Εθνικό Πάρκο Λαχέμαα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνικό Πάρκο Λαχέμαα

Το Εθνικό Πάρκο Λαχέμαα βρίσκεται στην βόρεια Εσθονία 70 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Ταλίν.Βόρεια του πάρκου βρίσκεται ο Φιλανδικός κόλπος και νότια ο αυτοκινητόδρομος Ταλίν-Νάρβα.Η έκτασή του καλύπτει 725 τ.χλμ. (συμπεριλαμβανομένων 250,9 τ.χλμ.θάλασσας).Ήταν η πρώτη περιοχή που χαρακτηρίστηκε ως εθνικό πάρκο στα πλαίσια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.Είναι το μεγαλύτερο πάρκο στην Εσθονία και ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά πάρκα της Ευρώπης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Λαχέμαα προέρχεται από το πιο μελετημένο τμήμα της ακτής της βόρειας Εσθονίας, όπου τέσσερις μεγάλες χερσονήσοι (Juminda, Pärispea, Käsmu και Vergi) χωρίζονται μεταξύ τους από τέσσερις κόλπους.Η ονομασία Λαχέμαα μεταφράζεται ως η 'Γη των κόλπων'.

Το εθνικό πάρκο ιδρύθηκε το 1971 και είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα στην Εσθονία. Πολλές εταιρείες προσφέρουν πακέτα ημερήσιας εκδρομής από το Τάλιν.Αρκετοί είναι και αυτοί που επιλέγουν να εξερευνήσουν το πάρκο μόνοι τους.

Πριν από το 1991, η Σοβιετική Ένωση χρησιμοποιούσε μια μεγάλη μυστική υποβρύχια βάση στο Hara.Η βάση χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τα ερείπια αυτής της πρώην σοβιετικής βάσης υποβρυχίων βρίσκονται τώρα εξ ολοκλήρου στο πάρκο Λαχέμαα κοντά στον ομώνυμο φάρο Λαχέμαα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με δάση να καλύπτουν πάνω από το 70% του Εθνικού Πάρκου Λαχέμαα, η περιοχή έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα.Το τοπίο έχει πολλά ανυψωμένα έλη, συμπεριλαμβανομένου του 7.000 ετών Laukasoo.Το πάρκο περιλαμβάνει πολλά μονοπάτια τα οποία είναι γεμάτα άγρια ζώα.Κάποια από τα ζώα αυτά είναι αγριόχοιροι, κόκκινα ελάφια, λύκοι, αρκούδες και λύγκες.Η ακτή είναι καλυμμένη με βράχια και ογκόλιθους, και χρησιμοποιείται κάθε χρόνο από γερανούς ως ενδιάμεσο σταθμό στο δρόμο τους προς το Βόσπορο και την Αίγυπτο.

Υπάρχουν τέσσερα αρχοντικά που βρίσκονται στο εθνικό πάρκο, το Palmse manor, το γραφικό αρχοντικό Vihula, το Kolga manor, και το μπαρόκ Sagadi Manor, φημισμένο αρχοντικό της Εσθονίας που μαζί με τα άλλα τρία αποτελούν μια από τις πιο ασυνήθιστες ομάδες αρχοντικών στο η χώρα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Take a Look Inside These Abandoned Submarines & Bases" Αρχειοθετήθηκε 2020-08-14 στο Wayback Machine.
  2. Lahemaa National Park: from coastal drumlins to Kõrvemaa
  3. The Baltic coast
  4. Sagadi Manor

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]