Ηλεκτροσυγκόλληση τόξου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Ηλεκτροσυγκόλληση τόξου με χρήση αερίου

Η ηλεκτροσυγκόλληση τόξου είναι συγκόλληση τήξης, η θερμότητα για την οποία παράγεται από ηλεκτρικόβολταϊκό) τόξο. Με τις συγκολλήσεις αυτές επιτυγχάνεται η μόνιμη σύνδεση δύο μεταλλικών τεμαχίων ή η συμπλήρωση μιας κοιλότητας με πρόσθετο υλικό.

Για τις συγκολλήσεις αυτές χρησιμοποιείται η θερμότητα, που δημιουργείται από το ηλεκτρικό τόξο. Με τη θερμότητα αυτή τα κομμάτια που πρόκειται να συνδεθούν τήκονται στην επιφάνεια, όπου θα γίνει η συγκόλληση και αναμειγνύονται με την λιωμένη κόλληση. Η συγκόλληση είναι αυτογενής, επειδή η κόλληση που χρησιμοποιείται είναι από το ίδιο υλικό με τα προς συγκόλληση τεμάχια.

Η ηλεκτροσυγκόλληση τόξου γίνεται συνήθως με μεταλλικό ηλεκτρόδιο, το οποίο συνήθως είναι η ίδια η κόλληση, η οποία τήκεται και γεμίζει το διάκενο μεταξύ των δύο τεμαχίων. Τα ηλεκτρόδια συνήθως είναι επενδεδυμένα με πλαστική εύτηκτη ουσία, η οποία αφενός σχηματίζει προστατευτικό μανδύα από αέρια στην περιοχή συγκόλλησης και αφετέρου αποτρέπει τη δημιουργία φυσαλίδων μέσα στο συγκόλλημα. Έτσι οι κολλήσεις με επενδεδυμένα ηλεκτρόδια οδηγούν σε μεγαλύτερη μηχανική αντοχή της συγκόλλησης.