Είδη αγώνων πάλης (Κατς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αγώνας σε σιδερένιο κλουβί.

Πολλά είδη αγώνων μπορούν να βρεθούν στην τέχνη της επαγγελματικής πάλης (ή Κατς).

Μερικά από αυτά είναι πολύ ευχάριστα για τους οπαδούς και ζητούνται συχνά, ενώ άλλα έχουν αναπτυχθεί έτσι ώστε να προωθήσουν μια αντιπαλότητα παλαιστών, και ως εκ τούτου, οι εν λόγω τύποι αγώνα χρησιμοποιούνται σπάνια. Συχνά, οι αγώνες ειδικότητας χρησιμοποιούνται ως φινάλε σε μια δημοφιλή αντιπαλότητα παλαιστών. Οι αγώνες αυτοί είναι σκηνοθετημένοι, με προκαθορισμένο αποτέλεσμα.

Επειδή το κατς υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες, κάποια είδη αγώνων ανακυκλώνονται. Παρακάτω είναι ένας κατάλογος των αγώνων.

Είδη αγώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συνηθισμένος αγώνας επαγγελματικής πάλης, περιλαμβάνει δύο παλαιστές που προσπαθούν να κερδίσουν τον αγώνα είτε μέσω κρατήματος στο πάτωμα για τρία μετρήματα του διαιτητή (pinfall) ή την υποταγή σε λαβή, ενώ μπορεί και να αποκλειστεί λόγω άσχημης συμπεριφοράς, ή να μένοντας έξω από το ρινγκ για δέκα ή είκοσι μετρήματα του διαιτητή.

Σε αγώνες που γίνονται με έπαθλο κάποιο πρωτάθλημα, συνήθως ο πρωταθλητής αναδεικνύεται μέσω pinfall ή υποταγή σε λαβή. Αν κάποιος από τους παλαιστές αποκλειστεί ή μείνει για ώρα έξω από το ρινγκ (είτε σκόπιμα είτε όχι) το πρωτάθλημα δεν αλλάζει κάτοχο.

Αγώνας χωρίς αποκλεισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον αγώνα αυτό ισχύει το pinfall και η υποταγή σε λαβή. Οι αντίπαλοι δεν μπορούν να αποκλειστούν αν χρησιμοποιήσουν κάποια όπλα ή εξωτερική βοήθεια, όμως πρέπει να τελειώσουν τον αγώνα μέσα στο ρινγκ.

Σκληροπυρηνικός Αγώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον σκληροπυρηνικό αγώνα, ισχύει το pinfall και η υποταγή σε λαβή, όμως οι παλαιστές ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν όπλα (π.χ. καρέκλες, πινέζες, τραπέζια, ρόπαλα, σκάλες). Επίσης, άλλοι παλαιστές μπορούν να μπουν στο ρινγκ και να βοηθήσουν ή να χτυπήσουν κάποιο παλαιστή.

Αγώνας άδειας αρένας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αγώνας άδειας αρένας, γίνεται σε άδειο από θεατές γήπεδο και συνήθως είναι μαγνητοσκοπημένο. Οι αγώνες αυτοί είναι περιορισμένοι και πλέον πραγματοποιούνται σπάνια.

Αγώνας μειονεκτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αγώνας μειονεκτήματος, γίνεται όταν ένας παλαιστής αντιμετωπίζει την ομάδα δύο ή περισσοτέρων παλαιστών. Επίσης γίνεται όταν μια ομάδα αντιμετωπίζει μια άλλη ομάδα που έχει το αριθμητικό πλεονέκτημα.

Αγώνας Ironman[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αγώνας Άιρονμαν (ελλ: άνθρωπος του σιδήρου), είναι αγώνας με χρονικό όριο. Για να κερδίσει κάποιος πρέπει να πάρει τις πιο πολλές νίκες, με pinfall, υποταγή σε λαβή, αποκλεισμό ή διαμονή έξω από το ρινγκ. Το χρονικό όριο είναι τριάντα ή ακόμα και εξήντα λεπτά. Σε περίπτωση που το σκορ είναι το ίδιο, τότε ο αγώνας παίρνει παράταση ή ισχύει ο <<ξαφνικός θάνατος>>.

