Δράκουλας: Ο Βρικόλακας των Καρπαθίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δράκουλας (ταινία του 1958))
Δράκουλας: Ο Βρικόλακας των Καρπαθίων
ΣκηνοθεσίαΤέρενς Φίσερ
ΠαραγωγήΆντονι Χιντς
ΣενάριοΜπραμ Στόκερ (μυθιστόρημα), Τζίμι Σάνγκστερ
Βασισμένο σεΔράκουλας
ΠρωταγωνιστέςΚρίστοφερ Λι, Πίτερ Κάσινγκ
ΜουσικήΤζέιμς Βερνάρντ
ΦωτογραφίαΤζακ Άσερ
ΜοντάζBill Lenny
Εταιρεία παραγωγήςHammer Film Productions
ΔιανομήRank Organisation και Netflix
Πρώτη προβολή31 Δεκεμβρίου 1958
Διάρκεια82 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο
Γλώσσααγγλικά

Δράκουλας: Ο Βρικόλακας των Καρπαθίων (αγγλικά: Dracula) είναι ο ελληνικός τίτλος της κλασικής πλέον ταινίας τρόμου Dracula, η οποία σκηνοθετήθηκε από τον γνωστό σκηνοθέτη Τέρενς Φίσερ. Την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία Hammer Studios, ενώ το σενάριο ανέλαβε να μεταφέρει στην κινηματογραφική οθόνη η Τζίμι Σάνγκστερ από το διάσημο μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ, Δράκουλας.

Η σκηνοθεσία άρχισε στα μέσα του Νοεμβρίου το 1957 και τελείωσαν το 1958, όταν η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους. Ο Μπέλα Λουγκόζι, ο προηγούμενος διάσημος «Δράκουλας» (στην επίσης κλασική ταινία Ο Κόμης Δράκουλας) αφήνει τον ρόλο στον Κρίστοφερ Λι, ο οποίος θα ερμηνεύσει τον Δράκουλα πάνω από 10 φορές στον κινηματογράφο, σε αντίθεση με τον Λουγκόζι ο οποίος έπαιξε τον Δράκουλα μόνο δύο φορές. Ο επίσης διάσημος συμπρωταγωνιστής του Λι, ο Πίτερ Κάσινγκ, θα ερμηνεύσει τον ρόλο ενός πιο «δραστήριου» Βαν Χέλσινγκ.

Η ταινία αυτή πιστεύεται πως είναι η πρώτη που παρουσιάζει βρικόλακα με τους διάσημους μυτερούς κυνόδοντές του. Αυτή η αντίληψη είναι παντελώς λανθασμένη, λόγω του ότι προηγήθηκαν οι ταινίες El Vampiro (Μεξικάνικη, παραγωγής 1957) και Dracula Istanbula (Τούρκικης παραγωγής), στις οποίες οι βρικόλακες παρουσίαζαν μυτερά δόντια.

Παρόλο που ο Κρίστοφερ Λι έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, έχει μόνο δεκατρείς ατάκες σε ολόκληρη την ταινία. Για να αποφύγουν τη σύγχυση αυτής της ταινίας με την προηγούμη με τον Λουγκόζι, μετονομάστηκε στην Αμερικάνικη προβολή ως "Horror of Dracula".

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρες Ηθοποιοί
Κόμης Δράκουλας Κρίστοφερ Λι
Δρ. Βαν Χέλσινγκ Πίτερ Κάσινγκ
Άρθουρ Χόλμγουντ Μάικλ Γκαφ
Μίνα Χόλμγουντ Μελίσα Στράιμπλινγκ
Λούσι Χόλμγουντ Κάρολ Μαρς
Τζόναθαν Χάρκερ Τζον Βαν Έισεν
Γκέρντα Όλγκα Ντίκι
Νύφη του Δράκουλα Βάλερι Γκάουντ
Δρ. Σούαρντ Τσαρλς Λόιντ Πακ

Πλοκή ταινίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσποιούμενος το βιβλιοθηκάριο, ο κυνηγός βρικολάκων Τζόναθαν Χάρκερ, ταξιδεύει μέχρι το κάστρο του Δράκουλα για να καλύψει, υποτίθεται, τη θέση που προσφέρεται. Χωρίς να χρονοτριβεί, το επόμενο πρωί επιχειρεί να σκοτώσει τον κόμη και να αποτρέψει την εξάπλωση των βρικολάκων. Εντούτοις, η δύση του ήλιου τον προλαβαίνει πριν τα καταφέρει. Το σώμα του και το ημερολόγιό του βρίσκονται από τον φίλο του Δρ Βαν Χέλσινγκ, ο οποίος μεταφέρει τα δυσάρεστα νέα στη Λούσι Χόλμγουντ, τη μνηστή του Τζόναθαν. Ομως, ο Βαν Χέλσινγκ δεν αργεί να διαπιστώσει ότι ο επόμενος στόχος του Δράκουλα βρίσκεται στην οικία των Χόλμγουντ, έχοντας βάλει στο μάτι την μνηστή του αδερφού της Λούσι, καθώς και την ίδια. Εκείνος και ο Άρθουρ Χόλμγουντ θα εξολοθρέψουν την αποθανούσα Λούσι η οποία, από τις πολλές επισκέψεις του κόμη, έχει μεταμορφωθεί σε βαμπίρ, και θα προσπαθήσουν να σώσουν την μνηστή του, Μίνα.

Διαφορές μεταξύ μυθιστορήματος-ταινίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οι χαρακτήρες των Ρένφιλντ και Κουίνσι Μόρις, καθώς και τα κτήρια Αββαείο Κάρφαξ και το άσυλο τρελών έχουν διαγραφεί τελείως.
  • Ο Τζόναθαν Χάρκερ είναι τώρα κυνηγός βαμπίρ και όχι δικηγόρος.
  • Ή Μίνα είναι τώρα η σύζυγος του Άρθουρ, ενώ η Λούσι είναι η αδερφή του και η μνηστή του Χάρκερ.
  • Ο Δρ. Σούαρντ έχει μόνο δύο μικρές εμφανίσεις ως ο γιατρός των Χόλμγουντ.
  • Ο Κόμης Δράκουλας έχει μόνο μια νύφη, η οποία σκοτώνεται από τον Χάρκερ κι όχι από τον Βαν Χέλσινγκ.
  • Ο Δράκουλας δεν μπορεί να γίνει νέος με την πόση του αίματος, καθώς και ούτε δεν μπορεί να αλλάξει μορφή. Σκοτώνεται με φως ηλίου.
  • Το κάστρο του Δράκουλα βρίσκεται στον Κλάουζενμπουργκ κι όχι στην Τρανσυλβανία. Η απόσταση από την πόλη είναι μικρή.

Ταινίες της σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]