Διαμάντι του Λίβιτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το διαμάντι του Leavitt ( Leavitt's system model/ Leavitt's diamond) αποτελεί ένα μοντέλο εξήγησης της οργανωσιακής αλλαγής που αναπτύχθηκε απο τον Harold Leavitt . Ο ίδιος ξεχώρισε τέσσερα θεμελιώδη στοιχεία κάθε οργανισμού: τεχνολογία,δομή,άνθρωποι και καθήκοντα ενώ,ταυτόχρονα, ανέδειξε την ανάγκη της σύνδεσης μεταξύ αυτών των στοιχείων ωστε να επιτευχθεί μια επιτυχημένη αλλαγή για κάποιον οργανισμό.Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, για να προετοιμασθεί μια αλλαγή σε ενα απο τα τέσσερα βασικά συστατικά των οργανισμών, πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί η επίδρασή του στα υπόλοιτα τρια.Επομένως, τα συστικά αλλληλοεξαρτόνται και η διαφοροποιήση ενός από αυτών συνεπάγεται με διαφοροποίηση και των υπολοίπων. Η σωστή ισορροπία μεταξύ τους ισοδυναμεί με ωφέλιμη αλλαγή για την επιχείρηση.

Η εικόναι παρουσιάζει οπτικά το διαμάντι του Leavitt. Τα μπλε ορθογώνια περιέχουν καθένα απο τα τέσσερα συστατικά στοιχεία των οργανώσεων. Τα βέλη αναδεικνείουν την αλληλεπίδραση κάθε ενός απο αυτά τα στοιχεία με τα υπόλοιπα συστατικά του διαμαντιού.

Συστατικά του Μοντέλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δομη: στο διαμάντι του Leavitt η δομή σχετίζεται με το πως μεμωνομένα άτομα και ομάδες συγχρονίζουν τις δράσεις τους στον οργανισμό. Δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά την ιεραρχική της δομή αλλά διερύνεται και στις έννοιες των μηχανισμων επικοινώνιας μεταξύ των τμημάτων του και στις δομές συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους.
  • Καθήκοντα: ανάφερονται στις δραστηριότητες που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, συγκεκριμένα, ποιός κάνει τι. Σε μια περίοδο οργανωσιακής αλλαγής θεωρείται σημαντική η κατανόηση των τωρινών καθηκόντων , ο καθορισμός των μελλοντικών καθηκόντων στο καινούριο εργασιακό περιβάλλον(δηλαδή το αρχικό περιβάλλον επηρεασμένο απο την μεταβολή σε ένα απο τα τέσσερα συστατικά) και η σύκρισή τους.
  • Τεχνολογία: αφορά τα μέσα που χρησιμοποιούνται ώστε οι εργαζόμενοι να είναι περισσότερο αποδοτικοί στα καθήκοντά τους. Το συγκεκριμένο στοιχείο μπορεί να χωριστεί σε δύο υποκατηγορίες:
    1. Ο εξοπλισμός της οργάνωσης, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές , λογισμικά και γενικότερα οτιδήποτε συμβάλλει στην βελτιστοποίηση της επικοινωνίας και της ροής των εργασιών.
    2. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επιμόρφωση των εργαζομένων, πχ. σεμινάρια.
  • Άνθρωποι: οι άνθρωποι είναι οι εργαζόμενοι του οργανισμού, αποτελούν την ραχοκοκαλιά του. Οι γνώσεις, οι δεξιότητες και ο προσωπικός χαρακτήρας των εργαζομένων μπορούν να έχουν καθοριστική επίδραση στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, στην επίτευξη των στόχων του και στην ανάπτυξη του.
Πλεονεκτήματα του μοντέλου Μειονεκτήματα του μοντέλου
Το μοντέλο είναι αποδοτικό για μια πρώιμη ανάλυση της αλλαγής σε μια οργάνωση Δεν συμπεριλαμβάνονται στο μοντέλο οι επιδράσεις των εξωτερικών παραγόντων
Είναι εύκολο στην κατανόηση και στην χρήση σε μια οργάνωση Έχει περιορισμένη εφαρμοσιμότητα, χρησιποιείται από συγκεκριμένα είδη εταιρειών
Χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό απο εταιρείες που σχετίζονται με ΤΠΕ Προσφέρει μια ανάλυση αλλά δεν έχει κάποια πρακτική συμβολή στην διαδικασία της οργανωσιακης αλλαγής

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1][2][3][4]

  1. Jozani, Moshen M. (Μαΐου 2011). «Information Technology and its Deficiencies in Sharing Organizational Knowledge». https://www.researchgate.net.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  2. Bond, Daniel (21 Μαρτίου 2016). «Leavitt's Diamond: Understanding the Factors Involved in Change». https://www.accipio.com.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  3. Lock, Daniel (10 Σεπτεμβρίου 2019). «Change Management Models: Actionable Ways to Lead Organisational Change». https://daniellock.com.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  4. Tahir, Umar (10 Ιανουαρίου 2020). «What is Leavitt's Diamond Model?». http://changemanagementinsight.com.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)