σοφία Τσάκα
Γεράκι (Sea Hawk) Jordan Fisher Παναγιώτης Τοψίφης
Ιστούλα (Netossa) Krystal Joy Brown Αφροδίτη Αντωνάκη
Σβουραέλα (Spinnerella) Noelle Stevenson Χαρά Ζησιμάτου
Καστασπέλα (Castaspella) Sandra Oh Σοφία Τσάκα
Άνεμος (Swift Wind) Adam Ray Παναγιώτης Τοψίδης
Φωτεινή Ελπίδα (Light Hope) Morla Gorrondona Χαρά Ζησιμάτου
Μαντάμ Ραζ (Madame Razz) Grey Griffin Σοφία Τσάκα
Βασιλιάς Μάικα (King Micah) Daniel Dae Kim Παναγιώτης Τοψίδης
Μάρα (Mara) Zehra Fazal Ιφιγένεια Στάικου
Χορντ
Χόρντακ (Hordak) Keston John Τηλέμαχος Κρεβάικας
Σκιά (Shadow Weaver) Lorraine Toussaint Λένα Μαραβέα
Γάτρα (Catra) AJ Michalka Νεφέλη Μαϊστράλη
Σκορπίνα (Scorpia) Lauren Ash Λίλα Μουτσοπούλου
Λόνι (Lonnie) Dana Davis Χαρά Ζησιμάτου
Κάιλ (Kyle) Anthony Del Rio Τηλέμαχος Κρεβάικας
Ροζέλιο (Rogelio) - -

Στην ελληνική μεταγλώττιση, την μετάφραση και την σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Στέλιος Ψαρουδάκης.

Βασικοί Χαρακτήρες:

Αντόρα: η πρωταγωνίστρια της σειράς η οποία αφού βρίσκει ένα μαγικό σπαθί μεταμορφώνεται στη Σίρα. Ενώ έχει ταχθεί στο πλευρό της επανάστασης απέναντι στους Χορντ , εξακολουθεί να αγαπάει την παλιά της φίλη Γάτρα, η τελευταία σεζόν την βρίσκει να προσπαθεί να αποδειχθεί το πεπρωμένο της και να σώσει την Αιθέρια με κάθε κόστος. Όμως όταν καταλάβει τα πραγματικά αισθήματα της για την Γάτρα τότε πλέον μπορεί να αποκάλυψη όλη της την δύναμη ως Σίρα.

Γάτρα: η καλύτερη φίλη της Αντόρα , αφού την "παρατήσει" η Αντόρα στους Χορντ , εκείνη στην οργή της και τη λύπη της καταφέρνει να γίνει αρχηγός κρούσης και σταδιακά να ανεβαίνει και άλλο στην ιεραρχία. Κάνει τα πάντα για να καταλάβει την Αιθέρια και να αποδείξει στην Αντόρα ότι δεν την χρειάζεται, κάτι που δεν ισχύει όπως παραδέχεται η ίδια στην τελευταία σεζόν όπου τελικά καταλήγει μαζί με την Αντόρα, καταλαβαίνοντας πλήρως πλέον τα συναισθήματα της.

Γκλίμερ: πριγκίπισσα της Σελίνης και κόρη της βασίλισσας Άντζελα. Πολύ δυναμική και αντιδραστική, έχει πολύ σημαντικό ρόλο για την επανάσταση. Αφού παίρνει την εξουσία της Σελίνης , προσπαθεί να σώσει την Αιθέρια απο τους Χορντ χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα, νε αποτέλεσμα την εισβολή ολοκλήρου του στρατού των Χορντ από τους άλλους γαλαξίες. Στο τέλος όμως όλα καλυτερεύουν για εκείνη και τους γύρω της.

Μπό: ένα πανέξυπνο αγόρι και κολλητός φίλος της Γκλίμερ. Εξαιρετικός τοξότης και εφευρέτης, έχει βοηθήσει πάμπολλες φορές την Αντόρα και την Γκλίμερ να βγουν απο δύσκολες καταστάσεις και στο τέλος να σώσουν τον πολυαγαπημένο πλανήτη τους.

