Εθνόσημο της Λευκορωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνικό έμβλημα της Λευκορωσίας

Το Εθνικό έμβλημα της Λευκορωσίας (στα λευκορωσικά, Дзяржаўны герб Рэспублікі Беларусь, στα ρωσικά Государственный герб Республики Беларусь), αποτελείται από μία κορδέλα στα χρώματα της σημαίας της χώρας. Το έμβλημα αυτό αντικατέστησε το ιστορικό έμβλημα της Παονίας (Пагоня), έπειτα από δημοψήφισμα (με 75% εγκρίθηκαν οι αλλαγές), που διεξήχθη στις 14 Μαΐου 1995. Στο έμβλημα υπάρχει επίσης ένας χάρτης της Λευκορωσίας, στάχυα σιταριού και ένα κόκκινο πεντάκτινο αστέρι. Το έμβλημα είναι παρόμοιο με αυτό της σοβιετικής Λευκορωσίας, που είχε σχεδιάσει ο I.I.Νουμπάζοφ το 1950.

Στο κέντρο του εμβλήματος βρίσκεται ένα πράσινο περίγραμμα της Λευκορωσίας, ενταγμένο πάνω από τις ακτίνες ενός χρυσού ήλιου. Ο ήλιος καλύπτεται μερικώς από μια υδρόγειο με μέρος της Ευρασίας σε χρώμα μοβ και τους ωκεανούς σε χρώμα μπλε. Τα στάχυα έχουν επίσης και λουλούδια (γαρίφαλα).

Η κορδέλα φτάνει στο κάτω μέρος του εμβλήματος, όπου αναγράφεται η ονομασία της χώρας με χρυσά γράμματα (Рэспублiка Беларусь) στα λευκορωσικά (Δημοκρατία της Λευκορωσίας). Δεν υπάρχει επίσημος συμβολισμός για το έμβλημα.

Εξέλιξη του εθνόσημου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]