Η Έκτη Αίσθηση της Κολάσεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Έκτη Αίσθηση της Κολάσεως
ΣκηνοθεσίαΣτιούαρτ Γκόρντον
ΠαραγωγήEmpire Pictures
ΣενάριοΧάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ (ιστορία)
Μπράιαν Γιούζνα
Ντένις Πάολι
Στιούαρτ Γκόρντον
Βασισμένο σεFrom Beyond
ΠρωταγωνιστέςΤζέφρι Κομπς
Μπάρμπαρα Κράμπτον
Τεντ Σόρελ
Κεν Φόρι
ΜουσικήΡίτσαρντ Μπαντ
ΦωτογραφίαΜαρκ Άλμπεργκ
ΜοντάζLee Percy
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήEmpire International Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 24 Οκτωβρίου 1986
Διάρκεια80 λεπτά
85 λεπτά (unrated cut)
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η Έκτη Αίσθηση της Κολάσεως (αγγλικά: From Beyond) είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας και σωματικού τρόμου του 1986 σε σκηνοθεσία Στιούαρτ Γκόρντον και βασίζεται στη σύντομη ιστορία του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, From Beyond. Το σενάριο έγραψαν οι Ντένις Πάολι, Μπράιαν Γιούζνα και Στιούαρτ Γκόρντον. Πρωταγωνιστούν οι Τζέφρι Κομπς, Μπάρμπαρα Κράμπτον, Τεντ Σόρελ και Κεν Φόρι.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο επιστήμονες προσπαθούν να διεγείρουν την επίφυση με μια συσκευή που ονομάζεται Resonator. Ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα των πειραμάτων τους είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνονται πλάσματα από άλλη διάσταση, τα οποία καταφέρνουν να φέρουν τον έναν από τους επιστήμονες στον κόσμο τους, ο οποίος έπειτα επιστρέφει ως ένα περίεργο μεταμορφικό τέρας.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζέφρι Κομπς στο ρόλο του Κρόφορντ Τίλιγκαστ
  • Μπάρμπαρα Κράμπτον στο ρόλο της Κάθριν Μακ Μάικλς
  • Τεντ Σόρελ στο ρόλο του Έντουαρτ Πρετόριους
  • Κεν Φόρι στο ρόλο του Μπάμπα Μπράουνλι
  • Κάρολιν Πέρντι Γκόρντον στο ρόλο της Δρ. Μπλος

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκόρντον είχε εργαστεί στο παρελθόν με τον Τζέφρι Κομπς και τη Μπάρμπαρα Κράμπτον στο Ζωντανός-Νεκρός, και τους βάζει στο καστ επειδή έχει συνηθίζει να εργάζεται με μια παρέα ηθοποιών στην κινηματογραφική καριέρα του και έκανε το ίδιο και με τις ταινίες του Λάβκραφτ που θα επιτρέψει στους ηθοποιούς να γνωρίζουν την έναρξη των γυρισμάτων και να κάνουν "απ'όλα τα είδη περίεργα πράγματα» και συνεπώς, να προσαρμοστούν πιο γρήγορα με τη σκηνοθεσία του. Οι Γκόρντον, Κομπς και Κράμπτον εργάστηκαν και σε μια τρίτη ταινία του Λόβκραφτ το 1995 με τίτλο Το Φρικιό του Κάστρου. Και σκηνοθέτησε άλλη μια ταινία βασισμένη σε ιστορία του Λάβκραφτ, το 2001 με τίτλο Το Πλάσμα του Βυθού.

Ο Άλμπερτ Μπαντ ο οποίος ήταν διευθυντής παραγωγής στο From Beyond κάνει επίσης μια σύντομη εμφάνιση.

Σύμφωνα με τον Γκόρντον, εξασφαλίζοντας μια "R" αξιολόγηση από την MPAA ήταν μια δύσκολη δοκιμασία. Ανέφερε ότι η αρχική περικοπή της ταινίας είχε "δέκα φορές πάρα πολλά από τα πάντα". Ήταν τελικά σε θέση να κόψει από την παραγωγή του μικρά κομμάτι και όχι ολόκληρες σκηνές.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μουσική του Άλμπερτ Μπαντ κέρδισε το βραβείο για το Καλύτερο Πρωτότυπο Soundtrack στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Καταλονίας στο Σίτζες της Ισπανίας.

Η ταινία έλαβε γενικά θετικές κριτικές από τους κριτικούς. Στο Rotten Tomatoes, η ταινία διατηρεί μια βαθμολογία των 71%. Η ελληνική ιστοσελίδα b-movies.gr έδωσε στην ταινία μια βαθμολογία των 4/5 και είπε ότι "Σε γενικές γραμμές, αν και το να δημιουργήσεις κάτι αντάξιο του RE-ANIMATOR ήταν σχεδόν ακατόρθωτο, ο Gordon φτιάχνει μία άκρως επιτυχημένη ταινία φαντασίας που κατά τη γνώμη μου συγκαταλέγεται μέσα στις καλύτερές του, με το επίπεδο αιματοχυσίας και kitsch αισθητικής σε υψηλά επίπεδα ώστε να ικανοποιήσει τους fans".

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε σε DVD σε άκοπη έκδοση στην Αμερική από την MGM και στη Γερμανία από την Dragon. Η έκδοση της MGM περιέχει την έκδοση Director's Cut. Η ταινία κυκλοφόρησε επίσης στο Χονγκ Κονγκ από την Ocean Shores άλλα σε μια λογοκριμένη έκδοση με περικοπές.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]