Ζυμαρικό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ζυμαρικό είναι τρόφιμο το οποίο φτιάχνεται συνήθως από αλεύρι ή σιμιγδάλι σκληρού σίτου (Triticum durum) και νερό (και σε κάποιες περιπτώσεις και με αυγά).

Παραδείγματα ιταλικών ζυμαρικών (pasta) είναι:

Παραδείγματα ελληνικών ζυμαρικών είναι: [πολλές φορές στα ελληνικά έχει επικρατήσει ο όρος "μακαρόνια" για όλα τα είδη ζυμαρικών]

Τα ζυμαρικά σερβίρονται με σάλτσα, συνήθως κόκκινη (τομάτας), αν και η λευκή σάλτσα με γάλα/αυγά είναι επίσης δημοφιλής.

Τα ζυμαρικά είναι δημοφιλή φαγητά σε όλο τον κόσμο.

Επεξεργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φρέσκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα συστατικά για την παρασκευή ζύμης ζυμαρικών περιλαμβάνουν σιμιγδάλι, αυγό, αλάτι και νερό.[1][2] Το αλεύρι ρίχνεται πρώτα σε ένα σωρό σε μια επίπεδη επιφάνεια και στη συνέχεια σχηματίζεται μια κοιλότητα στο σωρό του αλεύρου. Στη συνέχεια, ρίξτε το αυγό στην κοιλότητα και χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να ανακατέψετε το αυγό με το αλεύρι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαμόρφωσης των φύλλων πάστας ανάλογα με τον τύπο που απαιτείται. Οι πιο δημοφιλείς τύποι περιλαμβάνουν πένες, σπαγγέτι και ζυμαρικά.[3][4][5]

Χωρίς γλουτένη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη, η σπέλτα και το κριθάρι, βοηθά στη συσσωμάτωση της πρωτεΐνης και δίνει στα ζυμαρικά μια πυκνή υφή όταν μαγειρεύονται συμβατικά.[6][7] Τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη παρασκευάζονται από υποκατάστατα αλεύρων σίτου, όπως φυτικές σκόνες, ρύζι, καλαμπόκι, κινόα, αμάραντο, αλεύρι βρώμης και αλεύρι φαγόπυρου.[8][9] Άλλα πιθανά συστατικά στα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη μπορεί να περιλαμβάνουν υδροκολλοειδή για την αύξηση της θερμικής αντοχής των ζυμαρικών κατά το μαγείρεμα, κόμμι ξανθάνης για τη διατήρηση της υγρασίας κατά την αποθήκευση ή υδροθερμικά επεξεργασμένα μίγματα πολυσακχαριτών για την παραγωγή υφής παρόμοιας με εκείνη των ζυμαρικών σιταριού.[10]

Εργοστάσιο παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα συστατικά για την παρασκευή ξηρών ζυμαρικών περιλαμβάνουν συνήθως νερό και σιμιγδάλι;[11] αυγό για χρώμα και πλούτο (σε ορισμένα είδη ζυμαρικών) και ενδεχομένως χυμό λαχανικών (πχ. σπανάκι, παντζάρι, ντομάτα, καρότο), βότανα ή μπαχαρικά για χρώμα και γεύση. Αφού αναμείξετε το σιμιγδάλι με ζεστό νερό, ζυμώστε τη ζύμη μηχανικά μέχρι να γίνει σφιχτή και στεγνή. Εάν τα ζυμαρικά πρέπει να αρωματιστούν, σε αυτό το στάδιο προστίθενται αυγά, χυμοί λαχανικών και βότανα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Al Dente's egg yolk and semolina pasta dough». www.gourmettraveller.com.au. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 
  2. «Homemade Semolina Pasta Dough». www.theflourhandprint.com. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 
  3. «Popular types of pasta: Why their shape matters». www.usatoday.com. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 
  4. «Macaroni vs Pasta: When To Use Each One In Writing?». thecontentauthority.com. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 
  5. «Types of Pasta Shapes – Penne, Fusilli, Farfalle & More». tagvault.org. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 
  6. «Gluten: A Benefit or Harm to the Body?». www.hsph.harvard.edu. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 
  7. «What is gluten used for?». studybuff.com. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 
  8. «Gluten-free bakery and pasta products: prevalence and quality improvement». ifst.onlinelibrary.wiley.com. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 
  9. «Discover the Tastiest Gluten-Free Pasta Recipes for All Pasta Lovers». www.artisanoliveoilcompany.co.uk. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 
  10. «Overview on the General Approaches to Improve Gluten-Free Pasta and Bread». www.ncbi.nlm.nih.gov. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 
  11. «Fresh Pasta vs. Dry Pasta: What's the Difference?». www.tasteofhome.com. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]