Αγώνας ειδικού διαιτητή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον αγώνα ειδικού διαιτητή, ο διαιτητής είναι συνήθως παλαιστής, ή κάποιος διάσημος. Στους αγώνες αυτούς, μερικές φορές οι ειδικοί διαιτητές αγνοούν τους κανονισμούς και γίνονται επιθετικοί προς τους παλαιστές.

Αγώνας Last Man Standing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον αγώνα Λαστ Μαν Σταντινγκ, δεν ισχύει το pinfall και η υποταγή σε λαβή. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσει κάποιος είναι να αναισθητοποιήσει τον αντίπαλο του, σε σημείο που να μην μπορεί να σταθεί όρθιος, μέχρι δέκα μετρήματα του διαιτητή. Ο αγώνας, μοιάζει με το νοκ άουτ του μποξ.

Αγώνας σημαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον αγώνα σημαίας, δύο σημαίες διαφορετικών εθνικοτήτων βρίσκονται πάνω στις γωνίες του ρινγκ. Ο πρώτος παλαιστής που θα ξεκρεμάσει τη σημαία είναι ο νικητής.

Αγώνας Battle Royal[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αγώνας Μπατλ Ρόιαλ (ελλ:Βασιλική μάχη), είναι ένας αγώνας δέκα, είκοσι ή τριάντα παλαιστών. Όποιος βγει εκτός ρινγκ περνώντας όλο του το σώμα επάνω από το τρίτο σχοινί (το ψηλότερο) αποκλείεται από τον αγώνα. Για να αποκλειστεί πρέπει να πατήσει το έδαφος και με τα δύο του πόδια, ενώ νικητής είναι αυτός που θα μείνει τελευταίος. Αν κάποιος δεν βγει από το τρίτο σχοινί μπορεί να γυρίσει στο ρινγκ και να συνεχίσει κανονικά.

Αγώνας First Blood[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον αγώνα Φερστ Μπλαντ, ο μόνος τρόπος για να νικήσει κάποιος, είναι να κάνει τον αντίπαλο του να ματώσει. Ο πρώτος που θα το καταφέρει αυτό θα είναι ο νικητής του αγώνα.

Αγώνας ασθενοφόρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αγώνας ολοκληρώνεται όταν ένας από τους δύο παλαιστές καταφέρει να βάλει τον άλλον στο πίσω μέρος ενός ασθενοφόρου που βρίσκεται δίπλα στο ρινγκ και βάλει μπρος το όχημα. Ο αγώνας αυτός δεν διοργανώνεται συχνά.

Αγώνας με τραπέζια

Αγώνας με τραπέζια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον αγώνα με τραπέζια, βρίσκονται αρκετά τραπέζια έξω ή κάτω από το ρινγκ. Για να νικήσει κάποιος, πρέπει να πετάξει τον αντίπαλο του σε ένα τραπέζι και αυτό να σπάσει.

Αγώνας με καρέκλες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον αγώνα με καρέκλες, βρίσκονται αρκετές μεταλλικές καρέκλες έξω ή κάτω από το ρινγκ. Οι παλαιστές μπορούν να κερδίσουν με pinfall ή υποταγή και τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις καρέκλες ως όπλο.

Αγώνας με σκάλες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον αγώνα με σκάλες, κάποιο αντικείμενο (πρωτάθλημα ή βαλίτσα) κρέμεται τέσσερα μέτρα ψηλά στο κέντρο του ρινγκ. Νικητής είναι αυτός που με τη βοήθεια σκάλας, το κατεβάσει. Οι παλαιστές μπορούν να χρησιμοποιούν όποιο όπλο θέλουν και ιδιαίτερα τις σκάλες. Το 2005 επινοήθηκε ο αγώνας με σκάλα Money in the Bank, στον οποίο οι παλαιστές διεκδικούν ένα συμβόλαιο για αγώνα τίτλου.

