Η Πλημμύρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
The Drowned World

Η Πλημμύρα

Thedrownedworld.jpg
Πρωτότυπη έκδοση
Συγγραφέας Τζέιμς Γκράχαμ Μπάλαρντ
Είδος επιστημονική φαντασία/τρόμου
Εκδότης Berkley Books
Γλώσσα Αγγλικά
Πρώτη έκδοση 1962
Ελληνική έκδοση
Μεταφραστής Βασίλης Καλλιπολίτης
Εκδότης Εκδόσεις Αίολος
Πρώτη έκδοση 1993

Η Πλημμύρα είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας γραμμένο από τον Τζέιμς Γκράχαμ Μπάλαρντ το 1962. Σε αντίθεση με πολλά έργα μετά-αποκαλυπτικής φαντασίας, το μυθιστόρημα παρουσιάζει έναν κεντρικό χαρακτήρα, ο οποίος αντί να είναι διαταραγμένος από το τέλος του παλιού κόσμου, εμφανίζεται εκστασιασμένος από την χαοτική πραγματικότητα που τον έχει αντικαταστήσει.

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πλημμύρα ξεκινάει με όλες τις συμβάσεις ενός έργου καθαρής επιστημονικής φαντασίας, καθώς ή καταστροφή που ευθύνεται για την αποκάλυψη εξηγείται επιστημονικά - η ηλιακή ακτινοβολία έχει λιώσει τα παγόβουνα και έχει ωθήσει τη θερμοκρασία στα ύψη, βυθίζοντας τις πόλεις της βορείου Ευρώπης και της Αμερικής μέσα σε πανέμορφες όσο και τρομακτικές τροπικές λίμνες. Ωστόσο το μυθιστόρημα του Ballard είναι πιο πολύπλοκο από όσο αρχικά φαίνεται. Ο Ballard χρησιμοποιεί τον μετά-αποκαλυπτικό κόσμο της ιστορίας για να αντανακλάσει τις συλλογικές ασυνείδητες επιθυμίες των κεντρικών χαρακτήρων. Μία από τις ιδέες που παρουσιάζει ο Ballard μέσα από το γράψιμό του είναι ότι οι άνθρωποι διαμορφώνουν το περιβάλλον τους έτσι ώστε να αντανακλούν τις υποσυνείδητες παρορμήσεις τους. Στη Πλημμύρα ωστόσο, μια φυσική καταστροφή ωθεί αυτόν τον κόσμο να μετατραπεί σε ένα ονειρεμένο κόσμο, προκαλώντας την πνευματική κατάπτωση των κεντρικών χαρακτήρων.

Όπως η ψυχανάλυση ανακατασκευάζει την αυθεντική

τραυματική εμπειρία για να απελευθερώσει τα απωθημένα, έτσι κι
εμείς τώρα βυθιζόμαστε στο αρχαιοφυσικό μας παρελθόν,ξυπνώντας
τα αρχαία ταμπού και τις παρορμήσεις που κοιμόντουσαν για αιώνες...
Ο καθένας από εμάς έχει την ηλικία ολόκληρου του βιολογικού βασιλείου

και το αίμα μας είναι νερό στη μεγάλη θάλασσα της μνήμης του.
— Η Πλημμύρα, J. G. Ballard, Σελ.41


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα The Drowned World της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).