Εύα Γκάλπεριν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εύα Γκάλπεριν
Εύα Γκάλπεριν το 2013
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Eva Galperin (Αγγλικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΠολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιαχειριστής συστήματος[1]
ΕργοδότηςElectronic Frontier Foundation
Freedom of the Press Foundation[1]
Ιστότοπος
www.eff.org/about/staff/eva-galperin
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Εύα Γκάλπεριν (αγγλικά: Eva Galperin‎‎) είναι η Διευθύντρια της Κυβερνοασφάλειας του Ιδρύματος Electronic Frontier Foundation (EFF) και τεχνικός σύμβουλος του Ιδρύματος Ελευθερίας του Τύπου.[2] Είναι γνωστή για το εκτεταμένο έργο της για την παγκόσμια προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας του λόγου και για την έρευνά της σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό και το κρατικό-πολιτειακό λογισμικό κατασκοπείας (spyware).[3]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκάλπεριν άρχισε να ενδιαφέρεται για τους υπολογιστές σε νεαρή ηλικία μέσω του πατέρα της, ο οποίος ήταν ειδικός ασφάλειας υπολογιστών.[3] Όταν ήταν 12 ετών, ο πατέρας της της έφτιαξε μια επιφάνεια εργασίας στον Unix/Solaris υπολογιστή του και η Γκάλπεριν δραστηριοποιήθηκε στους χώρους συζήτησης του Usenet σε θέματα μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας και αλληλεπιδραστικών παιχνιδιών κειμένου και αργότερα άρχισε να ασχολείται με την ανάπτυξη κώδικα ιστοσελίδων. Φοίτησε στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο στον τομέα των πολιτικών επιστημών και διεθών σχέσεων, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως διαχειριστής συστημάτων Unix σε διάφορες εταιρείες στο Silicon Valley.[4]

Η Γκάλπεριν προσχώρησε στο EFF το 2007. Πριν από το EFF, εργάστηκε στο Κέντρο σπουδών για τις πολιτικές ΗΠΑ-Κίνας, όπου βοήθησε να διοργανώνονται συνέδρια και διερεύνησε την κινεζική ενεργειακή πολιτική.[5] Στο EFF, ηγήθηκε του προγράμματος Threat Lab [6] πριν να προαχθεί σε Διευθύντρια της Κυβερνοασφάλειας του EFF το 2017.[7] Από το 2018 επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στην εξάλειψη της βιομηχανίας του "stalkerware" – spyware που χρησιμοποιείται για οικιακές κακοποιήσεις – συνεργαζόμενη με θύματα stalkerware. Αυτές οι κακόβουλες εφαρμογές, οι οποίες απευθύνονται στην αγορά σε καταχρηστικούς συζύγους, σε αυταρχικούς γονείς και σε ανθρώπους που καταδιώκουν κρυφά άλλους ανθρώπους, μπορούν να εγκατασταθούν κρυφά σε φορητές συσκευές, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες των εφαρμογών να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των στόχων τους.

Τον Απρίλιο του 2019, έπεισε τον πάροχο αντι-ιικών προγραμμάτων Kaspersky Lab να αρχίσει να ενημερώνει με σαφήνεια τους χρήστες του για απειλές παραβίασης απορρήτου κατά την ανίχνευση stalkerware προϊόντων στα Android. Ζήτησε επίσης από την Apple να επιτρέψει στην αγορά της εφαρμογές προστασίας από ιούς και, όπως και για την Kaspersky, να προειδοποιεί τους χρήστες της εάν οι κινητές συσκευές τους έχουν υποστεί jailbeak ή root.[8]

Η Γκάλπεριν δήλωσε ότι λόγω του ανταγωνισμού, περισσότερες εταιρείες κυβερνοασφάλειας θα παρακινηθούν να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα για να ανταποκριθούν σε αυτά τα αυστηρότερα πρότυπα.[9] Κάλεσε επίσης τους αμερικανικούς κρατικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να συλλαμβάνουν και να διώκουν με την κατηγορία της πειρατείας στελέχη εταιρειών που αναπτύσσουν και πωλούν stalkerwares.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 9  Ιανουαρίου 2022.
  2. «Eva Galperin». Electronic Frontier Foundation (στα Αγγλικά). 7 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2017. 
  3. 3,0 3,1 Grimes, Roger A. (2017). Hacking the Hacker: Learn from the Experts Who Take Down Hackers. John Wiley & Sons. ISBN 9781119396215. 
  4. «Panel - An Evening with the EFF». DEF CON® 25 Hacking Conference (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2017. 
  5. «Akademy 2013 Program». Akademy2013. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2017. 
  6. Greenberg, Andy. «How EFF's Eva Galperin plans to destroy the stalkerware industry». Boing Boing (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2019. 
  7. Grimes, Roger A. (19 Απριλίου 2017). Hacking the Hacker: Learn From the Experts Who Take Down Hackers. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons. σελίδες 235. ISBN 9781119396215. 
  8. Eston, Tom (8 Απριλίου 2019). «Facebook's Bad Week, Stalkerware, Tax Season Scams». Security Boulevard (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2019. 
  9. Greenberg, Andy (2019-04-03). «Hacker Eva Galperin Has a Plan to Eradicate Stalkerware». Wired. ISSN 1059-1028. https://www.wired.com/story/eva-galperin-stalkerware-kaspersky-antivirus/. Ανακτήθηκε στις 2019-04-04.