Σκορπίνα:αρχηγός κρούσης των Χορντ που στην πραγματικότητα είναι η πριγκίπισσα της ζώνης του Τρόμου , όμως ο Χόρντακ κατέλαβε το βασίλειο της πριν καν εκείνη γεννηθεί. Γλυκιά και υποστηρικτική φίλη η οποία βλέπει το καλό σε όλους. Λατρεύει την Γάτρα και την θεωρεί την καλύτερη της φίλη .Παρόλο την αγάπη της για την Γάτρα θα έρθει απέναντι της λόγω ενός λάθους της Γάτρας που την πληγώσει πολύ.

Αρωματούλα: πριγκίπισσα της Ανθουρίας και καλή φίλη του Μπο, της Γκλίμερ και της Αντόρα. Πολύ ισχυρή πριγκίπισσα η οποία φοβάται να χρησιμοποιήσει όλη της την δύναμη για να μην πληγώσει κάποιον.

Γοργονίτα: πριγκίπισσα του Αλμυρού και δυνατό χαρτί της επανάστασης. Όταν έρχεται σε επαφή με το νερό μετατρέπεται σε γοργόνα.Είναι κάπως "καταθλιπτική" και ορισμένες φορές εριστική αλλά στο τέλος πάντα βοηθά όσους την έχουν ανάγκη.

Εντράπτα: πριγκίπισσα της Ντριλ και μια πραγματική ιδιοφυΐα. Οι άλλες πριγκίπισσες την θεωρούν απροσάρμοστη , στην αρχή ήταν μέλος της επανάστασης όμως στην πορεία καταλήγει στην πλευρά του Χόρντακ χωρίς όμως να καταλαβαίνει πως προξενεί μεγάλο κακό στην Αιθέρια. Στο τέλος όμως καταλαβαίνει τι έχει προκληθεί εν μέρη εξαιτίας της και βοήθεια την Αντόρα και την επανάσταση στην μάχη τους απέναντι στον Αρχηγό των Χορντ.

Ψύχρα: πριγκίπισσα του βασιλείου του χιονιού. Είναι η μικρότερη των πριγκιπισσών όμως από τις ισχυρότερες. Ισχυρογνώμων και δυναμική, πάντα καταφέρνει να βοηθήσει με τις δυνάμεις της.

Βασίλισσα Άντζελα: είναι η Βασίλισσα της Σελίνης και μητέρα της Γκλίμερ. Είναι υπερ προστατευτική με την κόρη της και αυτό τις φέρνει σε διαμάχες. Στην τρίτη σεζόν θυσιάζει τον εαυτό της για να σώσει την Αιθέρια.

Σκιά: ένα βαθμό κάτω από τον Χόρντακ διοικεί την ζώνη του Τρόμου και χρησιμοποιεί τον μαύρο γρανίτη για να ρουφάει μαγική δύναμη. Αυτή μεγάλωσε την Αντόρα και την Γάτρα και εξαιτίας της και τα δύο κορίτσια έχουν προβλήματα εγκατάλειψης και εμπιστοσύνη ς.

Χόρντακ:ένας ελαττωματικός κλώνος του Αρχηγού των Χορντ εξόριστος στην Αιθέρια. Σκοπός της ζωής του να κατακτήσει όλο τον πλανήτη ώστε να εντυπωσιάσει τον Αρχηγό των Χορντ και να λάβει την θέση που θεωρεί ότι του αρμόζει.

Αρχηγός των Χορντ: ένα αρχαίο ον που έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο στρατό κλώνων. Έχει καταστρέψει αμέτρητους πλανήτες και πολιτισμούς και η τελευταία στάση του ειναι η Αιθέρια. Όμως η Αντόρα μαζί με την επανάσταση καταφέρνει να τον διαλύσει.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάπτυξη και παραγωγή της σειράς ξεκίνησε ταυτόχρονα τον Απρίλιο του 2016. Η δημιουργός Noelle Stevenson το πλάσαρε αρχικά στο Netflix υποθέτοντας ότι θα δημιουργούσε μόνο μία σεζόν, αλλά τον Νοέμβριο του 2018 είπε ότι «τώρα έχουμε γραμμένες τέσσερις ιστορίες 13 επεισοδίων». [3] Η σειρά δημιουργείται χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές animation, με εξαίρεση μερική χρήση computer animation για τα «περίπλοκα μηχανήματα». [4] [5]

Σχέδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οπτικά, το reboot της σειράς είναι εμπνευσμένο από anime και τα έργα των Hayao Miyazaki και Moebius . Ενώ οι πρωτότυπες ηρωίδες της σειράς είχαν όλες το ίδιο ακριβώς μέγεθος και σχήμα για να διευκολύνουν την παραγωγή κινούμενων σχεδίων και παιχνιδιών και είχαν όλες λευκό δέρμα (με εξαίρεση τον χαρακτήρα Ιστούλα), οι χαρακτήρες της νέας σειράς είναι σκοπίμως ποικίλοι σε μέγεθος, εθνικότητα και σεξουαλικότητα. [6]

Σχεδιασμός χαρακτήρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κυκλοφορία των πρώτων εικόνων του σχεδίου της Σίρα τον Ιούλιο του 2018, ακολούθησε μεγάλη διαμάχη στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου (άνδρες, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, [7] [8] [9], αλλά και γυναίκες, σύμφωνα με άλλες [10] [11] ) υποστήριζαν ότι η πρωταγωνίστρια δεν ήταν τόσο σέξι, με καμπύλες ή λαμπερή, όπως στην αρχική σειρά [12] ή ότι έμοιαζε με αγόρι. [13] Άλλοι χρήστες απάντησαν ότι η νέα σειρά προσπάθησε να αποφύγει τη σεξουαλικότητα ενός παιδικού προγράμματος και ότι εξέφραζε θετική στάση για όλους τους τύπους σώματος.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τραγούδι τίτλων της σειράς λέγεται «Warriors» από την Aaliyah Rose. [14] Το Washington Post τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα «τόσο καλά τραγούδια τίτλων που δεν πρέπει να παραλείπονται, μαζί με το Daredevil, The Crown και το Narcos». [15] Στην ελληνική μεταγλώττιση, οι στίχοι έχουν αποδοθεί από τον Ηλία Ματάμη και τραγουδούν οι Εύα Τσάχρα, Βάσια Ζαχαροπούλου και Έλενα Παπαδημητρίου.

Το soundtrack δημιουργήθηκε από την Sunna Wehrmeijer. Στοχεύει στη δημιουργία ενός «σύγχρονου synth-ήχου 80's σε συνδυασμό με μία ορχηστρική περιπέτεια», με βάση την επιθυμία των δημιουργών να αναδείξουν «μεγάλη και επική» αλλά και «λαμπερή» μουσική. [16]

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεζόν Επεισόδια Πρώτη κυκλοφορία
1 13 13 Νοεμβρίου 2018
2 7 26 Απριλίου 2019
3 6 2 Αυγούστου 2019
4 13 5 Νοεμβρίου 2019
5 13 15 Μαΐου 2020

