Διιπετές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Το περιοδικό «Διιπετές» ISSN 1106-1685 με υπότιτλο «Για την υπεράσπιση της Αρχαίας Ψυχής» ήταν το πρώτο στην Ιστορία ελληνικό περιοδικό που τοποθετήθηκε δημόσια υπέρ της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας και της ανάγκης για παλινόρθωσή της στην σύγχρονη, νεοελληνική πραγματικότητα. Η λέξη «διιπετές» σημαίνει αυτό που έχει ριχτεί στην γη εξ ουρανού από τον Θεό Δία, δηλαδή το θεόσταλτο.

Το «Διιπετές» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1991 και έκλεισε οριστικά το 2012, έχοντας εκδώσει συνολικά 75 τεύχη, καθώς και 3 βιβλία:

«Το Ξόδεμα της Γης. Αναφορικά με τα αποτελέσματα των θρησκευτικών και πολιτικών αντιλήψεων ενάντια στη φύση» του Nigel Campbell Pennick (1994), «Ψυχοδηλωτικά και ιεροφάνεια στα Αττικά αρχαία μυστήρια» του Shawn Eyer (Μάϊος 1995, ISBN 960-7474-01-5) και «Αρχαιοελληνική ελευθερία και παρρησία» του Richard Livingstone (2000, ISBN 960-8652-50-2).

Στα πρώτα χρόνια του βίου του, το περιοδικό εξέδωσε και μερικές ανακοινώσεις υπέρ αρχαιοτήτων που κατέστρεφε το επίσημο κράτος για αναπτυξιακούς λόγους, όπως η προϊστορική ακρόπολη Ζάγανι, δίπλα στο τότε κατασκευαζόμενο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ μετά το 1997 έγινε άτυπα ο εκδοτικός βραχίονας του Ύπατου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών (Υ.Σ.Ε.Ε.).

Η εκδοτική ομάδα του περιοδικού άλλαξε πολλές φορές σύνθεση. Τον περισσότερο καιρό συμμετείχαν σε αυτήν οι Κώστας Κεχαγιάς και Βλάσης Ρασσιάς.

Σχετική ιστοσελίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]