Εξέταση Καναδικής Ιθαγένειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Εξέταση Καναδικής Ιθαγένειας (αγγλικά: Canadian Citizenship Test) είναι μια εξέταση την οποία διαχειρίζεται το Υπουργείο Μετανάστευσης, Προσφύγων και Ιθαγένειας του Καναδά, η οποία απαιτείται για όλους τους αιτούντες για καναδική υπηκοότητα ηλικίας μεταξύ 18 και 54 ετών και πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις ιθαγένειας. Η εξέταση διατίθεται στα γαλλικά και στα αγγλικά, δηλαδή στις επίσημες γλώσσες του Καναδά. Συνήθως είναι γραπτή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι προφορική και να πραγματοποιηθεί με τη μορφή συνέντευξης με έναν υπάλληλο ιθαγένειας. Το Υπουργείο Μετανάστευσης, Προσφύγων και Ιθαγένειας αποφασίζει εάν η εξέταση του αιτούντος είναι γραπτή ή προφορική, ανάλογα με τα διάφορα κριτήριά τους.[1]

Η εξέταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξέταση διαρκεί 30 λεπτά και περιέχει 20 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Οι υποψήφιοι για ιθαγένεια πρέπει να απαντήσουν σωστά τουλάχιστον 15 (75%) ερωτήσεις για να περάσουν επιτυχώς το τεστ.[2]

Περιεχόμενο της εξέτασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξέταση περιέχει ερωτήσεις που προέρχονται από περίπου 200 ομάδες και βασίζεται στο περιεχόμενο του επίσημου οδηγού «Discover Canada (The Rights and Responsibilities of Citizenship)». Η εξέταση θέτει ερωτήσεις σχετικές με τα ακόλουθα θέματα:[3][4]

  • Δικαιώματα και ευθύνες ενός καναδού πολίτη - (π.χ. «Αναφέρατε τρία νομικά δικαιώματα που προστατεύονται από τον Καναδικό Χάρτη Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»)
  • Ιστορία του Καναδά - (π.χ. «Ποιοι ήταν οι Loyalists της Ενωμένης Αυτοκρατορίας;»)
  • Πολιτικά συστήματα του Καναδά - (π.χ. «Πώς επιλέγονται τα μέλη του Κοινοβουλίου;»)
  • Φυσική και πολιτική γεωγραφία του Καναδά - (π.χ. «Πού βρίσκονται τα κτίρια του Κοινοβουλίου;»)
  • Συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την περιοχή του αιτούντος - (π.χ. «Ποιο είναι το όνομα του πρωθυπουργού της επαρχίας ή της περιοχής σας;»)

Οι καναδικές αξίες, όπως η δημοκρατία, η φυλετική ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζονται πολύ περισσότερο σε αυτήν τη νέα έκδοση. Οι εγγενείς ρίζες και ο πληθυσμός του Καναδά απεικονίζονται επίσης πολύ καλύτερα.

Η εξέταση αξιολογεί επίσης τις γλωσσικές ικανότητες. Για να περάσει την εξέταση, ο αιτών πρέπει να κατανοήσει απλές προτάσεις και ερωτήσεις και να εκφέρει απλές πληροφορίες στο προσωπικό του καναδικού υπουργείου Μετανάστευσης, Προσφύγων και Ιθαγένειας ή στα γαλλικά ή στα αγγλικά.

Στις 15 Μαρτίου 2010, παρουσιάστηκε μια νέα πιο διεξοδική εξέταση. Αυτή η εξέταση βασίζεται σε έναν μακρύτερο οδηγό 63 σελίδων που ονομάζεται Discover Canada. Αυτό δίνει στους μετανάστες μια πιο πλούσια εικόνα για την ιστορία, τον πολιτισμό, τον νόμο και την πολιτική του Καναδά. Ταυτόχρονα, οι μετανάστες υποχρεούνται να απομνημονεύουν περισσότερα στοιχεία για την εξέταση.

