Δασοφύλακας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο δασοφύλακας ή αλλιώς δασονόμος είναι ο υπεύθυνος για την φύλαξη και την προστασία των δασών και των εκτάσεων που ανήκουν σε δασικές περιοχές, από διάφορες κακοπροαίρετες ενέργειες που έχουν ως σκοπό να βλάψουν ή να καταστρέψουν την χλωρίδα και την πανίδα των τόπων που είναι αρμόδιοι. Τα διοικητικά και εποπτικά τους καθήκοντα αποβλέπουν στην αποτροπή παραβάσεων στις δασικές περιοχές όπως είναι η παράνομη βοσκή, η παράνομη υλοτόμηση, το κυνήγι σε μη αδειοδοτημένη περίοδο του χρόνου, στην προφύλαξη από κακόβουλες πράξεις όπως είναι ο εσκεμμένος εμπρησμός των δασών αλλά και στον γενικότερο έλεγχο και την φροντίδα αυτών των τόπων[1].

Επιπρόσθετες υποχρεώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δασοφύλακας εκτός των προαναφερθέντων ευθυνών έχει και κάποιες άλλες υποχρεώσεις όπως:

  • η άμεση παρουσία στον τόπο του συμβάντος και ο σχηματισμός αναφοράς του προβλήματος
  • η φυσική παρουσία σε δικαστήριο για κατάθεση ως μάρτυρας[2] σχετικά με νομικά ζητήματα που αφορούν σε δασική περιοχή
  • η φροντίδα για την ομαλή διαβίωση των ζώων του δάσους και την διατήρηση της χλωρίδας του
  • η επικοινωνία με τους προϊστάμενους για την επίλυση διάφορων θεμάτων που σχετίζονται με τα δάση

Χαρακτηριστικά του επαγγέλματος στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επάγγελμα του δασοφύλακα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κοινωνία, διότι έχει την ευθύνη για την εποπτεία των δασών και των ζωντανών οργανισμών που ζουν σε αυτά και αποτελούν μέρος της περιβαλλοντικής κληρονομιάς για κάθε χώρα. Μπορεί να εργαστεί ατομικά ή ομαδικά με άλλα άτομα του ίδιου επαγγέλματος. Στην Ελλάδα από το 2016, οι δασοφύλακες λόγω της ιδιότητας τους, υποχρεούνται να φορούν στολές οι οποίες μάλιστα διαφέρουν μεταξύ τους κατά την χειμερινή και θερινή περίοδο[3]. Έχοντας στην διάθεσή τους οχήματα υπηρεσίας με στόχο τον γρήγορο έλεγχο των εκτάσεων των δασών και την έγκαιρη άφιξή τους από το ένα σημείο στο άλλο, οι δασοφύλακες φέρουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στα προβλήματα που ανακύπτουν. Στον εξοπλισμό τους δεν συμπεριλαμβάνεται η κατοχή όπλου ή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει τραύμα σε έναν επίδοξο παραβάτη. Σε περίπτωση που ο δασονόμος θα έρθει αντιμέτωπος με μία τέτοια κατάσταση οφείλει να ενημερώσει άμεσα την αστυνομία. Οι δασοφύλακες στην Ελλάδα είναι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα και αποτελούν μέλη τοπικών Δασονομικών Αρχών ή Δασαρχείων τα οποία υπάγονται στην Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση το μέλλον του δασοφύλακα όχι μόνο δεν έχει μεγάλη προοπτική κοινωνικής ανέλιξης αλλά επίσης οι πιθανότητες για την εξασφάλιση μιας θέσης είναι περιορισμένες. Επιπλέον, ο μισθός είναι σχετικά χαμηλός αναλογικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους ή τις αντίξοες καιρικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να γίνει ένα άτομο δασοφύλακας δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη εκπαίδευση, παρόλο που μπορούσε να φοιτήσει παλιά στην Ανώτατη Σχολή Δασοφυλάκων (πλέον δεν υπάρχει) η οποία υπαγόταν στο πρώην Υπουργείο Γεωργίας. Ωστόσο αν ενδιαφέρεται κάποιος να εξελιχθεί περαιτέρω πάνω στο συγκεκριμένο επάγγελμα, μπορεί να εγγραφεί σε ένα ΙΕΚ με εξειδίκευση στην Δασική Προστασία[4]. Αυτό που διακρίνει όμως έναν σωστό επαγγελματία σε αυτόν τον κλάδο είναι το σύνολο των νοητικών, σωματικών και πνευματικών προσόντων που πρέπει να διαθέτει όπως είναι η παρατηρητικότητα και η διορατικότητα, ο δυναμισμός, η αγάπη για την φύση, ο αλτρουισμός και η συνέπεια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δασοφύλακας - Ειδικός Δασικής Προστασίας». Edujob | Συμβουλευτική - Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 
  2. «Φροντιστήριο ΕΠΙΛΟΓΗ - Το επάγγελμα του Δασοφύλακα». www.epil.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 
  3. «Ένστολοι εφεξής οι δασοφύλακες (φωτο)». Green Agenda. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 
  4. «Δασοφύλακας - Ειδικός Δασικής Προστασίας». Edujob | Συμβουλευτική - Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]