Ερρίκος Γ΄ του Γκρουμπενχάγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος Γ΄
δούκας του Μπράουνσβαϊχ
Ο θυρεός του Γκρουμπενχάγκεν: λευκός ίππος (Βεστφαλία), λέων επί ερυθρού πεδίου (Λάουτερμπεργ), λέων επί κυανού πεδίου (Εμπερστάιν). Επιγραφή: Nec aspera terrent, Δεν φοβάμαι τις δυσκολίες
πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν
Περίοδος1427 - 1464
ΠροκάτοχοςΈρικ
ΔιάδοχοςΑλβέρτος Β΄
Γέννηση1416
Θάνατος20 Δεκεμβρίου 1464 (ετών 48)
Τόπος ταφήςΆινμπεκ, Κάτω Σαξονία
ΣύζυγοςΜαργαρίτα των Πιαστ
ΕπίγονοιΕρρίκος Δ΄
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΈρικ
ΜητέραΕλισάβετ των Γουέλφων-Γκέτινγκεν
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ερρίκος Γ΄ (1416 - 20 Δεκεμβρίου 1464) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν (1427-64), περιοχής του δουκάτου του Μπράουνσβαϊχ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρώτος γιος του Έρικ πρίγκιπα του Γκρουμπενχάγκεν και της Ελισάβετ των Γουέλφων, κόρης του Όθωνα Α΄ πρίγκιπα του Γκέτινγκεν. Το 1427 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκαν οι τρεις γιοί του Ερρίκος Γ΄, Ερνέστος Β΄ και Αλβέρτος Β΄. Ήταν ανήλικοι και ο θείος τους Όθων κόμης του Οστερόντε ανέλαβε την κηδεμονία τους ως το 1437.

To 1447 περιήλθε σε διαμάχη με τον Λουδοβίκο Α΄ μαρκήσιο (landrave) της Έσσης. Ο Λουδοβίκος Α΄ ήρθε με τους συμμάχους του, τον αρχιεπίσκοπο του Μάιντς και τους δούκες του Γκέκινγκεν και πολιόρκησαν το κάστρο Γκρουμπενχάγκεν με δύο κανόνια, αλλά υποχώρησε. Επιτέθηκε στο Ζάλτσντερχελντεν, αλλά και εκεί απέτυχε.

Ο Ερρίκος Γ΄ απεβίωσε το 1464 και ετάφη στο Άινμπεκ· τον διαδέχθηκε ο ομώνυμος γιος του Ερρίκος Δ΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μαργαρίτα των Πιαστ, κόρη του Ιωάννη Α΄ δούκα του Ζάγκαν και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ludwig Ferdinand Spehr (1880), "Heinrich III., Herzog von Braunschweig-Grubenhagen", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 11, Leipzig: Duncker & Humblot, pp. 488–489