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Milligan, Mercedes (25 Ιανουαρίου 2019). «GLAAD Media Awards: 'Adventure Time,' 'She-Ra,' 'Steven Universe' Nominated». 
  2. «She-Ra: first look at Netflix reboot» (στα αγγλικά). Den of Geek. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-05-24. https://web.archive.org/web/20180524085056/http://www.denofgeek.com/uk/tv/53992/she-ra-reboot-netflix-news. Ανακτήθηκε στις 2018-05-24. 
  3. Thomas, L. M. (25 Απριλίου 2019). «Will 'She-Ra & The Princesses Of Power' Return For Season 3? There's A Rich Mythology Still Left To Explore». Bustle. 
  4. Zahed, Ramin (13 November 2018). «‘She-Ra’: A Princess Heroine Like No Other | Animation Magazine». Animation Magazine. http://www.animationmagazine.net/top-stories/she-ra-a-princess-heroine-like-no-other/. Ανακτήθηκε στις 14 November 2018. 
  5. Powell, Nancy (19 April 2019). «SHE-RA S2 Cast Likes the 7-Episode Season Format». Comics Beat. https://www.comicsbeat.com/she-ra-s2-7-episode-season/. Ανακτήθηκε στις 27 April 2019. 
  6. Ito, Robert. «Warrior Princesses. Spaceships. Cool Boots. ‘She-Ra’ Is Back.» (στα αγγλικά). New York Times. https://www.nytimes.com/2018/11/01/arts/television/she-ra-netflix-dreamworks-animation.html. Ανακτήθηκε στις 3 November 2018. 
  7. Abad-Santos, Alex (18 July 2018). «The fight over She-Ra’s redesign, explained: Some men are mad she isn’t sexier». Vox. https://www.vox.com/2018/7/18/17585950/she-ra-redesign-controversy-netflix. Ανακτήθηκε στις 19 July 2018. 
  8. Knoop, Joseph (18 July 2018). «The new She-Ra cartoon isn't sexy enough for some men». The Daily Dot. https://www.dailydot.com/parsec/she-ra-controversy/. Ανακτήθηκε στις 6 November 2018. 
  9. Keeley, Matt (16 July 2018). «The New She-Ra Design Is Amazing, But Some Dorks Are Mad She's Not 'Sexy' Enough (Updated)». Hornet. https://hornet.com/stories/new-she-ra-design-noelle-stevenson-updated/. Ανακτήθηκε στις 6 November 2018. «Straight men starting coming out of the woodwork immediately to decry that she wasn’t “sexy” enough.» 
  10. Collins, Hannah (23 July 2018). «The Backlash Over She-Ra's Redesign Is Why Girls Can't Have Nice Things». CBR.com. https://www.cbr.com/she-ra-backlash-controversy/. Ανακτήθηκε στις 6 November 2018. «In a similar vein to the complaints ThunderCats Roar attracted, a contingent of men (and some women) have flipped out about the shape of the teenage heroine's body and face.» 
  11. Jones, Maria (28 July 2018). «She-Ra She’s Progressive!...She’s Kinda Boring Looking». Cub Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-11-07. https://web.archive.org/web/20181107104027/http://cubmagazine.co.uk/2018/07/she-ra-shes-progressive-shes-kinda-boring-looking/. Ανακτήθηκε στις 6 November 2018. «It is quite offensive to box all criticism into one box and base it on gender stereotypes surrounding nerd culture. There are many women who dislike the redesign.» 
  12. Robinson, Tasha. «Why the wave of She-Ra fan art is subversive and uplifting». The Verge. https://www.theverge.com/2018/7/25/17596576/she-ra-and-the-princesses-of-power-fan-art-subversive-netflix-fandom-community. Ανακτήθηκε στις 29 July 2018. 
  13. Chen, Tanya. «Some Guys Are Criticizing The Redesign Of This Kids Cartoon Heroine For Not Being Sexy Enough». Buzzfeed News. https://www.buzzfeednews.com/article/tanyachen/backlash-to-backlash-of-she-ra-not-sexy-enough. Ανακτήθηκε στις 14 October 2018. 
  14. Motes, Jax (2 November 2018). «'She-Ra And The Princesses Of Power' Will Debut Earlier Than Planned». sciencefiction.com. http://sciencefiction.com/2018/11/02/swifter-swiftwind-ra-princesses-power-will-debut-earlier-planned/. Ανακτήθηκε στις 3 November 2018. 
  15. Betancourt, David. «Review | Netflix’s ‘She-Ra and the Princesses of Power’ is a youthful revamp bursting with big sword energy» (στα αγγλικά). Washington Post. https://www.washingtonpost.com/arts-entertainment/2018/11/07/netflixs-she-ra-princesses-power-is-youthful-revamp-bursting-with-big-sword-energy/. Ανακτήθηκε στις 7 November 2018. 
  16. Radulovic, Petrana (23 November 2018). «How Netflix’s She-Ra found a specific sound for its kick-ass princess». Polygon. https://www.polygon.com/2018/11/23/18106729/netflixs-she-ra-music-soundtrack-sunna-wehrmeijer. Ανακτήθηκε στις 24 November 2018.