Ελπίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ελπίδα (αποσαφήνιση).
Το άγαλμα της Ελπίδας, γλυπτό του Giovanni Scanzi στη Γένοβα.

Ελπίδα είναι ο που έχει κάποιος ότι διαθέτει τόσο τη θέληση όσο και τον τρόπο ή τις συνθήκες ώστε να πετύχει τους στόχους του, όποιοι κι αν είναι αυτοί[1].

Ο αρχαίος μύθος της ελπίδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το μύθο της Πανδώρας, πριγκίπισσας της αρχαίας Ελλάδας, οι θεοί τής έκαναν δώρο ένα μυστηριώδες κουτί από ζήλεια για την ομορφιά της. Την είχαν όμως προειδοποιήσει να μην ανοίξει ποτέ το κουτί. Μια μέρα η Πανδώρα δεν άντεξε τον πειρασμό και νικημένη από την περιέργειά της να δει τι είχε μέσα το κουτί έχασε τον αυτοέλεγχό της και άνοιξε το καπάκι του. Τότε ελευθερώθηκαν στον κόσμο, ανεξέλεγκτα πια, τα μεγάλα δεινά: λιμοί, αρρώστιες και τρέλα. Με τη βοήθεια ενός θεού η Πανδώρα έκλεισε το κουτί και πρόλαβε να κρατήσει το μοναδικό αντίδοτο που έκανε πλέον την ανθρώπινη δυστυχία υποφερτή: την ελπίδα[2]

Η ελπίδα ως μέρος ανεπτυγμένης συναισθηματικής νοημοσύνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το να έχει κανείς ελπίδα έχει την έννοια ότι δεν κάμπτεται από τα άγχη που τον συνθλίβουν, δεν υιοθετεί ηττοπαθή στάση και δε νικέται από την κατάθλιψη μπροστά σε δύσκολες προκλήσεις ή εμπόδια. Τεχνικά, η ελπίδα είναι κάτι πιο πολύ από μια αφελή πεποίθηση πως όλα θα πάνε καλά.[3] Κοινά χαρακτηριστικά ανθρώπων με υψηλά επίπεδα ελπίδας είναι: [4]

  • η ικανότητα για εύρεση κινήτρων
  • η αίσθηση της επινοητικότητας που βοηθά κάποιον στην επίτευξη των στόχων του
  • η ικανότητα να δίνει κανείς κουράγιο στον εαυτό του
  • η ευελιξία προσέγγισης ενός στόχου με διαφορετικούς τρόπους
  • η αποσύμπλεξη από την αίσθηση της μη ικανότητας με:
    • αντικατάσταση των απραγματοποίητων στόχων με άλλους
    • επιμερισμό βαριών καθηκόντων σε μικρότερα και ευκολότερα

Ο ρόλος της ελπίδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με μελέτες από πειράματα ψυχολόγων σε ομάδες φοιτητών [3], η ελπίδα ήταν καλύτερος δείκτης πρόβλεψης των βαθμών του πρώτου εξαμήνου από ότι οι επιδόσεις τους σε τεστ συνδεδεμένα με το δείκτη νοημοσύνης τους. Σε φοιτητές μάλιστα με ισοδύναμη πνευματική ικανότητα στον τομέα των ακαδημαϊκών επιδόσεων η ελπίδα ήταν η ειδοποιός διαφορά εκείνων που έπαιρναν τελικά τις υψηλότερες βαθμολογίες.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. hope. (n.d.). The American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition. Retrieved March 18, 2008, from Dictionary.com.
  2. «Το κουτί της Πανδώρας! | My Family». www.my-family.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2018. 
  3. 3,0 3,1 Snyder CR, Harris C, Anderson JR, Holleran SA, Irving LM, Sigmon ST, Yoshinobu L, Gibb J, Langelle C, Harney P. (1991). «[http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2037968 The will and the ways: development and validation of an individual-differences measure of hope.»]. J Pers Soc Psychol. 60: 579. https://archive.org/details/sim_journal-of-personality-and-social-psychology_1991-04_60_4/page/579. 
  4. Daniel Goleman (1998). «Το χάρισμα του δεξιοτέχνη». ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. σελίδες 135–137. ISBN 978-960-344-230-1. [νεκρός σύνδεσμος]

Δείτε ακόμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]