Αγώνας με τραπέζια, σκάλες και καρέκλες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αγώνας αυτός, είναι παρόμοιος με τον αγώνα με σκάλες, μόνο που υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες, που οι παλαιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως όπλα. Αυτός που θα ξεκρεμάσει το αντικείμενο που βρίσκεται τέσσερα μέτρα πάνω από το ρινγκ, είναι ο νικητής.

Αγώνας θαψίματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον αγώνα αυτό, μακριά από το ρινγκ υπάρχει ένας λάκκος με άμμο. Για να κερδίσει κάποιος πρέπει να ρίξει τον αντίπαλο στο λάκκο και έπειτα να τον θάψει στην άμμο. Ο Μαρκ Κάλαγουεϊ έχει συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες, υποδυόμενος τον νεκροθάφτη.

Αγώνας με φορείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον αγώνα με φορείο, ο παλαιστής πρέπει να εξουθενώσει τον αντίπαλο του, σε σημείο που να τον τοποθετήσει σε ένα φορείο και να σπρώξει το φορείο σε μια διαχωριστική γραμμή. Η χρήση αντικείμενων ως όπλα είναι επιτρεπτή.

Αγώνας τελευταίας ευκαιρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αγώνας τελευταίας ευκαιρίας, είναι ένας αγώνας διεκδίκησης κάποιου πρωταθλήματος. Όπως φανερώνει το όνομα του, δίνει μια ευκαιρία στον διεκδικητή και αν αυτός χάσει, τότε δεν θα παλέψει σε αγώνα τίτλου μέχρι ο τίτλος να αλλάξει κάτοχο.

Αγώνας Lumberjack[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον αγώνα Λάμπερτζακ, δύο παλαιστές διαγωνίζονται μέσα στο ρινγκ, δίπλα στο οποίο παρευρίσκονται διάφοροι παλαιστές. Όταν ένας παλαιστής βγει από το ρινγκ, τότε οι άλλοι έχουν το δικαίωμα να τον χτυπήσουν και να τον σπρώξουν μέσα στο ρινγκ. Ο αγώνας μπορεί να κερδηθεί με pinfall (καθήλωση για τρία μετρήματα) ή υποταγή σε λαβή.

Αγώνας παραίτησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον αγώνα παραίτησης, δεν ισχύουν οι αποκλεισμοί, τα pinfall και η υποταγή σε λαβή, ενώ επιτρέπεται η χρήση αντικειμένων ως όπλα. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσει κάποιος, είναι να υποχρεώσει τον αντίπαλο του να φωνάξει πως παραδίνεται. Η παρουσία του διαιτητή είναι αναγκαία, καθώς κρατά ένα μικρόφωνο, για να ακουστεί σε όλο το στάδιο η φωνή του ηττημένου.

Αγώνας μέσα σε κλουβί

Αγώνας απόσυρσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αγώνας απόσυρσης, γίνεται μεταξύ δύο παλαιστών και ισχύουν όλοι οι κανονισμοί. Ο παλαιστής που ηττηθεί πρέπει και να αποσυρθεί από την πάλη. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι παλαιστές που χάνουν, συνεχίζουν να παλεύουν σε άλλες εταιρίες.

Αγώνας σε κλουβί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αγώνας αυτός διεξάγεται μέσα σε ένα σιδερένιο κλουβί. Μπορούν να ισχύσουν οι απλοί κανόνες, με προσθήκη τη νίκη λόγω δραπέτευσης από το κλουβί. Κάποιες φορές, ισχύει μόνο ο τελευταίος κανόνας, όπου οι παλαιστές πρέπει να ανοίξουν την πόρτα του κτίσματος και να βγουν έξω. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι παλαιστές μπορούν να ρίχνουν τον αντίπαλο τους πάνω στο κλουβί και να εκτελούν εναέριες κινήσεις από την κορυφή του κλουβιού.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]