Ποσοστό αποτυχίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποσοστό αποτυχίας στην εξέταση ιθαγένειας ήταν χαμηλό μέχρι πρόσφατα· το 2008, περίπου το 4% των 145.000 υποψηφίων απέτυχαν.[5]

Ωστόσο, το ποσοστό αποτυχίας για το νέο τεστ ιθαγένειας είναι πολύ υψηλότερο. Όταν πρωτοεμφανίστηκε στις 15 Μαρτίου 2010, το ποσοστό αποτυχίας αυξήθηκε στο 30%. Αργότερα, μια επανεπεξεργασμένη έκδοση της ιθαγένειας που εισήχθη στις 14 Οκτωβρίου 2010 έφερε το εθνικό ποσοστό αποτυχίας σε περίπου 20%, αλλά το ποσοστό ήταν ακόμα σημαντικά υψηλότερο από αυτό της παλιάς εξέτασης.[6]

Μετά την επιτυχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο αιτών πληροί το πρότυπο των 15 σωστών απαντήσεων και ο κριτής ιθαγένειας θεωρεί ότι ο αιτών πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ιθαγένεια, ο αιτών είτε καλείται να παραστεί σε τελετή ιθαγένειας εντός έξι μηνών είτε λαμβάνει ερωτηματολόγιο διαμονής που ζητάει περαιτέρω αποδείξεις ότι ζει στον Καναδά.

Εάν η απαραίτητη προϋπόθεση γνώσεως της αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας βρίσκεται σε αμφισβήτηση, τότε προγραμματίζεται ακρόαση με κριτή ιθαγένειας.

Ο αιτών υποχρεούται να ορκιστεί ή να επιβεβαιώσει έναν όρκο και του προσκομίζεται Πιστοποιητικό Ιθαγένειας.

Μετά την αποτυχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας υποψήφιος που δεν πληροί τις προδιαγραφές προγραμματίζεται να επαναλάβει τη γραπτή εξέταση πολλαπλών επιλογών. Εάν αποτύχει ξανά, πρέπει να έχει συνέντευξη 15 έως 20 λεπτών με έναν κριτή ιθαγένειας. Ο κριτής υποβάλλει στον αιτούντα 20 ερωτήσεις που μπορεί να είναι πολλαπλών επιλογών, σωστό ή λάθος, ή ερωτήσεις και απαντήσεις. Ο κριτής αξιολογεί εάν ο αιτών απάντησε σωστά σε 15 ερωτήσεις και αν απέδειξε τις απαραίτητες γνώσεις για να του χορηγηθεί η ιθαγένεια. Το 2008, περίπου στο 20% των συνεντευξιαζομένων απορρίφθηκε η χορήγηση ιθαγένειας.[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Canadian Citizenship Test - A complete guide to what to expect at your test». 
  2. "Section 18 of the Citizenship Regulations now specifies that applicants are required to have sufficient knowledge of a broad range of topics, the inclusion of mandatory questions in the citizenship test is no longer in effect since October 14, 2010".(http://www.cic.gc.ca/english/resources/manuals/bulletins/2011/ob244B.asp)
  3. The citizenship test Citizenship and Immigration Canada, cic.gc.ca. Retrieved on: November 18, 2007.
  4. Citizenship Test: Questions Αρχειοθετήθηκε 2007-11-21 στο Wayback Machine. Citizenship and Immigration Canada, cic.gc.ca. Retrieved on: November 18, 2007.
  5. 5,0 5,1 Keung, Nicholas. "Learning to be a citizen: Newcomers study hard to pass citizenship test with questions on rights, history, government." Toronto Star. October 19, 2009. Available at: https://www.thestar.com/news/gta/article/712232--learning-to-be-a-citizen. Accessed on: January 31, 2010.
  6. Beeby, Dean (November 29, 2010). «Massive failure rates follow new, tougher Canadian citizenship tests». Toronto Star. https://www.thestar.com/news/canada/article/897998--massive-failure-rates-follow-new-tougher-canadian-citizenship-tests?bn=1. Ανακτήθηκε στις 28 January 2011.