Εκκλησία Αγίων Μπορίς και Γκλεμπ (Χρόντνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 53°40′42.28″N 23°49′7.00″E / 53.6784111°N 23.8186111°E / 53.6784111; 23.8186111

Εκκλησία Αγίων Μπορίς και Γκλεμπ
Χάρτης
Είδοςορθόδοξη εκκλησία
Αρχιτεκτονικήαρχιτεκτονική σχολή της Χρόντνα
Γεωγραφικές συντεταγμένες53°40′42″N 23°49′7″E
ΘρήσκευμαΛευκορωσική Ορθόδοξη Εκκλησία
Θρησκευτική υπαγωγήΕπαρχία της Χρόντνα-Βάουκαβισκ
Διοικητική υπαγωγήΧρόντνα και Όμπλαστ Γκρόντνο
ΧώραΛευκορωσία
Υλικάπέτρα
ΑρχιτέκτοναςΠιόταρ Μιλάνιεχ
Προστασίαπολιτισμικό αγαθό της Λευκορωσίας και ενδεικτικός κατάλογος Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (από 2004)
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Εκκλησία των Αγίων Μπορίς και Γκλεμπ (λευκορωσικά: Каложская царква, Царква Св. Барыса і Глеба) είναι το παλαιότερο υπάρχων κτίριο στη Χρόντνα της Λευκορωσίας. Είναι το μοναδικό σωζόμενο μνημείο της αρχαίας αρχιτεκτονικής των 'Μαύρων' Ρουθηνών. Ξεχωρίζει από άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες από τη χρήση πολύχρωμων πολύπλευρων λίθων με μπλε, πράσινη ή κόκκινη απόχρωση τα οποία μπορούσαν να τοποθετηθούν για τον σχηματισμό σταυρών και άλλων σχημάτων στον τοίχο.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το είδος αρχιτεκτονικής της εκκλησίας είναι σταυροειδής με τρούλο και στηρίζεται πάνω σε έξι κυκλικούς πυλώνες.Το εξωτερικό αποτελείται από προεξοχές προβολής,που έχουν στρογγυλεμένες γωνίες, όπως και το ίδιο το κτίριο. Το δυτικό μέρος του ναού περιλαμβάνει τον συναυλιακό χώρο της χορωδίας που συνδέεται με μία στενή σκάλα στον δυτικό τοίχο.Δύο άλλες σκάλες ανακαλύφθηκαν στους τοίχους των πλευρικών αψίδων. Το δάπεδο είναι επενδεδυμένο με κεραμικά πλακάκια που σχηματίζουν διακοσμητικά σχέδια.Το εσωτερικό είναι επενδεδυμένο με αμέτρητες ενσωματωμένες στάμνες που συνήθως χρησιμεύουν στις ανατολικές ορθόδοξες εκκλησίες ως συντονιστές ήχου αλλά σε αυτήν την περίπτωση τοποθετήθηκαν ως διακοσμητικά εφέ. Για το λόγο αυτό, ο κεντρικός ναός δεν έχει ζωγραφιστεί ποτέ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εσωτερικό του ναού διακοσμημένο για τελετή γάμου.

Η εκκλησία χτίστηκε πριν από το 1183 και παρέμεινε άθικτη, απεικονιζόμενη τη δεκαετία του 1840 από τον Μίχαλ Κουλέσα, έως το 1853, όταν το νότιο τείχος κατέρρευσε λόγω της επικίνδυνης θέσης του στην όχθη του ποταμού Νέμαν.Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, μερικά κομμάτια των τοιχογραφιών του 12ου αιώνα ανακαλύφθηκαν στις αψίδες από τον ιστορικό αρχιτεκτονα, Βασιλί Γκριάζνοφ.Απομεινάρια από άλλες 4 εκκλησίες διακοσμημένες με στάμνες και έγχρωμες πέτρες αντί για τοιχογραφίες, ανακαλύφθηκαν στο Γκρόντνο και στο Βαούκαβισκ.Όλες χρονολογούνται από τις αρχές του 13ου αιώνα, όπως και τα ερείπια του πρώτου πέτρινου παλατιού στο παλιό κάστρο του Γκρόντνο.

Το 2004, η εκκλησία συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "SS. Boris and Gleb (Kalozha) Church in the city of Hrodna"

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]